top of page

Odvajanje od kajenja

Če iščete informacije o tem, kako se odvaditi kajenja, že stojite na pragu uspeha. Le še nekaj korakov in popolnoma se boste uspeli upreti cigaretom.

 

Odvajanje od kajenja je morda ena najtežjih stvari, ki jo boste kdaj storili, saj je odvisnost od nikotina ena najmočnejših. Gre za fizično in psihično navado, ki jo je težko izločiti. Pacienti se pogosto soočijo s težkimi fizičnimi simptomi, ki jih mnogokrat spremljajo tudi psihična stanja. Simptomi odvajanja med drugim zajemajo razdraženost, utrujenost, glavobol ali bolečine, ki so podobne kot pri gripi, in postanejo ovire, ki jih je težko premagati. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) poskuša z različnimi metodami zdravljenja olajšati vaše potovanje na poti k zdravju. Pomagamo vam lahko premagati potrebo po kajenju, z našo pomočjo pa se boste tudi lažje uprli sprožilcem tega stanja.
 

Zakaj se odvaditi kajenja?

 

Ne le da vam kajenje škoduje, marveč škodi tudi vašim dragim in ljudem okrog vas. Če želite izboljšati svoje zdravje, je prenehanje kajenja ena izmed najboljših možnosti, za katero se lahko odločite. V cigaretah se skriva 4.000 kemikalij, vključno s 43 znanimi kancerogenimi sestavinami in 400 drugimi strupi. Med njimi so tudi nikotin, katran, ogljikov monoksid, formaldehid, amonijak, cianovodikova kislina, arzenik in DDT. Tobak je pogosti vzrok prezgodnje smrti in ga povezujejo z emfizemom, pljučnim rakom, visokim krvnim tlakom, oteženim dihanjem, kroničnim kašljem, oteženo cirkulacijo krvi ter pogostejšim pojavljanjem prehladov in gripe.
 

Vložite v svoje zdravje in se odločite za boljše življenje.


Nekoč mi je pacientka rekla, da se ji je obisk TKM od začetka zdel drag. Nato je izračunala, koliko denarja potroši za cigarete ter kakšne so njihove posledice, in ugotovila, da je denar, ki ga porabi za TKM, pametna naložba.
 
Številni se odločijo odvaditi kajenja zaradi velikanskih stroškov cigaret ali pa so naveličani tega, da so odvisni od določene substance. Obstaja tudi velik družbeni pritisk, da kajenje ni dobro. Večina kadilcev se spominja grdega pogleda ali nesramne pripombe osebe v bližini, ko so prižgali cigareto. Družbeni pritisk pa narašča tudi v državah, kjer je kajenje prepovedano na določenih območjih, in sicer ne le v notranjosti, temveč tudi v določenih javnih parkih in na javnih površinah.

Koristi kitajske medicine in akupunkture pri odvajanju od kajenja

 

Ko se pacient odloči, da bo prenehal kaditi, mu lahko zdravljenje s TKM učinkovito olajša postopek. Zdravljenje je sestavljeno iz tretmajev z akupunkturo ter zeliščnih pripravkov, s katerimi poskušamo zmanjšati hrepenenje po nikotinu ter olajšati simptome prenehanja, kot so živčnost, hrepenenje, razdraženost in nemir. Posamezniku pomaga tudi, da se sprosti ter da se iz njegovega telesa odstranijo strupi. Učinkovitost zdravljenja je odvisna od posameznikove odločenosti in stopnje zasvojenosti.
 

Akupunkturna točka za prenehanje kajenja

 

Obstajajo določene akupunkturne točke, ki so namenjene boju proti odvisnosti od nikotina. Posebna akupunkturna točka »za odvajanje od kajenja« je na pregibu zapestja na notranji strani roke. Druga točka je ST36, ki jo najdemo pod kolenom, na prednji golenčni mišici. Kljub temu te točke same ne zadoščajo za zdravljenje tega stanja, saj gre za močno in zapleteno zasvojenost. Med zdravljenjem bomo izbrali več akupunkturnih točk v skladu z diagnostiko TKM.
 

Strategija odvajanja od kajenja

 

1.     korak: Najdite moč v sebi
 
Kjer je volja, tam je pot. Najprej se morate odločiti sami, čeprav ste morda v preteklosti že poskusili, a vam je spodletelo. Pri odvajanju od kajenja gre za proces, in ne za enkratni dogodek. Zanj je potreben čas. Če želite, da vam uspe, se morate zavedati, kdaj kadite in zakaj. Biti morate motivirani in sami imeti močno željo po prenehanju, in se tega ne lotiti le zato, ker vas je v to prisilil kdo drug.

 

 

2.     korak: Naredite načrt in ustvarite ekipo


Kljub temu da sta za odvajanje od kajenja potrebna čas in volja, je dobra novica, da učinek zasvojenosti z nikotinom zbledi po približno 30 dneh, da ustvarite novo zdravo navado, pa potrebujete le 60 dni. Naj vas tega ne bo strah povedati družini in prijateljem. Svoji družbi jasno povejte, da ste odločeni, da se boste odvadili kajenja, in jih prosite za popolno podporo.
 

 

3.     korak: Ustvarite nove navade za spopadanje s stresom


Raziskave so pokazale, da so kadilci, ki začnejo redno telovaditi, veliko uspešnejši. Poleg akupunkture je tudi telovadba odlična sprostitev od stresa in lahko nadomesti vašo odvisnost od cigaret, ki je služila zmanjševanju stresa. Z vadbo či gong se lahko naučite posebnih tehnik dihanja in gibanja, ki se vam bodo pomagale napolniti z več energije in izboljšati zmožnosti, da ohranite mirno glavo v stresnih situacijah.​


4.     korak: Odvadite se kajenja z akupunkturo in kitajskimi zelišči


TKM je preprosta, a vendar učinkovita terapija za prenehanje kajenja ter naravno sproščanje stresa. Kljub temu da nikotin začasno sprosti negativne občutke in zagotovi kratkotrajno sprostitev, imajo cigarete številne stranske učinke, hkrati pa v telesu pustijo veliko strupov. Akupunktura je naraven način, kako uravnati tok energije in si zagotoviti globoko sprostitev. Polega tega vašemu telesu pomaga naravno odstraniti preostanke strupov in nikotina. Vse brez uporabe substance.


Kitajska zelišča se v TKM pogosto uporabljajo za blaženje odziva na stres, ki velikokrat sproži željo po kajenju. Hkrati pomagajo umiriti anksioznost, uravnavati kronično utrujenost ter mnoga druga obstoječa stanja, ki šibijo vaše telo. Teorija TKM verjame, da je šibko telo vzrok za šibke misli. Z grajenjem močnejšega telesa, ki je posledica ponovno vzpostavljenega energijskega ravnovesja, boste zato lažje premagali težave, s katerimi se boste soočili pri odvajanju od kajenja.

4-stopenjski načrt

  1. stopnja: 1–2 tretmaja na teden, 4–6 tednov, dnevnik odvajanja od kajenja, zeliščna formula, odvisna od stopnje zasvojenosti in simptomov

  2. stopnja: 1 tretma vsak drugi teden, 2–4 tedne

  3. stopnja: Vzdrževalna nega, 1 tretma na mesec, 4 mesece

  4. stopnja (po izbiri): Zdravljenje drugih zdravstvenih težav s čiščenjem na globoki ravni ali ponovno vzpostavitvijo energij

Kaj se bo zgodilo, ko preneham?

  • V roku enega leta se bo vaše tveganje za težave s srcem, srčno kap in kap prepolovilo.

  • Vaša koža bo videti mlajša.

  • Kapaciteta pljuč in odpornost se bosta izboljšali, zato boste lahko bolje preprečili prehlad ali gripo.

  • Vaše tveganje za impotenco in neplodnost se bo zmanjšalo.

  • Če pokadite eno škatlico na dan, boste verjetno že v prvem letu prihranili več kot 1000 € in ogromno neposrednih povezanih stroškov v prihodnosti.

bottom of page