top of page
Woman Sleeping

Spanje in nespečnost

Nespečnost

Klinično je nespečnost opredeljena kot nezadosten ali slab spanec, ki se kaže v eni ali več od naslednjih značilnosti:

 

Težje je zaspati;

  • Plitek spanec ali spanec, ki ga motijo sanje;

  • Pogosto prebujanje sredi noči, po katerem je težko zaspati nazaj;

  • Prehitro prebujanje zjutraj;

  • Neosvežilen spanec.

 

Najosnovnejša in najenostavnejša razlaga nespečnosti v TKM je neravnovesje med energijama jin in jang. Pri energiji jang gre za aktivno in razburljivo stanje, medtem ko energija jin predstavlja tiho in mirno stanje. Nespečnost povzroči distribucija energije jin. Sam mehanizem je seveda veliko bolj zapleten, zato ne gre pričakovati, da boste z eno samo tableto, živilom ali vajo preprosto in nemudoma dosegli trden in kakovosten spanec. Težave s spancem je mogoče ustrezno rešiti le s sistemskim znanjem in prilagoditvijo vedenjskih vzorcev v kombinaciji z zdravljenjem, kot so akupunktura ali zeliščna dopolnila. Dobra stvar takšnega vključujočega pristopa je, da se ne bo izboljšal le vaš spanec, temveč zdravje na splošno.

Zdravljenje nespečnosti

Na splošno lahko nespečnost povzroči mnogo dejavnikov, ki jih večinoma povezujemo z razpoloženjem in mentalnim stresom, prehrano ter pomanjkanjem življenjskih energij. Te povzročajo notranje motnje, otežene cirkulacije ter neravnovesje jina in janga. Pri tem je najbolj poškodovano srce, lahko pa nastanejo tudi nesoglasja v sistemih vranice, ledvic, jeter, žolčnika in trebuha.

V teoriji TKM zdravniki nespečnost klinično delijo na dva tipa:
 
tip pomanjkanja: šen (duh) je podhranjen, saj nima dovolj krvi ali energije qi.
tip odvečnosti: šen (duh) je razdražen zaradi patogenov, kot so tuji napadalci, ogenj, vlaga in zastoj krvi.

 

Ta dva tipa se lahko pomešata z neravnovesji različnih sistemov. Nespečnost je lahko zelo zapletena. Ko ugotovite, da vam kmečka pamet pri tem ne pomaga, vas prosim, da ne hitite z jemanjem dopolnil ali tablet. Že v zgodnji fazi poskusite poiskati strokovno pomoč. Če posameznik trpi še za drugimi zdravstvenimi težavami, so lahko njegovi sistemi zelo poškodovani, zato je potrebno individualno in sistemsko zdravljenje.

Sleep video
Nasveti za samopomoč
sleep_SL
Play Video
bottom of page