Inkontinenca

TKM za preprečevanje in zdravljenje pogostega uriniranja in inkontinence

Inkontinenca, ki je znana tudi kot uhajanje urina, lahko prizadene tako moške kot ženske, vendar je pogostejša pri ženskah vseh starosti. Inkontinenca lahko zelo omeji posameznikovo aktivno rutino in vpliva tako na kakovost življenja kot tudi na samopodobo. Pojavi se lahko zaradi različnih težav, najpogostejši vrsti pa sta urgentna in stresna urinska inkontinenca.

Simptomi in vzroki, ki povzročajo inkontinenco, so različni, a ponavadi se pojavi:​

  • med telovadbo ali napornimi aktivnostmi

  • ko se močno smejimo, kašljamo ali kihamo

  • med nosečnostjo in/ali po porodu

  • pri ženskah po menopavzi

  • pri ljudeh z drugimi zdravstvenimi težavami

Pogosto uriniranje​

Pogosto uriniranje se lahko pojavi podnevi, a je še bolj opazno ponoči (angl. nocturia). Starejša kot je oseba, bolj pogosto mora urinirati ponoči. Uriniranje enkrat na noč velja za blago stanje, dvakrat do trikrat na noč zmerno in trikrat ali več za resno stanje.

V kitajski medicini velja, da je mogoče pogosto uriniranje in inkontinenco preprečiti. Obe stanji se lahko zdravi, a ju ni mogoče vedno popolnoma preprečiti, zato je pomembno začeti zgodaj.

Kako TKM razume to stanje?

V TKM velja, da uriniranje nadzorujeta ledvični in jetrni sistem. Ledvični sistem nadzoruje funkciji zaprtja in zadrževanja, medtem ko jetrni sistem nadzoruje odprtje in sproščanje. Večino akutnih primerov pogostega uriniranja povzroči jetrni sistem, kronične primere in zlasti stanja pri starejših pa povzroči ledvični sistem.

Oslabitev ledvičnega sistema povzroči izgubo nadzora nad sečnim mehurjem, kar je glavni razlog za inkontinenco in pogosto uriniranje, zlasti v srednjem in poznem starostnem obdobju. Poleg tega se pojavijo tudi drugi simptomi, kot so pomanjkanje energije, bolečine v spodnjem delu križa, bolečine v kolenih, gležnjih, petah in nogah, šibkost in zabuhlost, slab spomin, tinitus (zvenenje v ušesih), nespečnost ali zbujanje zelo zgodaj zjutraj, nizek libido ali impotenca. Poleg starosti so lahko vzroki zanje tudi dolgotrajna bolezen, nosečnost ali poškodba spodnjega dela križa.

Način zdravljenja

Zdravljenje ponavadi zajema kitajska zelišča in akupunkturo, priporočene pa so tudi vaje za utrjevanje medeničnega dna. Kitajska zelišča, kot je DiHung, lahko napolnijo vašo ledvično energijo. Obstajajo tudi druge mešanice, s katerimi je mogoče očistiti strupe in izboljšati vitalne energije. Akupunktura pomaga pri zdravljenju urinske inkontinence. Številne nadzorovane preiskave so ugotovile, da je akupunktura varna in učinkovita pri zmanjševanju količine in pogostosti nenadzorovanega uhajanja urina. Preiskave so pokazale, da akupunktura deluje bolje od konvencionalne medicine in izboljša učinkovitost keglovih vaj ter zeliščnih zdravil.

Reference

Zhishun Liu, Yan Liu, Huanfang Xu, et al. (2017). Effect of Electroacupuncture on Urinary Leakage Among Women With Stress Urinary Incontinence. JAMA. 2017; 317(24): 2493-2501.
Qun Liu (2016). Clinical Research Development of Acupuncture Treatment on Stress Urinary Leakage for Elderly Women. Pract Geriatr, Aug 2016, Vol 30, No.8. 10.3969.
Yang Wang, Liu Zhishun, Weina Peng, et al. (2013). Acupuncture for Stress Urinary incontinence in adults. Cochrane Incontinence Group; 10.1002/14651858.
Yan Cui. (2015). Electroacupuncture in combination with Jin Gui Shen Qi Wan in Treatment of Women with Stress Urinary incontinence. Guangxi Chinese Medicine & Herbs, 2015; 38 (1): 43-44.
Dingchun Ye. (2013). Clinical Research of Scalp Acupuncture Treatment on Stress Urinary Leakage for Women after Menopause. Changchun Chinese Medicine University, 2013.
Qi Li (2011). Electroacupuncture Treatment of Women with Mild to Average Stress Urinary Incontinence. Xinjiang Chinese Medicine & Herbs, Vol 1, 2011.
Bin Wang, Huayong Tang, Weigang Wang et al. (2011). Stomach Acupuncture Treatment of Stress Urinary Leakage for Elderly Women. Liaoning Chinese Medicine Magazine, 2011; 38(11): 2244-2245.

Kmalu. Prosimo, da redno obiskujete našo spletno stran, se naročite na naše novice ali nam sledite na Facebooku.

Ženske gredo lažje skozi obdobje menopavze s pravimi preventivnimi ukrepi in nekaj pomoči. 

Menopavza

Ženska uretra je krajša od moške. Zaradi te anatomske razlike so ženske bolj dovzetne za okužbe sečil.  

Vnetje sečil