top of page
Website header (5).png

Avtoimunske bolezni

Avtoimunska bolezen je posledica tega, da imunski sistem po naključju napade vaše telo, namesto da bi ga zaščitil. Konvencionalna medicina ne ve, zakaj imunski sistem to počne. Poznamo več kot 100 avtoimunskih bolezni. Med najpogostejše spadajo lupus, revmatoidni artritis, Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Zdravljenje, ki je na voljo ljudem s temi boleznimi, v konvencionalni medicini ni tako bogato. Običajno vključuje uporabo farmacevtskih izdelkov, ki imajo lahko neželene učinke, ki so enako hudi, če ne celo hujši od simptomov same bolezni. Še huje pa je, da mnogim ljudem rečejo, da nimajo nobenih možnosti. Tu je lahko tradicionalna kitajska medicina koristna.

Tradicionalna kitajska medicina obravnava telo kot celoto, kar bolniku omogoča celovitejše zdravljenje, ki je običajno uspešnejše. Ker naj bi bile avtoimunske bolezni posledica pomanjkljivega odziva imunskega sistema, si zdravniki TKM prizadevajo obnoviti in pomladiti dejavnike, ki so ključni za dobro odpornost.

Image by Possessed Photography
Image by Sergi Kabrera

Kaj so avtoimunske bolezni?

Avtoimunske bolezni so kronične bolezni, ki jih je težko – včasih celo nemogoče – ozdraviti s konvencionalno medicino. Simptome je mogoče ublažiti – spontano ali kot rezultat terapij –, a možnost, da se bolezen ponovi, ostaja v skoraj vseh primerih. Značilnost teh bolezni je, da imunski sistem napada dele telesa, ki jih začasno ali stalno poškoduje ali pa spremeni njihove aktivnosti.

Obstaja ogromno bolezni, ki se uvrščajo med bolezni z avtoimunskim odzivom ali za katere se predvideva, da imajo avtoimunske temelje. Pri številnih boleznih obstaja pomembna razlika med njihovim pojavom pri moških in ženskih; na splošno velja, da obstaja trikrat večja možnost, da bo za avtoimunskimi boleznimi zbolela ženska (vendar je pri nekaterih boleznih, kot je multipla skleroza, bolezenski vzorec hujši pri moških). Če so začetni simptomi blagi ali če bolezen napreduje počasi in simptome razvija na nenavaden način, je težko postaviti diagnozo. Nekateri pacienti desetletje iščejo zdravniško diagnozo in zdravljenje, preden dokončno ugotovijo, za katero bolezen gre. Danes je na voljo  več testov, ki lahko nakažejo ali potrdijo prisotnost avtoimunske bolezni, zato je zdaj diagnozo postaviti lažje kot kadarkoli poprej. Kljub temu za nekatere bolezni, za katere se predvideva, da so avtoimunske, še vedno ni dovolj zanesljivih testov, zlasti za njihovo zaznavanje v zgodnjem stadiju.

Pogoste avtoimunske bolezni

Bolezni vezivnega tkiva

Najbolj razširjene avtoimunske bolezni so bolezni vezivnega tkiva, ki zajemajo skoraj polovico vseh primerov. Najbolj prevladujoča je revmatoidni artritis. Glavne bolezni vezivnega tkiva so:

 • Revmatoidni artritis

 • Sistemski eritematozni lupus

 • Sistemska skleroza (sklerodermija)

 • Sjögrenov sindrom

Nevromišične bolezni

Nevromišične bolezni so predvsem tiste, ki zajemajo imunski napad, ki vpliva na živce, kar posledično oslabi mišične odzive. Primarni odziv je ponavadi mišična paraliza, lahko pa tudi tresenje in/ali krči, pri čemer je nevrotransmisija delno blokirana.
 

 • Multipla skleroza

 • Miastenija gravis

Endokrine bolezni

Endokrine bolezni zajemajo napad imunskega sistema na žleze, kar včasih pomeni izjemno hitro uničevanje (kot pri sladkorni bolezni ali Addisonovi bolezni). Kljub temu se protitelesa pri Basedowovi bolezni pritrdijo na receptorje na celicah ščitnice, ki stimulirajo hormone, in ne uničijo celic, temveč stimulirajo proizvajanje ščitničnih hormonov.
 

 • Kronični limfocitni tiroiditis

 • Basedowova bolezen

 • Sladkorna bolezen tipa 1 (odvisna od inzulina)

Druge avtoimunske bolezni

Nekatere pogoste bolezni, ki ne sodijo v zgornje kategorije, omenjam tukaj. V enakem razmerju se pojavljajo pri moških in ženskah.
 

 • Kronična črevesna bolezen

 • Hematološke avtoimunske bolezni

Image by Anne Nygård
Image by Júnior Ferreira

Kako TKM razume
avtoimunske bolezni?

Avtoimunske bolezni se razlikujejo in nanje ponavadi gledamo kot na „globoko neravnovesje“, ki zajema več sistemov. Vsem je skupen preveč aktiven jetrni sistem, ki v teoriji TKM velja za glavnega pri aktivni obrambi. Nadzoruje vojaške celice, ki ubijejo napadalce ali neuporabne celice v telesu. A ko je vojska preveč aktivna ali nadzorni poveljnik prešibek, vojska postane uporniška in začne napadati normalne celice. Enako je značilno pri rakavih celicah, vendar so bolj iznajdljive pri grajenju lastne osnove, ki jo je lažje opaziti na preiskavah s slikanjem.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) lahko zelo pomaga bolnikom, ki trpijo za avtoimunskimi boleznimi, vendar to mnogim pacientom in njihovim zdravnikom ostaja neznano.

Zdravljenje TKM

Učinkovitost TKM sega od znatnega izboljšanja simptomov pa vse do dolgotrajne ublažitve, ki bi ji lahko rekli tudi zdravilo.
 
Zdravljenje TKM navadno poteka na dveh stopnjah: na akutni stopnji, na kateri se uporabljajo močna protivnetna zelišča, s katerimi se uravnava bolečine, neudobje in močne simptome, ter na stopnji ublažitve, kjer se simptomi sčasoma omilijo in dobimo ogromno priložnost za uporabo zeliščnih tonikov ter adaptogenov, da z njimi prilagodimo imunski sistem, utrdimo funkcije organov ter krepimo kri.

Moje osebne izkušnje

Kot izvajalko TKM, ki je uspešno zdravila že mnoge primere na področju avtoimunskih bolezni, me zelo jezi, kako težko je to znanje prenesti tistim, ki ga potrebujejo. Ko poskusijo pacienti svojim zdravnikom omeniti TKM, se odgovor navadno glasi, da alternativno zdravljenje „ni dokazano“ in zato o njem ne bodo razpravljali. Pacienti, ki jih resni simptomi skrbijo in katerim so svetovno znani specialisti povedali, da ni druge možnosti, so razumljivo sumničavi do drugih terapij. Na spletnih forumih obstajajo objave tistih, ki jim je zdravljenje s TKM zelo koristilo, vendar se srečujejo s skepticizmom in nezanimanjem drugih bralcev.
Avtoimunske bolezni, s katerimi sem se soočila in jih uspešno omejila, so revmatoidni artritis, zgodnji stadij multiple skleroze, sistemski eritematozni lupus ter vnetne črevesne bolezni.
 
Seveda ni mogoče vseh primerov uspešno ozdraviti, a ti so navadno v poznih stadijih. Pri TKM gre za praktični pristop, ki nudi prezrto perspektivo na varovanje in izboljšanje zdravja, a kljub temu izvajalci TKM niso čudodelci, ki bi spreminjali vodo v vino. Z natančnejšim in bolj realnim razumevanjem TKM lahko zelo dobro upočasnimo, nadzorujemo ali celo obrnemo avtoimunske bolezni.

Image by Austin Kehmeier
Smiling Elderly Woman

Lahko svoja
zdravila zamenjam s TKM?

Odvisno. Če je bolnik v akutnem stadiju, mu lahko imunosupresivi in druga kemična zdravila rešijo življenje. Poleg tega se na začetni stopnji zdravljenja s TKM bolnikom svetuje, naj še naprej jemljejo predpisana zdravila, saj TKM zelo poškodovanih sistemov ne more popraviti čez noč.

Zeliščna zdravila lahko, če jih uravnava in primerno predpiše kvalificiran zeliščar, pogosto privedejo do velikega izboljšanja simptomov ter na dolgi rok popravijo neravnovesja, ki so povzročila avtoimunsko disfunkcijo. Šele ko so simptomi pod nadzorom in tako diagnostika TKM kot biokemijski pregled pokažeta izboljšanje, se lahko počasi in pod strogim nadzorom prilagodi jemanje zdravil.

Image by Henry & Co.

Celosten pristop k močni raztrupitvi
in dolgoročnemu zdravju

bottom of page