Aku Energija
Nov 28, 2017

Sindrom razdražljivega črevesja

1 comment

Lep pozdrav! Letos sem bila dignosticirana s sindromom razdražljivega črevesa (s prevladujočo drisko) in vse kar mi je specialist znal povedati o tem je, da naj se s tem sprijaznem. Stara sem 20 let, zadnji 2 leti sem imela probleme. Sama sem prebirala v tuji literaturi o tem in kako se da simptome izboljšati s prehrano. Izogibam se hrani, ki mislim, da pozvroča probleme (rdeče meso, surova zelenjava, polnozrnate stvari, mleko in mlečni izdelki). Simptomi in prebava so se mi izboljšali, vendar še vedno grem več kot 5x na dan WC. Zanima me, če mi lahko svetujete kaj bi lahko še pomagalo? Hvala vam za kakršne koli informacije!

Aku Energija
Nov 28, 2017Edited: Dec 6, 2017

 

V Sloveniji sem se soočila z nekaj pacienti s sindromom razdražljivega črevesja. Rezultati so zelo spodbudni, saj so vsi primeri sindroma pod nadzorom. Včasih se pojavijo rahle iritacije, če so pacienti preutrujeni ali so kaj takšnega pojedli, vendar je na splošno stanje veliko bolj znosno.

 

Sindrom razdražljivega črevesja po teoriji TKM večinoma povzročata dva glavna vzroka: 1) preveč odpadkov v črevesju ali 2) zelo šibke prebavne funkcije. Blato je pri teh dveh stanjih različno – pri prvem je mastno in močnih vonjav, medtem ko gre pri drugem predvsem za neprebavljene delce. Čeprav se lahko stanji pojavita samostojno, se pacienti s sindromom razdražljivega črevesja ponavadi soočajo z obema. Zaradi teh težav je lahko zdravljenje v začetnem stanju malce oteženo, a takoj ko se odpravi neravnotežje, sledijo očitno olajšanje in spremembe.

___________________

There are a couple of IBS patients that I have seen in Slovenia. The result is very encouraging because basically they are all controlled. Sometimes they do get slight irritation if they are too tired or by some food but in general the condition is much more bearable.

 

The IBS mostly caused by 2 main reasons under the TCM theory: 1) too much waste in the intestine or 2) very weak digestive functions. The stool from these two conditions are different, one is greasy and smelly while the other is more towards undigestied pieces. These two can happen alone but usually for IBS patients, it is mixed. That is why at the beginning stage of treatment, this complication will make a rough start. But once the imbalance is slowly regulated, noticeable relief and changes will come.

New Posts
 • Aku Energija
  Nov 28, 2017

  Spoštovani! Stara sem 24 let in imam že kak teden, probleme z požiralnikom, namreč čutim da je v njem nekakšen cmok, veliko se mi spahuje, včasih z zelo kislim okusom... kak dan imam rahlo pekoč občutek v želodcu. v lekarni sem kupila ruparut tablete, ki jih jem že 3 dni a vidnega učinka ni! Kaj predlagate?
 • Aku Energija
  Nov 28, 2017

  Spoštovani! Pišem vam zaradi ponavljajočih hemoroidov, oziroma krvi prisotne na koncu odvajanja, ki je je zelo malo in je zelo svetla. Bila sem že na večih pregledih, gastroenterolog pravi da zaradi mladosti (24let) ni zaskrbljujoče, a mene to zelo moti, saj peče, srbi pa tudi ni prijetno videvati krvi. Uporabljam svečke, jem tako kot je treba pri tej zadevi, se veliko gibam in pijem dovolj tekočine, imam pa precej stresa. Prosim za vašo pomoč, saj se bojim, da ostane le še operacija? Hvala in uspešno delo vam želim še naprej!
 • Aku Energija
  Nov 28, 2017

  Spoštovani. Že 20 let se zdravim zaradi Crohnove bolezni (stara sem 49 let). Pred 9 leti sem bila operirana in takrat so mi poleg dela debelega črevesa odstranili tudi žolčnik in nekaj benignih tumorčkov na jetrih. V zadnjem času prebiram veliko o svaril o raku na debelem črevesu in se zavedam, da sem v rizični skupini. Zanima me, kakšno prehranjevanje mi priporočate. Za preprečevanje raka bi bila dobra najbrž hrana z veliko vlakninami, svežega sadja, zelenjave, ... To pa je nekako v nasprotju s prehrano pri Chronovi bolezni. Hvala za vaš odgovor.
Storitve

064 259 185 | info@akupunkturatkm.com 
PE Novo mesto: Ulica talcev 9, 8000 Novo mesto
PE Ljubljana: Tacenska cesta 135a, 1000 Ljubljana

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle

© 2017 by Aku Energija   |