Razvoj akupunkture v Avstraliji: 2. delPoučevanje akupunkture v Avstraliji


V Avstraliji so bili prvi zasebni kolidži za akupunkturo najprej vzpostavljeni v Sydneyu, Brisbanu in Melbournu v 1970-ih [9]. Univerza za tehnologijo v Viktoriji in univerza Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT University) sta bili med prvimi, ki so ponudili dodiplomske programe o kitajski in zeliščni medicini. V Avstraliji ponuja programe kitajske medicine, ki med drugim lahko vključujejo tudi akupunkturo, na številnih stopnjah dvajset univerz in kolidžev.


Nekateri akupunkturni programi so bili uradno priznani s strani Chinese Medicine Registration Board of Victoria (CMRB) ali prepoznani s strani AACMA. Poleg tega univerze RMIT University, University of Technology Sydney in University of Western Sydney prav tako ponujajo raziskovalne programe na podiplomskem študiju za nadgradnjo in napredek akupunkture.


Zvezna država Viktorija je izdala Smernice glede uradnega priznavanja študijskih programov kitajske medicine kot kvalifikacija za registracijo [10]. V nedavnem so izvedli primerjalno študijo kakovosti predmetnika in poučevanja na univerzah RMIT University in Univerzi kitajske medicine v Pekingu [11]. Medtem ko so bili predmetnik in učni cilji obeh programov podobni, so obstajale tudi razlike na področjih, kot sta poučevanje o klasičnih besedilih kitajske medicine in klinično usposabljanje v bolnišnicah kitajske medicine.L. 2005 je bila izvedena raziskava na 228 registriranih izvajalcih kitajske medicine v Viktoriji [12]. Rezultati so pokazali, da so tehnične sposobnosti (predvsem akupunkture) smatrane v klinični praksi kot najpomembnejše, medtem ko raziskovanje najmanj pomembno.


Predpisi o akupunkturi v Avstraliji


Avstralska vlada je izdala Standarde prakse akupunkture - Predpisi o zdravju (nalezljive bolezni) 1990 [13]. L. 2000 je zvezna država Viktorija vpeljala Registracijski akt kitajske medicine [4] z namenom registracije izvajalcev kitajske medicine. Ta akt je bil kasneje nadomeščen z Registracijskim aktom zdravstvenih profesij 2005 [5]. Aprila 2009 je CMRB registriral 987 akupunkturistov, ki so izpolnjevali zahteve Akta [14].


Zdravstveno zavarovanje pokrije stroške akupunkture


Dandanes avstralska nacionalno zdravstveno zavarovanje (tj. Medicare) krije samo stroške akupunkture, ki jo izvajajo registrirani izvajalci. Med letoma 2005 in 2006 je bilo ocenjeno število zdravniških obiskov terapij akupunkture, ki jih je kril Medicare, 607 349 [15], kar predstavlja manj kot 10% vseh obiskov akupunkture na leto [7].

Od 1990-ih večina avstralskih zasebnih zdravstvenih zavarovalnic, kot so Medibank Private in Medical Benefits Fund for Australia, krije stroške akupunkture. Raziskava glede učinkovitosti in varnosti akupunktureThe RMIT Chinese Medicine Research Group (RCMRG) je izvedla randomizirane nadzorovane raziskave (RCT) o akupunkturi kot obliki zdravljenja za alergijski rinitis, glavobol, migrene in kronične bolečine. Raziskovalci v Avstraliji so prav tako znatno prispevali k Cochrane podatkovni bazi sistematičnih ocen skozi raziskovanje o akupunkturi kot obliki zdravljenja za depresijo [22], sprožitev poroda [23], bolečine komolca [24], bolečine v ramenu [25] in fibromialgije [26].


Laserska akupunktura je alternativa tradicionalni akupunkturi. Odkritja RCT, ki so vključevala 30 preiskovancev z blago do zmerno depresijo, so pokazala, da je imela skupina s pravo akupunkturo znatno boljše rezultate kot skupina z akupunkturo z neaktivnim laserjem [27]. Večina izvedenih kliničnih raziskav o akupunkturi je bilo registriranih pri Australian Therapeutic Goods Administration in the Australian New Zealand Clinical Trial Registry. Sledeč uvedbi Konsolidiranih standardov o poročanju o raziskavah (CONSORT Statement) l. 1996 [28] so bile avstralske klinične raziskave podane v obliki poročil, ki so ustrezala temu mednarodnemu standardu. Izzivi v kliničnih raziskavah akupunkture ostajajo, še posebej pri učinkovitosti oblike in kontrolni skupini, ki prejme lažno akupunkturo [30]. Raziskovalci so našli nekaj strategij za vzdrževanje kredibilnosti lažne akupunkture kot obliko kontrolne skupine v kliničnih raziskavah [31].


Nasproti ozadju porasta števila raziskav na področju kitajske medicine v Avstraliji je začela l. 2006 izhajati revija Australian Journal of Acupuncture and Chinese Medicine, ki je bila prva strokovno ocenjena in pregledana revija kitajske medicine v Avstraliji.


Povzetek


Nedavni razvoj akupunkture v Avstraliji indicira, da je akupunktura skozi zadostno in primerno evaluacijo v procesu vključevanja v običajno zdravstveno oskrbo v Avstraliji.


Izvirni članek in vire lahko najdete na naslednji povezavi: