top of page
  • Aku Energija

Tradicionalna kitajska medicina za lajšanje kislinskega refluksa

Updated: May 10, 2022

Do kislinskega refluksa, poznanega tudi kot bolezen gastroezofagalnega refluksa (GERD), pride, ko kislina uide iz vašega želodca navzgor v požiralnik. Povzroča boleče, zategujoče in pekoče občutke in lahko konec koncev tudi poškoduje vaš požiralnik. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) nudi učinkovit pogled na bolezen in alternativno zdravljenje le-temu stanju. V kitajski medicini je stabilno in močno zdravje prebave osnova za odlično zdravje vseskozi življenje. Ko je naš prebavni sistem zdrav, prebavlja hrano pravočasno in vsrkava hranila, ki jih potrebujemo, ter izloča odpadne produkte. Poleg tega lahko dolgoročno prebavne težave vodijo do večih zdravstvenih težav.

TKM pojasnitev kislinskega refluksa

Jin-jang teorija podpira način, na katerega TKM obravnava bolezen. Naše telo ostaja zdravo tako dolgo, kot sta jin (hladno) in jang (toplo) v notranjem ravnovesju. Kislinski refluks je tako posledica neravnotežij v želodcu in jetrih ali celo obeh.

Eden izmed najpogostejših vzrokov za pojav kislinskega refluksa je odvečni želodčni ogenj. Normalen Želodčni ogenj/Jang je energija, s katero naše telo razgrajuje hrano. Hkrati pa mora biti uravnotežena z Želodčno vodo/Jin energijo. Običajno bo vodna energija v želodcu usmerila ogenj proti prebavnemu traktu in ga ohranila pod nadzorom. Kljub temu, če je v želodcu preveč želodčnega ognja, potem bo ta ušel izpod nadzora in se razplamtel navzgor ali izsušil ostale energije (kar povzroča razjede oz. čir). To stanje običajno spremljajo suho blato in občutki lakote in žeje. Stres, frustracije in ‘goreča’ živila, kot so kava in čili paprike, lahko prispevajo h krepitvi želodčnega ognja.

Kislinski refluks je prav tako lahko znak slabe prebave, ki je nastala zaradi kopičenja tekočin v želodcu, ki je poznana tudi kot želodčna vlažnost. Upočasni pretok krvi in qi (vitalne energije) po telesu. Ko je prisotna v želodcu, lahko povzroči občutek polnosti v želodcu, kar se bo manifestiralo v pretoku wi v napačno smer - navzgor namesto navzdol, kar vodi do kislinskega refluksa. Utrujenost, napihnjenost in pridobivanje na telesni teži so vsi znaki prisotnosti želodčne vlažnosti.

Konec koncev pa je jetrni ogenj prav tako odgovoren za kislinski refluks. Podoben je želodčnemu ognju in se običajno pojavi kot rezultat jeze ali stresa. Glede na TKM imajo jetra vlogo uravnavanja čustev; tako lahko neuravnovešeno čustveno stanje zmoti pretok qi in tudi delovanje vašega telesa.