Upset Stomach

Sindrom razdražljivega črevesa

Bathroom Tiles

Samopomoč pri
sindromu razdražljivega črevesja

Sindrom razdražljivega črevesa ali sindrom iritabilnega kolona (angl. irritable bowel syndrome, IB]) je kronična nevnetna bolezen, ki jo označuje bolečina v trebuhu, okvarjena funkcija črevesa z drisko in izločanjem sluzi ali zaprtjem brez ugotovljivih patoloških sprememb debelega črevesa.[1] Simptomi se pojavljajo dlje časa, običajno več let. Sindrom razdražljivega črevesa vpliva neugodno na bolnikovo kakovost življenja in je lahko vzrok izostankom od pouka oziroma bolniškega dopusta. Pogosto ga spremljajo druge motnje, kot so anksioznost, velika depresivna motnja in sindrom kronične utrujenosti..

Kaj je sindrom razdražljivega črevesja (v nadaljevanju IBS)?

Sindrom razdražljivega črevesja je zelo pogosta črevesna motnja. Vključuje bolečine v trebuhu s spremembami v navadah črevesja. IBS je opisan kot "funkcionalna" bolezen - črevesje ne deluje ustrezno, čeprav ni odkritih nobenih strukturnih poškodb. 

 

IBS ni strukturni problem, kar pomeni, da ni anatomskih sprememb, niti ni biokemične ali infektivne narave. Po pregledu črevesja zdravnik običajno ne najde napak, vnetja ali očitnih znakov bolezni v nasprotju z ulceroznim kolitisom ali vnetno črevesno boleznijo, s katero se IBS pogosto zamenjuje. Vnetni vzorci vključujejo krvavenje v blatu, fizične poškodbe debelega črevesa, rak ali druge resne črevesne vzorce. 2-3 krat več žensk kot moških je prizadetih s to boleznijo, povprečna starost ob pojavu bolezni pa je med 20. in 40. letom starosti.

Balance
pericardium-6_edited.jpg

PC6 so vrata/prehod, ki preusmerja gibanje oz. cirkulacijo Qi energije in tako deluje pomirjujoče in olajšalno na neprijetnost. 

V kitajski medicini se jo uporablja za:

  • premagovanje slabosti in bruhanja

  • pomiritev in sproščanje

  • lajšanje bolečine v prsih

Melancholy

Krajši dnevi in nižje temperature zime so tu - in tako je tudi porast števila sezonsko razpoloženjskih motenj (SAD). Ali se vam zdi, da nimate motivacije in imate depresivne občutke brez očitnega razloga? Ste razdražljivi? Trpite za pomanjkanjem spanja ali slabo koncentracijo? Možno je, da ste nagnjeni k SAD. 

Smoothies

Smutiji imajo ugled zdravega napitka. So osvežilno hladni, so v zabavnih in sadnih okusih. Postali so celo tako popularni, da jih najdemo tudi v restavracijah s hitro hrano in trgovinah z živili - celo v kavarnah. Vendar so strokovnjaki mnenja, da smutiji niso vedno tako zdravi, kot bi morda pričakovali, kjer se ga smatra za dejavnik tveganja za propadanje zob in visok vnos sladkorja.