Okrevanje po kapi s TKM

Updated: Feb 28, 2021


Kap ali cerebrovaskularna nesreča je zelo hitra izguba delovanja možganov (električnih/kemičnih komunikacij med nevroni in ciljnimi celicami) zaradi motnje v dotoku krvi v možgane [1]. Do nje lahko pride zaradi ishemije (pomanjkanje toka krvi), ki jo povzroči zaprtje (tromboza, arterijska embolija), ali krvavitve (zlomljena žila zaradi previsokega tlaka ali tumorja). Ker gre pri kapi za urgentne razmere, takoj pokličite medicinsko pomoč, če ima oseba s tveganjem nenadoma težave z obraznimi izrazi, dvigovanjem rok in govorjenjem/razumevanjem.

Dokazana učinkovitost TKM pri okrevanju po kapi

Zaradi omejitve zdravljenja pacientov v bolnišnici se lahko rehabilitacija s TKM začne šele, ko pacienta odpustijo iz bolnišnice. V nasprotju s kožnimi ranami je poškodbo nevronov veliko težje pozdraviti. Obnavljanje nevronov in rekonstrukcija nevronske mreže trajata dolgo in potrebujeta ustrezno molekularno okolje ter stimulacije. Pri tem se je TKM, vključno z akupunkturo in kitajsko masažo, izkazala za učinkovito, zato jo pogosto uporabljajo v sklopu okrevanja po kapi [2],[3], zlasti na Kitajskem, kjer je več pacientov, ki jih je prizadela kap, kot kjerkoli drugje na svetu [4].

Tudi na klinikah igra akupunktura pomembno vlogo v okviru okrevanja po kapi. Ker se funkcije živčnega sistema izvršujejo z nevrotransmisijo mrež, se lahko škoda na enem mestu ali manjšem območju mreže nadomesti s signali z ukrivljenih poti. Simulacije akupunkture lahko pomagajo pri obnovi teh poti. Prej kot boste po kapi šli na akupunkturo, hitrejše in boljše boste okrevali. Z akupunkturo na lasišču nad različnimi območji možganske skorje, ki so bila poškodovana pri ishemični kapi, lahko povečamo pretok krvi in metabolično aktivnost živčnih celic in tako pomagamo pri ponovni vzpostavitvi živčnega delovanja. To zdravljenje se uspešno uporablja že zadnjih 40 let za pomoč pacientom, ki trpijo za hemiplegičnimi in podobnimi živčnimi pomanjkanji, ki so posledica kapi in drugih cerebrovaskularnih bolezni [5].

Ne le iglice - pomembni tudi gibanje, masaža in prehrana

Poleg tega so priporočljive tudi terapije z gibanjem, kot sta čigong ali taj či [6], ali celo kitajska masaža ter prehranski nasveti, ki posamezniku pomagajo pri zdravljenju in okrevanju po kapi.

V skladu s TKM se lahko kap zdravi s spodbujanjem cirkulacije krvi in odstranjevanjem krvnega zastoja, razkrajanjem krvnega zastoja in odmašitvijo meridiana, pogasitvijo odvečne ognjene energije in odmašitvijo stranskih, izboljšanjem sistemskih funkcij, spodbujanjem krvi in diureze, čiščenjem in razstrupljanjem, nadomestitvijo energije Qi in aktivacijo cirkulacije krvi ter spodbujanjem moči rasti. Bodite pozorni na to, da spodnje informacije služijo le izobraževalnim namenom. Preden zaužijete zelišča, se posvetujte s strokovnjakom.

Kitajska zelišča, ki se pogosto uporabljajo pri zdravljenju kapi, so:

  • Huang Qi (Astragali Radix): poživlja Qi in posledično izboljša cirkulacijo krvi ter utrjuje mišice.

  • Dang Gui (Angelicae Sinensis Radix): krepi kri za spodbujanje cirkulacije krvi in lajšanje bolečin, izloča s