3・9 dni" v TKM pomeni 3 cikle po 9 dni od zimskega solsticija naprej. To je najbolj mrzlo obdobje v letu. Pozimi naj bi bilo naše telo umirjeno in skrbno čuvalo lastno energijo, pa vendar je to čas, ko je prisotnih največ prehladov. Zato se more telo velikokrat boriti proti zunanjimi patogeni, kar pa lahko povzroči šibkost. Z uporabo mokse, lepljenjem zeliščnih nalepk na akupunkturne točke in z zeliščnimi mešanicami lahko obogatimo našo yang energijo, segrejemo naše telo, ki se tako lažje bori proti prehladom. 


Najpogosteje uporabljenje akupunkturne točke za zeliščne nalepke so: DU 14, BL 13, BL 23, BL 43 in ST 36. DU “vodilna pot” meridian je tisti, ki je odgovoren za energijo yang. Ima pa mnogo stičišč z drugimi yang meridiani, da dostavi to energijo. DU je tudi kanal, ki povezuje sistem ledvic z našimi možgani. BL je meridian sečnega mehurja, najdaljši meridian z mnogimi `odprtinami´ za vsak sistem (BL13 za pljuča in BL23 za ledvica) in deluje predvsem površinsko. Pogosto se ga uporablja pri zdravljenju prehladov in preventivo.  In še akupunktura točka ST 36, ki se zelo pogosto uporablja za urejanje želodčnega sistema, ki je odgovoren za proizvajanje energije Qi.


Kakorkoli, potrebno je poudariti, da zimsko segrevaneje ni le dodajanje ognja (oz. yang energije), saj za vsako enota ogrnja/energije yang, potrebujemo tudi vodo/yin, da se uravnovesita. Če nimamo dovolj yin energije, bo prekomerna yang energija izsušila našo zalogo vode v ledvicah. To je pogost primer tudi npr. pri tistih, ki redno uporabljajo cimet (dodajajo ogenj, toploto telesu). Bodite pozorni, da istočasno uporabljate tudi mleti črni sezam, ki pomaga polniti zaloge vode v telesu. 

Storitve

064 259 185 | info@akupunkturatkm.com 
PE Novo mesto: Ulica talcev 9, 8000 Novo mesto
PE Ljubljana: Tacenska cesta 135a, 1000 Ljubljana

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2017 by HKG izobraževanje in svetovanje, Ka Pik Cheng, s.p.