top of page
Website header (5).png

Akupunktura in kitajska zelišča za depresijo, tesnobo in izgorelost

Ljudje se bolj kot kdaj koli prej spopadajo z občutki žalosti, tesnobe in osamljenosti. Občutek praznine ali zaskrbljenosti, težave s koncentracijo ali celo misli na samomor so možni simptomi depresije. Dokazano je, da akupunktura učinkovito pomaga pri obvladovanju in premagovanju tako depresije nizke stopnje kot tudi velike depresije.

Trenutno se vsi soočamo z velikim stresom in vemo, da stres povzroča različne zdravstvene težave. Veliko ljudi se je že navadilo na vsakoletne napade depresije zaradi sezonske afektivne motnje (SAD). 

Anksioznost in depresija sta najpogosteje kombinacija pomanjkljivih in prekomernih simptomov. V nasprotju s predpisovanjem zdravil za "lajšanje" simptomov bo akupunkturist opravil celovito zdravstveno oceno in diagnozo.

Sad on Couch
Wellness Coach

Razumevanje depresije in tesnobe v TKM

Teorija petih elementov vključuje tudi 5 energij, ki niso fizične narave in so povezane oz.  pripadajo našim petim sistemom. 

  

 • Ogenj: sistem srca in Shen (temeljna nadzorna energija)

 • Kovina: sistem pljuč in Po (stabilnost)

 • Voda: sistem ledvic in Zhi (odločnost)

 • Zemlja: sistem vranice in Yin (intelektualno razmišljanje)

 • Les: sistem jeter in Hun (duša)

Primer klinične depresije je običajno zapleten in večsistemski problem: 

 1. Zaradi prizadetega srca in Shena ne moremo nadzorovati izpadov besa.  

 2. Občutimo splošno utrujenost zaradi prizadetega sistema pljuč in Poja.  

 3. Počasneje razmišljamo, saj je prizadet sistem vranice in Yina;  

 4. Smo nagle jeze, saj so bila napadena jetra in Hun;  

 5. Negativne misli zaradi prizadetih ledvic in Zhija. 

Image by Henry & Co.

Dokazano je, da akupunktura:

 • Zmanjšuje anksioznost in paniko z uravnavanjem kortizola in zmanjšanjem odziva "boj ali beg".

 • Lajša telesne znake stresa, vključno z občutki panike, cmokom v grlu ali želodcu, gastrointestinalnimi težavami in povišanim srčnim utripom.

 • Zmanjšuje nespečnost in spodbuja boljši počitek.

 • Zmanjša intenzivna nihanja razpoloženja. 

 • Poveča sproščanje endorfinov, ki pomagajo uravnavati telesne in čustvene odzive na stres, kot so bolečina, srčni utrip, krvni tlak in delovanje prebavil.

 • V nekaterih študijah je zmanjšala stopnjo depresije enako kot antidepresivi, zlasti pri bolnikih po zdravstvenih dogodkih, kot je možganska kap.

 • Zmanjšuje pogostosti poporodne depresije.

Kako si lahko pomagamo sami?

Veliko mojih pacientov z depresijo ali anksioznostjo ima simptom, ki jim je skupen: slab apetit ali slabo prebavo. Zato bodite pozorni, da jeste redno in da imate tople obroke, saj le ti telesu zagotavljajo vnos energije Qi. Izogibajte se sladkarijam, da se tako izognete preobremenitvi energijskih kanalov. Pri nas lahko v pomoč dobite tudi prehranska priporočila.

Če gre za bolezen tipa preobremenjenosti, morate zmerno in redno telovaditi ter se gibati. V primeru bolezni tipa šibkosti pa morate več počivati in se izogibati stresnim situacijam. Lahko si pomagate z jogo ali treningi čuječnosti. Za določitev tipa bolezni in ugotavljanje, kateri sistem je bil napaden in prizadet, se prosim posvetujte s strokovnjakom TKM.

Stanje bolezni se razlikujejo od osebe do osebe. Ni se vsak zmožen pozdraviti sam. Nezdravljena depresija ali tesnoba pa lahko človeku naredita veliko škodo.

 

 Poiščite pomoč, preden bo prepozno. 

Image by Jake Nackos
Image by Henry & Co.

Celostni pristop k dolgoročnemu zdravju

bottom of page