Menopavza in TKM

Updated: Mar 7, 2021


Menopavza je naravni del življenja ženske, ki ga pogosto povezujemo z nadležnimi simptomi ter hormonskimi spremembami. A ljudje se ne zavedajo, da je mogoče obdobje menopavze s pravilno preventivo in pomočjo enostavno prebroditi brez trpljenja.

Ko se ženske starajo, začne sredi 40. let raven hormonov upadati in nihati, zato se takrat najpogosteje začnejo kazati sindromi menopavze. Hormonske motnje lahko poleg staranja povzročijo tudi nekateri operativni posegi ali hormonska zdravila. Najpomembnejše pri tem, kako se z menopavzo enostavno soočiti, je vedeti, kako ohranjati stalno raven hormonov.

Pogosti sindromi menopavze so:

Zakaj pride do nadležnih simptomov?

Ko zgornje simptome opisujemo s teorijo TKM, lahko vidimo, da so vročina/rdečica/suhost/nemirnost pogoste narave teh simptomov, kar je s stališča TKM povsem razumljivo. Verjamemo namreč, da naše telo energije shranjuje v ledvičnem sistemu, zlasti močno bistveno energijo. Glavna energija ledvičnega sistema pa je vodna energija, ki je pomirjujoča, krepčilna in negovalna energijo. Ko se ženska stara in ledvična vodna energija pojenja, telo ne more več uravnovesiti ognjene energije, zato se pojavijo vsi ti ognjeni simptomi. Ker je vodna energija hkrati medij cirkulacije, ki pomaga pri dostavi drugih vrst energije, kot je Qi, lahko ženska občuti znake utrujenosti in depresije. Nenazadnje je ledvični sistem tudi nadzoruje vodno cirkulacijo, zato ne more nadzirati uriniranja in potenja, ko je raven energije nizka.

Ledvični sistem igra pomembno vlogo pri nadzorovanju mirne menopavze, vendar ni edini sistem, za katerega je treba poskrbeti. Tudi prehrana, življenjski stil, zgodovina porodov in raven stresa vplivajo na splošno ravnovesje vodne in ognjene energije. Nobena ženska menopavze ne doživlja na enak način. TKM lahko uporabi edinstvene teorije, s katerimi lahko razlaga različno in skrito naravo simptomov, ki jih lahko poveže z notranjimi nesoglasji. Večina žensk v menopavzi na primer obišče izvajalce TKM zaradi lajšanja navalov vročine, ki pa jih lahko spremljajo še številni drugi simptomi. Nekatere se pritožujejo nad pogostimi vročinskimi valovi, a se hkrati tudi potijo, jim srce močno razbija in imajo vrtoglavice; spet druge se lahko pritožujejo nad rahlimi navali vročine, a se tudi soočajo z resnejšimi čustvenimi težavami ali utrujenostjo. Vse kombinacije simptomov so pomembne za diagnozo in zdravljenje s TKM.

Poleg simptomov, ki se pojavijo zaradi neravnovesja vodne in ognjene energije, se morajo ženske soočati tudi z mnogimi drugimi spremembami. Čeprav jejo manj in več telovadijo, težje ohranjajo svojo postavo, saj vranica in ledvice manj učinkovito čistijo telo in gradijo nova tkiva. Pogoste so tudi vizualne težave, kot so zamegljen vid ali utrujene oči, zaradi pomanjkanja krvne energije in zamašitve jetrnega sistema. Pomanjkanje ledvične vodne energije povzroči izčrpanost hrbtnega mozga, kar povzroča izgubo mentalnih zmožnosti ter vedenjske spremembe itd.

Menopavza je naravni del življenja ženske. Ne smemo se je bati, temveč jo je treba sprejeti kot znak, da naše telo potrebuje podporo. Dobra novica je, da se lahko ženske naučijo, kako ponovno vzpostaviti ravnovesje v telesu ter povečati raven energije. To je mogoče storiti v vsaki starosti.

Kaj lahko storite:

  • Ponovno ocenite svoje prehranjevalne navade ter se izogibajte hladni hrani in pijačam.