top of page

Tradicionalna kitajska medicina

Pri TKM gre za povsem drugačno paradigmo od zahodnjaškega razmišljanja o zdravju, ki pa je še vedno zelo logična. Dobro zdravje pomeni zmožnost, da lahko življenje izkoristimo kar najbolje. Verjamemo, da obstajajo življenjsko pomembne energije, ki nas ohranjajo žive in zdrave. Bolezni povzročajo energije, ki se nezadostno ali slabo pretakajo, ter nalaganje strupov.

Akupunktura

Akupunktura je starodavna veščina zdravljenja z vstavljanjem zelo tankih igel v določene točke na telesu, da bi s tem aktivirali energijo Qi. Pretok Qija lahko ovira več dejavnikov, npr. čustva, slaba prehrana, preveč dela, travma, stres, itd. Akupunktura obnavlja naravni pretok Qija in telesu vrača celovito ravnovesje.

Kitajska zelišča

Kitajska zeliščna medicina je eden največjih zeliščarskih sistemov na svetu, z neprekinjeno tradicijo, ki sega vse do 3. stoletja pr. n. š.

Zelišča sestojijo iz listov, stebel, lubja, korenin ali semen. Vsako od njih ima zelo edinstven učinek (akcijo). Kadar jih smotrno kombiniramo, opravljajo vrsto nalog in telesu pomagajo vrniti celovito ravnovesje.

Prehranski nasveti

V tradicionalni kitajski medicini je tradicionalno „zdrava“ hrana zelo drugačna od modernih priporočil, ki jih lahko slišimo na televiziji ali  preberemo v revijah. Prehranjevanje v skladu s kitajsko medicino temelji na energetskih načelih in spodbuja ravnotežje, čiščenje strupov ter dobro delujoče telo brez bolezni, ki je polno energije.

bottom of page