top of page
  • Aku Energija

Zdravljenje depresije in SSRI - alternative v kitajski medicini

Updated: Jan 1

Depresija je multigenski oz. večstranski sindrom. Antidepresivi, ki ciljajo na centralni živčni sistem (CŽS), na samo določeno mesto ali konvencionalni antidepresivi so nezadostni in daleč od idealnega. Tekom let so se razvila zdravljenja za depresijo in tesnobo, kot jih poznamo danes. SSRI-ji (selektivni zaviralec ponovnega privzema serotonina) so relativno nova skupina antidepresivov, ki specifično inhibirajo ponovni privzem serotonina, kar povzroči, da se serotonin na sinaptičnih špranjah dveh komunikacijskih živčnih celic zadrži dalj časa, kar povzroči izboljšanje počutja in razpoloženja.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je bila zgodovinsko pa vse do danes uporabljena za zdravljenje depresije, predvsem v Aziji. Njena holistična narava s širokim naborom zdravil, ki cilja na več mest, se dobro sklada s terapevtsko idejo sistemske medicine zdravljenja depresije.

Razlogi za izbiro alternativnih naravnih zdravil

Poročani stranski učinki SSRIjev se razpenjanjo vse od blagih do hujših, vključno s slabostjo, povišano stopnjo tesnobe, nespečnostjo, spremembami v apetitu in libidu ter diarejo. Tveganje za pojav nepravilnega srčnega utripa prav tako izhaja iz jemanja SSRIjev skupaj z antihistaminiki. SSRI prav tako vplivajo na nivo krvnega sladkorja, kar pomeni, da bodo pacienti z diabetesom, ki uživajo takšna zdravila, morda morali spremeniti odmerek teh zdravil. Razumem, da moje paciente, ki jemljejo ta zdravila, skrbi glede možnih stranskih učinkov in kako bo jemanje teh zdravil lahko vplivalo na njihovo življenje.