Nasveti za dobro spanje: pristop TKM 1/2

Updated: Feb 28, 2021


Vir fotografije: internet

[Please scroll down for English]

Zame kot za izvajalko kitajske medicine je spanje zelo pomemben, zato svoje paciente vedno povprašam, ali k meni prihajajo zaradi nespečnosti. Spanje je eno ključnih in bistvenih telesnih funkcij poleg prehranjevanja ter odvajanja blata. Ko spimo, lahko telo raste in se obnavlja. Premalo spanja ali slab spanec vodita ne le v razdraženost in izčrpanost, temveč povzročata tudi togost mišic, slabše kognitivno delovanje, nižjo odpornost ter druge pomembne zdravstvene težave.

Klinično je nespečnost opredeljena kot nezadosten ali slab spanec, ki se kaže v eni ali več od naslednjih značilnosti:

  • Težje je zaspati;

  • Plitek spanec ali spanec, ki ga motijo sanje;

  • Pogosto prebujanje sredi noči, po katerem je težko zaspati nazaj;

  • Prehitro prebujanje zjutraj;

  • Neosvežilen spanec.

Nespečnost in TKM

Najosnovnejša in najenostavnejša razlaga nespečnosti v TKM je neravnovesje med energijama jin in jang. Pri energiji jang gre za aktivno in razburljivo stanje, medtem ko energija jin predstavlja tiho in mirno stanje. Nespečnost povzroči distribucija energije jin. Sam mehanizem je seveda veliko bolj zapleten, zato ne gre pričakovati, da boste z eno samo tableto, živilom ali vajo preprosto in nemudoma dosegli trden in kakovosten spanec. Težave s spancem je mogoče ustrezno rešiti le s sistemskim znanjem in prilagoditvijo vedenjskih vzorcev v kombinaciji z zdravljenjem, kot so akupunktura ali zeliščna dopolnila. Dobra stvar takšnega vključujočega pristopa je, da se ne bo izboljšal le vaš spanec, temveč zdravje na splošno.

Pomemben koncept je tudi „šen“, ki je v modernem jeziku znan tudi kot misli. Jin in jang lahko poleg aktivne/mirne energije, ki smo jo omenili zgoraj, predstavljata tudi materialno in nematerialno energijo. V TKM obstaja prepričanje, da se naše misli (šen 神, nematerializem, jang) prilagodijo našemu telesu (šing 形, materializem, jin). Starodavni Kitajci so to opisovali kot cesarja, ki živi v svoji palači. Ko je cesar stabilen, miren in ga njegovi uradniki dobro podpirajo z zadostnimi sredstvi, vlada v državi blaginja. V našem telesu šen predstavljajo naše misli in zavest, ki so lahko stabilne in mirne, če jih podpirata naša fizična moč in vzdržljivost.

Naše telo vodi biološka ura, ki skrbi, da delujemo optimalno. Melatonin, hormon, ki povzroča zaspanost, se na primer izloča ponoči, medtem ko se kortizol in adrenalin aktivneje izločata zjutraj. Melatonin in podobna akcijska energija predstavljata energijo jin, medtem ko kortizol in adrenalin predstavljata energijo jang.

Vzroki za nespečnost

V TKM se kot normalen mehanizem spanja razume stanje, ko se „jang vrača v jin“. To lahko enačimo z nami, ki se po končanem