top of page

Preprečevanje neplodnosti s TKM

Za stvaritev otroka sta potrebna dva

Svetovna zdravstvena organizacija je napovedala, da bosta neplodnost in sterilnost v 21. stoletju tretja najhujša bolezen za rakom ter kardiovaskularnimi boleznimi. Pri razmnoževanju gre za najbolj neposredno naravno selekcijo. Če preživijo le najmočnejši, bi morala biti naraščajoča stopnja neplodnosti v razvitih državah nedvomno opozorilni znak našemu modernemu načinu življenja.

Pari, ki si trenutno ali v prihodnosti želijo otroka, bi morali skrbeti za svoje zdravje. Eden od šestih parov se bo namreč soočil s težavo neplodnosti. Odgovornost morajo prevzeti tako moški kot ženske. Več kot 30 % težav z neplodnostjo nastane zaradi moških, pri 10 % pa sta odgovorna oba partnerja. Statistika je pokazala, da se število in gibljivost moških spermijev v zadnjih dveh desetletjih zmanjšuje [1]. Tudi ženske se srečujejo s težavami, od katerih so pogoste policistični jajčniki, endometrioza ter neredni menstrualni cikli. Nekateri bi rekli, da se morajo pari spočiti in se ne obremenjevati s sabo, a s stališča TKM kot prava zdravstvena nega ne štejejo dejanja, ko smo bolni, temveč ukrepi, ki jih sprejmemo za vzdrževanje in izboljšanje moči in delovanja našega telesa. Bistvo je, da sta skrb in nega pri parih koristna tudi za njihovo zdajšnje in prihodnje osebno zdravje.
 

Statistika o neplodnosti

 • 10­–20 % vseh moških ima nizko število spermijev.

 • 2–3 % vseh moških so povsem neplodni in sploh ne proizvajajo spermijev.

 • Neplodnost prizadene vsaj 15 % prebivalstva, zrelega za razmnoževanje, od tega pa za približno 40 % primerov razlogi tičijo pri moških.

 • 85 % se zdravi s konvencionalnimi zdravili (sintetičnimi hormoni) ali operacijami, s katerimi popravijo bolne reproduktivne organe.

 • Pri oploditvi in vitro so možnosti za uspeh 10–20-odstotne, vsak poskus pa stane 10.000 ameriških dolarjev (pribl. 8.000 evrov).

Vir: Svetovna zdravstvena organizacija

Kako je TKM drugačna?

Medtem ko se konvencionalna medicina osredotoča na merjenje in uporabo hormonov, s katerimi doseže nosečnost, TKM gleda na zdravje celotnega telesa. Neplodnost je znak neravnovesja, ki se skriva za tem. Ko govorimo o neplodnosti, obstajajo štirje večji sistemi, ki lahko privedejo do nje, če niso uravnovešeni – to so ledvični, vranični, srčni in jetrni sistem. Poleg sistemov TKM obstajajo tudi štiri vitalne energije: vodna, ognjena, Qi in krvna energija, katerih lahko primanjkuje, jih je preveč, stagnirajo ali ustvarijo neravnovesje, ki se lahko manifestira kot neplodnost.

Učinki, ki jih dokazujejo raziskave

Nemška študija, objavljena leta 2002 [2], je pokazala, da lahko akupunktura koristi parov, ki so se odločili za oploditev in vitro (IVF). Od 80 žensk, ki so sodelovale v študiji in so prestajale IVF ter prejele tretma akupunkture, je 34 žensk zanosilo. Od 80 žensk, ki so prejele le IVF brez tretmaja akupunkture, je zanosilo le 21 žensk. Kasneje je ameriška študija [3] pokazala razkrila rezultate. Dokazala je, da je zanosilo 51 odstotkov ženski, ki so prejele tako tretma akupunkture kot IVD, medtem ko je zanosilo le 36 odstotkov žensk, ki so prejele le tretma IVF, akupunkture pa ne. Študija, ki jo je leta 2005 izvedla kitajska Univerza v Šanghaju [4], je ugotovila, da je akupunktura pomagala tudi pri zdravljenju moške neplodnosti. Moški udeleženci, ki so prejeli tretma akupunkture, so imeli v spermi večji odstotek spermijev; poleg tega je bila struktura in morfologija njihovih spermijev bolj zdrava od spermijev tistih udeležencev, ki se z akupunkturo niso zdravili proti neplodnosti.

 

Akupunktura torej izboljša tako število kot kakovost spermijev. V študiji, objavljeni leta 2005 v reviji Fertility and Sterility, so imeli moški, ki so prejeli tretma akupunkture, v spremi manj strukturnih okvar od tistih, ki akupunkture niso prejeli.


[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23213178
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11937123
[3] http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(04)01505-5/fulltext
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16009169

Kontracepcijske tablete lahko zapletejo ravnovesje vaših sistemov

TKM priznava vpliv hormonske kontracepcije na plodnost. Kontracepcija zatira delovanje jeter, zato velja, da dlje kot ženska jemlje kontracepcijo, težje bo zanosila. Seveda je postopek poskušanja zanositve naporen in obremenjujoč – tako fizično kot čustveno.
Ironično je, da so jetrni sistem tisti, ki uravnava čustva in stres. Preveč stresa lahko vodi v nedelovanje jeter.

Zdravljenje neplodnosti s TKM

TKM poskuša za spodbujanje plodnosti ponovno uravnovesiti vaše telo. Četudi obiskujete le naravne terapije ali sodelujete z reproduktivnim endokrinologom ali obiskujete reproduktivne terapije (oploditev in vitro ali intrauterina inseminacija), lahko začnete spreminjati ravnovesje svojih sistemov in izboljšate svoje možnosti za nosečnost.

Neplodnost je navadno posledica globokih in zapletenih neravnovesij, zato zdravljenje traja in vsebuje naslednje korake:
 

 1. Primerna diagnoza neravnovesij in priprava načrta za usklajevanje vaših sistemov in uravnovešenje vaših energij

 2. Spremembe življenjskega stila in prehrane za spodbujanje ravnovesja vaših sistemov. V skladu s TKM imajo določena živila in aktivnosti določene lastnosti. S hrano, telovadbo, tehnikami sproščanja, jogo, taj čijem, Qi Gongom ter drugimi stvarmi lahko povišate energijo vaših ledvic ter vranični Qi ali očistite stagnacijo jetrne energije.

 3. Odpravljanje neravnovesij in napolnitev bistvenih energij za povišanje možnosti za nosečnost s pomočjo zelišč. Zelišča so naravne energetske substance, ki lahko nežno in učinkovito odpravijo neravnovesja ter optimizirajo plodnost.

 4. Uravnovešenje energijskih kanalov (meridianov) z akupunkturo. Z nizom akupunkturnih tretmajev lahko uravnovesite organske sisteme in spodbudite nemoten pretok krvi in Qija v reproduktivne organe in po vsem telesu.

Pogosta diagnoza TKM za neplodnost

Diagnoze TKM postavi usposobljen izvajalec po temeljitem fizične pregled in obširnem intervjuju.

Več o diagnostiki TKM.
 
Morda vam terminologija, ki jo uporabljamo pri diagnostiki TKM, ni znana. Obstajajo različni načini, na katere opazujemo vzorce v vašem telesu. Medtem ko bi vam splošni zdravnik povedal, da imate nizko raven progesterona, bi z diagnostiko TKM ugotovili, da vam primanjkuje ledvičnega ognja. Gre za drug način izražanja podobnih stvari ter drugačen pogled na vaše zdravje in plodnost.
 
Najpogostejša neravnovesja TKM, ki povzročajo neplodnost, so:
 

 • Stagnacija jetrnega ognja

Pretakanje ognjene energije skozi jetra je nujno tako za ovulacijo kot menstruacijo. Ženske, pri katerih jetrna energija stagnira, se pogosto soočijo s simptomi neravnovesja v času ovulacije (napihnjenost, razdraženost, občutljivost dojk) ter v času menstruacije (predmenstrualna občutljivost dojk, razdraženost, jeza, boleče menstruacije). Ta vzorec je pogost pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS) ter ženskah z dolgimi menstrualnimi cikli.

 

 • Pomanjkanje vraničnega Qija

Vranični Qi v skladu s TKM uravnava drugo polovico menstrualnega cikla (lutealna faza). Vranični Qi in ledvična energija omogočata nastanek endometrija ter spodbujata proizvodnjo progesterona. Ženske s pomanjkanjem vraničnega Qija imajo navadno pomanjkanje energije, hrepenijo po sladkorju, imajo slabo cirkulacijo ter lahko včasih krvavijo že pred menstruacijo, imajo menstrualne krče ter se med menstruacijo spopadajo z utrujenostjo.

 • Pomanjkanje ledvičnega ognja

Ledvični ogenj skupaj z vraničnim Qijem nadzira lutealno fazo menstrualnega cikla. Ledvični ogenj spodbuja proizvodnjo progesterona ter po ovulaciji ohranja povišano temperaturo telesa. Simptomi pri ženskah s pomanjkanjem ledvičnega ognja se lahko kažejo v obliki mraza – zebe jih v noge ali roke ali ne prenašajo mraza. Pri njih se lahko pojavijo menstrualni krči, ki jih je mogoče ublažiti s pogreto blazino.

 • Pomanjkanje ledvične vode

Medtem ko ledvični ogenj in vranični Qi nadzirata lutealno fazo, ledvična voda skrbi za folikularno fazo (prva polovica menstrualnega cikla, ko se jajčece razvija pred ovulacijo). Ledvična voda nadzira tudi proizvodnjo maternične sluznice ter razširitev maternice med ovulacijo. Ženske s pomanjkanjem ledvične vode se lahko ponoči potijo, oblivajo jih lahko navali vročine, imajo pa malo ali nič medciklične maternične sluznice. Pri ženskah s pomanjkanjem ledvične vode obstaja večja verjetnost, da se bodo v srednjih letih soočile s sindromom menopavze.
 
Obstajajo še številna druga neravnovesja TKM, ki lahko pripomorejo k neplodnosti. Zgoraj omenjena neravnovesja so najpogostejša, druga pa so lahko še zastoj krvi, pomanjkanje krvi, pomanjkanje srčne energije ter vlažna vročica.

Več kot le neplodnost

TKM lahko na človeka vpliva bolj, kot le tako, da spodbudi možnost nosečnosti. Če starš ni zdrav, otrok ne bo prejel najboljše energije za razvoj. Zdrave nosečnosti se začnejo pri ravnovesju. Če svoje telo pozdravite pred nosečnostjo, boste imeli svojemu otroku možnost predati modrost zdravljenja. Ta raven zdravljenja je največje darilo, ki ga lahko podarite sebi in svojemu odraščajočemu otroku.

Moški vedno bolj skrbijo za svoje zdravje in več govorijo o različnih težavah, ki so zanje najbolj pomembne: vzdrževanje zdrave telesne teže, seksualna vitalnost, trajna vrhunska zmogljivost ter dolgo življenje. 

Kaj imajo skupnega bolezni kot so endometrioza, miomi maternice, ciste jajčnikov, endometriomi jajčnikov in sindrom policističnih jajčnikov? 

Nenormalne rasti na ženskem reproduktivnem sistemu

Za otroka je pomembno tako fizično kot duševno dobro počutje matere. 

Nosečnost in porod

V TKM se impotenca razume kot moč ali šibkost moške spolne funkcije, ki jo povezujemo z energijami določenih funkcijskih sistemov, med drugim tudi ledvičnega, jetrnega ter srčnega. Ledvični sistem je ključen za spolno delovanje in razmnoževanje.

Kmalu. Prosimo, da redno obiskujete našo spletno stran, se naročite na naše novice ali nam sledite na Facebooku.

bottom of page