Grey Wall

Depresija

Confident Businesswoman

Razumevanje depresije in tesnobe v TKM

Teorija petih elementov vključuje tudi 5 energij, ki niso fizične narave in so povezane oz.  pripadajo našim petim sistemom. 

  

 • Ogenj: sistem srca in Shen (temeljna nadzorna energija)

 • Kovina: sistem pljuč in Po (stabilnost)

 • Voda: sistem ledvic in Zhi (odločnost)

 • Zemlja: sistem vranice in Yin (intelektualno razmišljanje)

 • Les: sistem jeter in Hun (duša)

Primer klinične depresije je običajno zapleten in večsistemski problem: 

 1. Zaradi prizadetega srca in Shena ne moremo nadzorovati izpadov besa.  

 2. Občutimo splošno utrujenost zaradi prizadetega sistema pljuč in Poja.  

 3. Počasneje razmišljamo, saj je prizadet sistem vranice in Yina;  

 4. Smo nagle jeze, saj so bila napadena jetra in Hun;  

 5. Negativne misli zaradi prizadetih ledvic in Zhija. 

Kako si lahko pomagamo sami?

Veliko mojih pacientov z depresijo ali anksioznostjo ima simptom, ki jim je skupen: slab apetit ali slabo prebavo. Zato bodite pozorni, da jeste redno in da imate tople obroke, saj le ti telesu zagotavljajo vnos energije Qi. Izogibajte se sladkarijam, da se tako izognete preobremenitvi energijskih kanalov. Pri nas lahko v pomoč dobite tudi prehranska priporočila.

Če gre za bolezen tipa preobremenjenosti, morate zmerno in redno telovaditi ter se gibati. V primeru bolezni tipa šibkosti pa morate več počivati in se izogibati stresnim situacijam. Lahko si pomagate z jogo ali treningi čuječnosti. Za določitev tipa bolezni in ugotavljanje, kateri sistem je bil napaden in prizadet, se prosim posvetujte s strokovnjakom TKM.

Stanje bolezni se razlikujejo od osebe do osebe. Ni se vsak zmožen pozdraviti sam. Nezdravljena depresija ali tesnoba pa lahko človeku naredita veliko škodo.

 

 Poiščite pomoč, preden bo prepozno. 

Balance
pericardium-6_edited.jpg

PC6 so vrata/prehod, ki preusmerja gibanje oz. cirkulacijo Qi energije in tako deluje pomirjujoče in olajšalno na neprijetnost. 

V kitajski medicini se jo uporablja za:

 • premagovanje slabosti in bruhanja

 • pomiritev in sproščanje

 • lajšanje bolečine v prsih

Melancholy

Krajši dnevi in nižje temperature zime so tu - in tako je tudi porast števila sezonsko razpoloženjskih motenj (SAD). Ali se vam zdi, da nimate motivacije in imate depresivne občutke brez očitnega razloga? Ste razdražljivi? Trpite za pomanjkanjem spanja ali slabo koncentracijo? Možno je, da ste nagnjeni k SAD. 

Smoothies

Smutiji imajo ugled zdravega napitka. So osvežilno hladni, so v zabavnih in sadnih okusih. Postali so celo tako popularni, da jih najdemo tudi v restavracijah s hitro hrano in trgovinah z živili - celo v kavarnah. Vendar so strokovnjaki mnenja, da smutiji niso vedno tako zdravi, kot bi morda pričakovali, kjer se ga smatra za dejavnik tveganja za propadanje zob in visok vnos sladkorja.