Aku Energija
Nov 28, 2017

Težave s požiralnikom in želodcem

1 comment

Spoštovani! Stara sem 24 let in imam že kak teden, probleme z požiralnikom, namreč čutim da je v njem nekakšen cmok, veliko se mi spahuje, včasih z zelo kislim okusom... kak dan imam rahlo pekoč občutek v želodcu. v lekarni sem kupila ruparut tablete, ki jih jem že 3 dni a vidnega učinka ni! Kaj predlagate?

Aku Energija
Nov 28, 2017Edited: Dec 6, 2017

 

Najverjetneje gre za kislinski refluks. Če stanja niste zdravili z zaviralcem protonske črpalke in ker ste še mladi, je prognoza precej pozitivna.

 

Teorija TKM kislino v našem želodcu imenuje „ognjena energija“. Ponavadi bi morali imeti posodo za ognjeno energijo ter mehanizem, ki jo ohladi. Kislinski refluks se pojavi, ko 1) je v nas preveč nenadzorovanega ognja; 2) imamo zlomljeno posodo ali 3) imamo prešibek hladilni mehanizem.

 

Če si želite pomagati, se izogibajte pekoči, ocvrti, surovi in mrzli hrani ter sladkarijam in mlečnim izdelkom. Poleg tega obedujte redno in po obrokih, sicer se bo refluks enostavno ponovil.

__________________

This is likely to be acid reflux. If your case has not been treated by PPI (proton pump inhibitor) and also with your relatively young age, the prognosis is quite positive.

 

The acid in our stomach is regarded as "fire energy" under TCM theory. Normally we should have a container of those fire energy and a mechanism to cool it down. Acid reflux occurs when 1) there is too much out-of-control fire; 2) a broken container; 3) too weak of the cooling down mechanism.

 

To help yourself, you should avoid spicy, deep-fried, raw or cold food, sweet and dairy products. You should also have regular time and portion for meals. Otherwise, acid reflux relapse easily.

New Posts
 • Aku Energija
  Nov 28, 2017

  Lep pozdrav! Letos sem bila dignosticirana s sindromom razdražljivega črevesa (s prevladujočo drisko) in vse kar mi je specialist znal povedati o tem je, da naj se s tem sprijaznem. Stara sem 20 let, zadnji 2 leti sem imela probleme. Sama sem prebirala v tuji literaturi o tem in kako se da simptome izboljšati s prehrano. Izogibam se hrani, ki mislim, da pozvroča probleme (rdeče meso, surova zelenjava, polnozrnate stvari, mleko in mlečni izdelki). Simptomi in prebava so se mi izboljšali, vendar še vedno grem več kot 5x na dan WC. Zanima me, če mi lahko svetujete kaj bi lahko še pomagalo? Hvala vam za kakršne koli informacije!
 • Aku Energija
  Nov 28, 2017

  Spoštovani! Pišem vam zaradi ponavljajočih hemoroidov, oziroma krvi prisotne na koncu odvajanja, ki je je zelo malo in je zelo svetla. Bila sem že na večih pregledih, gastroenterolog pravi da zaradi mladosti (24let) ni zaskrbljujoče, a mene to zelo moti, saj peče, srbi pa tudi ni prijetno videvati krvi. Uporabljam svečke, jem tako kot je treba pri tej zadevi, se veliko gibam in pijem dovolj tekočine, imam pa precej stresa. Prosim za vašo pomoč, saj se bojim, da ostane le še operacija? Hvala in uspešno delo vam želim še naprej!
 • Aku Energija
  Nov 28, 2017

  Spoštovani. Že 20 let se zdravim zaradi Crohnove bolezni (stara sem 49 let). Pred 9 leti sem bila operirana in takrat so mi poleg dela debelega črevesa odstranili tudi žolčnik in nekaj benignih tumorčkov na jetrih. V zadnjem času prebiram veliko o svaril o raku na debelem črevesu in se zavedam, da sem v rizični skupini. Zanima me, kakšno prehranjevanje mi priporočate. Za preprečevanje raka bi bila dobra najbrž hrana z veliko vlakninami, svežega sadja, zelenjave, ... To pa je nekako v nasprotju s prehrano pri Chronovi bolezni. Hvala za vaš odgovor.
Storitve

064 259 185 | info@akupunkturatkm.com 
PE Novo mesto: Ulica talcev 9, 8000 Novo mesto
PE Ljubljana: Tacenska cesta 135a, 1000 Ljubljana

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle

© 2017 by Aku Energija   |