Menopavza in TKM

Updated: Mar 7, 2021


Menopavza je naravni del življenja ženske, ki ga pogosto povezujemo z nadležnimi simptomi ter hormonskimi spremembami. A ljudje se ne zavedajo, da je mogoče obdobje menopavze s pravilno preventivo in pomočjo enostavno prebroditi brez trpljenja.

Ko se ženske starajo, začne sredi 40. let raven hormonov upadati in nihati, zato se takrat najpogosteje začnejo kazati sindromi menopavze. Hormonske motnje lahko poleg staranja povzročijo tudi nekateri operativni posegi ali hormonska zdravila. Najpomembnejše pri tem, kako se z menopavzo enostavno soočiti, je vedeti, kako ohranjati stalno raven hormonov.

Pogosti sindromi menopavze so:

Zakaj pride do nadležnih simptomov?

Ko zgornje simptome opisujemo s teorijo TKM, lahko vidimo, da so vročina/rdečica/suhost/nemirnost pogoste narave teh simptomov, kar je s stališča TKM povsem razumljivo. Verjamemo namreč, da naše telo energije shranjuje v ledvičnem sistemu, zlasti močno bistveno energijo. Glavna energija ledvičnega sistema pa je vodna energija, ki je pomirjujoča, krepčilna in negovalna energijo. Ko se ženska stara in ledvična vodna energija pojenja, telo ne more več uravnovesiti ognjene energije, zato se pojavijo vsi ti ognjeni simptomi. Ker je vodna energija hkrati medij cirkulacije, ki pomaga pri dostavi drugih vrst energije, kot je Qi, lahko ženska občuti znake utrujenosti in depresije. Nenazadnje je ledvični sistem tudi nadzoruje vodno cirkulacijo, zato ne more nadzirati uriniranja in potenja, ko je raven energije nizka.

Ledvični sistem igra pomembno vlogo pri nadzorovanju mirne menopavze, vendar ni edini sistem, za katerega je treba poskrbeti. Tudi prehrana, življenjski stil, zgodovina porodov in raven stresa vplivajo na splošno ravnovesje vodne in ognjene energije. Nobena ženska menopavze ne doživlja na enak način. TKM lahko uporabi edinstvene teorije, s