top of page

Prehranski nasveti

Kakšne so energije, okusi in druge lastnosti hrane?

V moderni prehranski znanosti se živila ocenjujejo glede na strukturo, torej glede na vsebnost beljakovin, ogljikovih hidratov, vitaminov in drugih prehranskih vrednosti. V kitajski prehrani (vključno z zelišči) pa se živila ne ocenjujejo glede na strukturo, temveč tudi glede na energijske lastnosti hrane, njen okus in gibanje. To lahko ponazorimo s primerom: ko spoznavamo novega prijatelja, ki ga lahko ocenimo po znanih in vidnih dejstvih, kot so njegova usposobljenost, rasa ali višina, lahko pa ga dojemamo tudi glede na njegovo osebnost.

Druga edinstvena vidika lastnosti živil v skladu s teorijo TKM sta meridianski tropizem in splošno delovanje. Nanašata se na določene notranje organe ali meridiane, na katere lahko vplivajo živila. Meridianski tropizem lahko razumemo kot notranjo destinacijo določenih živil, medtem ko splošno delovanje pomeni, da bo živilo dvignilo, zmanjšalo ali shranilo energijo. Zelena in sladki krompir na primer vplivata na želodec, vendar se razlikujeta, saj zelena deluje hlapljivo, medtem ko sladki krompir bogati.

Če povzamemo: moderna prehranska znanost pri živilih prepoznava njihovo strukturo, medtem ko starodavna kitajska filozofija razume živila (in začimbe) glede na njihovo naravo. V skladu s TKM lahko živila in začimbe izberemo in pripravimo glede na to, ali želimo dvigniti raven energije v telesu, telo očistiti ali ga uravnati.

Pet tipov energije živil

Kitajski čaj naj bi imel »hladno« energijo, čeprav gre za topel napitek. Energije živil se nanašajo na njihovo zmožnost ustvarjanja občutkov v telesu, naj gre za vroče ali mrzle. Tipi energije so mrzla, vroča, topla, hladna in nevtralna in se ne nanašajo na stanje živil, temveč na njihov učinek na telo. Čaj ima na primer hladilno energijo, kar pomeni, da je po naravi hladilna pijača, čeprav je sam napitek vroč. Kmalu po tem, ko popijete vroč čaj, začne vročina hitro izginjati, v telesu pa se začne proizvajati hladna energija, ki telo ohladi.
 
V spodnji razpredelnici lahko najdete nekaj primerov živil z različnimi energijami.

Pomembno je poznati energije živil, saj posamezne energije različno vplivajo na človeško telo in zdravje. Če ima nekdo težave z drisko zaradi prehlada, bo hrana s toplo ali vročo energijo znatno pomagala olajšati simptome. Če oseba trpi zaradi izpuščajev, ki se poslabšajo na vročini, je koristno, da poje čim več hrane z mrzlo ali hladno energijo, da se omilijo simptomi.

Gibanje živil

Živila vplivajo na telo prek posebnega gibanja. Živilo se v skladu s svojimi lastnostmi giba po različnih delih telesa in lahko vanje pripelje tudi energijo qi. Po prepričanju TKM bolezni nastanejo, kadar zunanji patogeni preveč vplivajo na telo. Živila s posebnim gibanjem lahko uporabimo, da se tem patogenom postavimo po robu. Ko oseba zboli na primer za rahlim prehladom, ki ga povzroči  invazija zunanjih vetrov, lahko hlapljiva živila, kot sta zelena čebula in sveži ingver, iz telesa izločijo patogene.


TKM je gibanje živil razdelila v štiri skupine.

Na splošno se živila, kot so listi ali cvetovi, ter lahka in ohlapna živila, gibljejo navzgor ali navzven. Po drugi strani pa se korenine, semena in sadje, ki so težka in trda živila, navadno gibljejo navzdol ter navznoter. Seveda pa obstajajo številne izjeme. Nekatera živila pa se lahko gibljejo v dve smeri: cimet lahko tako na primer seže do globoke ravni ledvičnega sistema in na plano privede ognjeno energijo.

Delovanje živil lahko določimo tudi glede na njihov vonj in teksturo. Živila z močnim vonjem, kot so meta, limona in zeleni čaj, ponavadi lebdijo ali se dvigujejo, medtem ko se lepljiva in gosta živila, npr. med in jagodičevje, znižujejo in upadajo.

TCM diet
Image by Eaters Collective

Zdrava prehrana

kako se vidik TKM zdrave prehranerazlikuje od tega kar že veste

Properties of food
bottom of page