top of page

Impotenca in alternative viagri po tradicionalni kitajski medicini

Kaj je erektilna disfunkcija/impotenca?

 

Erektilna disfunkcija je nezmožnost ohraniti erekcijo dovolj trdo za izvedbo spolnega odnosa. To stanje je vedno bolj pogosto, ko se posameznik postara. Pri starosti 40 let se to dogaja pri 40 % moških. Odstotek pri moških, starih 70 let, se zviša na približno 70 %. Poleg starosti na stanje vplivajo tudi drugi čustveni in fizični dejavniki, kot so sladkorna bolezen, debelost, obolenje srca, visok krvni tlak, ateroskleroza, bolezni žlez z notranjim izločanjem, življenjski stil, prehrana, nevrološke bolezni in bolezni živčevja, zdravila, drogiranje, anksioznost ter depresija. Moški lahko imajo težave z erekcijami tudi po različnih oblikah zdravljenja raka. Na moške zmožnosti erekcije lahko znatno vplivajo tudi operacije ali obsevanja medeničnega območja, hormonska terapija, kemoterapija ter številna zdravila. Vodilno zdravilo, ki ga predpisujejo za zdravljenje erektilne disfunkcije, je viagra, ki pa lahko povzroči stranske učinke, kot so glavobol, rdečica na obrazu, bolečina v mišicah ali milejša slabost itd.

Razumevanje impotence v TKM


V TKM se impotenca razume kot moč ali šibkost moške spolne funkcije, ki jo povezujemo z energijami določenih funkcijskih sistemov, med drugim tudi ledvičnega, jetrnega ter srčnega. Ledvični sistem je ključen za spolno delovanje in razmnoževanje. V njem je shranjena naša prirojena energija (bistvena energija, ki ji pravimo tudi ledvična voda), ki jo posredujemo naslednjim generacijam. Ledvična voda lahko nadzira človeško razmnoževanje, rast in razvoj, spomine ter vzdržljivost. Ledvice zagotavljajo material in mehanizem za proizvajanje sperme, medtem ko igra srce pomembno vlogo pri erekciji in vzburjenju. Ledvična voda predstavlja jin (negovalna energija), medtem ko je srčni ogenj jang (energija razburjenja). Kljub temu sta odvisni druga od druge, da lahko vzdržujeta dinamično ravnovesje, ki se lahko sicer kaže v impotenci.


Dandanes sta najpogostejša vzroka za izčrpanost ledvične vodne energije kronični stres ter prekomerno intelektualno delo. Motnje moškega spolnega delovanja so zelo povezane s hitrim življenjskim stilom. Stanje kroničnega stresa pomeni, da telo neprestano porablja energije, ki pa jih ne povrne. Impotenca je le eden možnih simptomov, ki so posledica splošnega izčrpanja življenjskih energij.

Patologija impotence v TKM

Zdravljenje impotence s TKM

 

Postopek erekcije je odvisen od dveh najpomembnejših faktorjev: zadostne energije in gladkega pretoka energij. Del ledvične vodne energije se pravzaprav uporablja za proizvodnjo krvi. Med vzburjenjem potujejo živčni impulzi v živce v in okoli penisa, kar povzroči povečan tok krvi v ta organ, ki zato postane trd in pokončen. Če ne premore dovolj krvi, se penis ne more dvigniti. Drugo možno stanje pa je, da voda ali krvne energije niso dovolj kakovostne in da kanali cirkulacije niso čisti. Krvni zastoj in onesnažena voda sta najbolj pogosta vzroka za zamašenost energijskih kanalov. Ti patološki faktorji blokirajo pretok energije (ki se imenuje Qi), kri ali normalna vodna energija pa sta blokirani ali ovirani v spodnjem delu trebuha, kar preprečuje nastanek potrebnega krvnega toka za nastanek in vzdrževanje erekcije.


Dejavniki, ki pripomorejo k impotenci, so ponavadi zapleteni. Medtem ko moramo po eni strani utrditi notranjo energijo, se moramo po drugi strani očistiti strupov. Utrjevanje energije brez čiščenja bi lahko poslabšalo zamašitev, čiščenje brez utrjevanja energije pa bi lahko še dodatno izčrpalo sistem. Gre za občutljivo ravnovesje, zato vam mora o tem svetovati izkušen strokovnjak. Pogosti pristopi TKM k zdravljenju so akupunktura za izboljšanje cirkulacije energij v kombinaciji z jemanjem zeliščnih dopolnil, ki skrbijo za čiščenje telesa ter bogatitev bistvene energije.


Nenazadnje TKM poudarja tudi pomembnost holističnega pristopa – če oseba potrebuje zdravljenje impotence, bo doktor TKM preučil njeno prehrano, vzorce spanja ter kronične zdravstvene težave, da ji bo lahko nudil celotno nego. Če se osredotočimo le na erektilno delovanje, lahko z razburjenjem seveda dosežemo kratkoročni učinek, ki pa bo še bolj izčrpal globoko shranjeno energijo.
 

Če namesto o uporabi viagre premišljujete o možnostih TKM, vam svetujem, da obiščete usposobljenega izvajalca TKM.

bottom of page