Tradicionalno kitajsko zdravilo proti astmi

Updated: Feb 28, 2021


Astma je zelo pogosta bolezen. Svetovna zdravstvena organizacija (STO) je ocenila, da zanjo trpi približno 300 milijonov ljudi po vsem svetu. Tipični simptomi astme so sopenje (žvižgajoč zvok v prsih), primanjkovanje diha, kašljanje in tesen občutek v prsih, ki ga povzroča zapora v dihalnih poteh, ki nastane kot posledica vnetja ali mišičnih krčev. Astma se lahko pojavi v vseh starostih, če jo zanemarimo, pa se lahko ponavlja in postane kronična.

Kitajska zdravilna zelišča se za zdravljenje astme uporabljajo že več kot tisoč let. Zhang Zhongjing je bil eden najbolj znanih kitajskih zdravnikov. Vzpostavil je posebno teorijo zdravljenja in povzel izkušnje z zdravljenjem, vključno z astmo, ki so še vedno učinkovite in jih kitajski zdravniki še uporabljajo. Na splošno je potrebno kitajska zdravilna zelišča dobro organizirati v kompleksno formulo, s katero se bolezni zdravijo na podlagi edinstvene teorije in diagnoze.

Je simptome astme res mogoče odpraviti?

V praksi pri zdravljenju s TKM na klinikah ne želimo le nadzirati simptomov astme, temveč se trudimo, da bi jih dolgoročno odpravili. Ta cilj je popolnoma dosegljiv z dvodelnim pristopom:

1) Simptome spravimo pod nadzor z zatiranjem zunanjih patogenov (navadno prehlad, gripa ali druga okužba zgornjih dihalnih poti).

2) S toniki ter protialergijskimi zelišči za uravnavanje imunosti utrdimo pljuča ter umirimo imunski odziv.

Zdravljenje TKM je neprecenljivo prav zaradi druge faze, saj konvencionalna medicina še ni razvila zdravil, ki bi lahko to dosegla, pacienti pa so zato za vedno odvisni od inhalacijskih naprav.

Kaj povzroča astmo?

Orientalska medicina navaja, da obstaja veliko dejavnikov, ki lahko sprožijo napad astme. Med drugim so to napad zunanjih patogenov, prehrana, čustvene motnje, prirojene šibkosti in kronične bolezni.

Zunanji patogeni, kot sta mraz in toplota, pogosto povzročajo napade astme. V skladu s teorijo TKM pljučni sistem koži zagotavlja energijo za obrambo proti zunanjim patogenom. Ker okolje vpliva na kožo, se spremembe odražajo v pljučih. Ko so pljuča napadena, je njihova funkcija uravnavanja vodnih kanalov poškodovana, zato začne voda stagnirati, pacientu pa začne teči iz nosa in njegovi izbljuvki postanejo beli. Ko se izbljuvki še naprej nabirajo in je energija telesa, s katero bi jih odstranilo, šibka, so dihalne poti ovirane, kar povzroči težave z dihanjem.

Astmo lahko sproži tudi prehrana. Surova in hladna hrana lahko poškoduje vranico in navadno pripomore k stagnaciji tekočin ter povečanem proizvajanju sluzi. Težka, sladka in mastna hrana ponavadi v telesu ustvari sluz in vročino. Tudi za ribe, rake, lupinarje in drugo morsko