top of page

Globoko sproščanje s TKM

Globoko sproščanje s TKM - ponovno pridobi notranjo moč za boj proti stresu, tesnobi, depresiji in kronični utrujenosti.

"Spoznal sem, da moj največji sovražnik ni bila bolezen, bil je stres." 

Stres je ena najpogostejših pritožb, ki jih dobim od mojih strank. Dolgotrajni stres ali močan stres lahko prispeva k duševnim motnjam, fizičnemu nelagodju, kronični utrujenosti in celo izgorevanju. Poročila kažejo, da ljudje pogosteje in težje trpijo zaradi teh razmer kot kdaj koli prej. Konvencionalna medicina obravnava čustvena odstopanja, kot so: stres, depresija, anksioznost in druge s tem povezane razmere, kot indikatorje na možna kemijska neravnovesja v možganih. 

Razumevanje depresije in tesnobe v TKM

Razumevanje depresije in tesnobe v TKM

Play Video

Različni simptomi med stresom, anksioznostjo in depresijo

  • Stres je občutek prevelikega duševnega ali čustvenega pritiska. Lahko povzroči veliko fizičnih simptomov, vključno z: nizko energijo, glavoboli, želodčno vznemirjenostjo, drisko, zaprtjem in slabostjo, bolečino in napetostjo mišic, bolečine v prsnem košu in hitri srčni utrip, nespečnost in nizek libido.
     

  • Depresija je motnja razpoloženja, ki povzroča vztrajen občutek nemoči, brezupnosti in žalosti ter izgubo zanimanja za dnevne aktivnosti, jezo ali razdražljivost, spremembe v apetitu ali spremembe telesne teže, spremembe spanja, izguba energije, samozadovoljevanje in nepremišljeno vedenje.
     

  • Anksioznost je občutek nelagodja, na primer skrb ali strah. Klinični simptomi se razlikujejo glede na vrsto motnje anksioznosti, vendar na splošno vključujejo: občutke panike, strahu in nelagodja, motnje spanja, prehlada ali prepotenih rok in / ali stopal, težko dihanje, palpitacije, nemir, suha usta, odrevenelost ali mravljinčenje v rokah ali nogah.

Povezovanje točk s TKM

TKM meni, da so fizične zdravstvene težave povezana s čustvenim stanjem človeka (in obratno). V teoriji TKM vse čustvene razmere niso le vprašanje možganov, pač pa tudi iz pomanjkanja in prezasedenosti energije v drugih sistemih. Stres, povezan z izgubo, žalostjo ali žalovanjem, na primer povzroči, da ima zgornji prsni koš blokade energije Qi, ki vplivajo na pljuča in srce. V primeru stresa, ki ga povzroči zatreti izraz ali jeza, je sistem, ki je najbolj prizadet, jetrni, katerega primarna funkcija je izraziti in prenašati energijo vznemirjenja. Kadar ovira ta tok, TKM upošteva ta pogoj kot zastoj jetra po Qi. Z oviranjem toka energije lahko težave, povezane z jetri, vplivajo tudi na poldnevnik žolčnika, ki poteka čez ramena, na vratu in na straneh glave in čela. Zato ljudje, ki trpijo zaradi stresa, pogosto manifestirajo glavobol, bolečino v vratu in ramenih ter togostjo.

Kako pomagajo kitajska zelišča za stres in anksioznost?

Obstajajo številna zelišča, ki lahko izboljšajo naše sposobnosti obvladovanja stresa s krepitvijo naše pomirjujoče energije. Poleg tega lahko kitajska zelišča obravnavajo tudi osnovno sistemsko neravnovesje. Ta zelišča ne zmanjšujejo stresnih razmer, ampak lahko pomagajo našim telesom, da ravnajo in se prilagajajo različnim stresnim razmeram, izboljšajo atletske učinke, povečajo naše energetske ravni in zmanjšajo stres in tesnobo. Lahko se umirjajo in pomirjajo za živčni sistem, da spodbujajo miren spanec, zmanjšajo napade panike, hiperventilacijo ali stresno astmo.

Kako akupunktura pomaga pri težavah z anksioznostjo?

Akupunktura pomaga obvladovati znake in simptome tesnobe in depresije. Raziskovalci na Univerzi Georgetown so izvedeli laboratorijske študije, s katerimi so dokazali, da akupunktura upočasni telesno produkcijo stresnih hormonov v simpatičnem živčnem sistemu. 


Študija z Univerze v Yorku v Združenem kraljestvu je pokazala, da imata akupunktura in svetovanje (ali oboje) močno pozitiven učinek na depresijo, kar zmanjšuje obseg depresije. Učinki so trajale 3 mesece po zaključku zdravljenja.
 
Za akupunkturo je znano, da uravnoteži serotonin in endorfine, da bi spodbudili duševno zdravje.
V nekatere ugotovljene akupunkturne točke na meridianih, ki potekajo po telesu in se ujemajo z nekaterimi organi, bodo vstavljene fine igle. Meridiane je mogoče razumeti kot avtocesto energije ali Qi v tradicionalni kitajski medicini. Akupunktura deluje tako, da se znebite prezasedenosti na tem energetskem kanalu.

Koliko časa bo trajalo, da bi imeli rezultate?

Čas zdravljenja je odvisen od bolnika in resnosti njegovih simptomov. Nekateri bolniki poročajo o olajšanju po samo eni seji akupunkture. Drugi lahko občutijo razliko v tednih ali mesecu, medtem ko se čez nekaj mesecev počutijo že kot nekoč, ko niso imeli težav. Tipičen urnik zdravljenja se lahko začne z eno ali dvema terapijama na teden, katerih pogostost zmanjšujemo, ko se bolnikovi simptomi začnejo izboljševati.

Lazy Morning

Vsi vemo, da je utrujenost znak nizke ravni energije, a zelo malo nas razume, da imamo različne tipe energije, še manj pa se nas spozna na mehanizem ustvarjanja energije. Pri ustvarjanju energije ne gre za biokemijo, kot sta metabolizem ATP ali Krebsov cikel, marveč za filološko in holistično razumevanje narave energije in njene produkcije.

Plastic Portrait

Depresija in anksioznost obliki nizke stopnje in/ali nenadzorovane energije, znane kot energija Yang. V stanju Yang energija vpliva na običajne funkcije sistema 5 elementov, kar je posledica nizke ali šibke energije Qi, motene oskrbe z energijo Qi zaradi stagnacij meridianov (energijskih kanalov) ali poškodovanega sistema.

Diet Orange

Vsebina, o kateri bom govorila, za večino verjetno ne bo zanimiva, a po mojem mnenju gre za točno tista dejstva, ki bi se jih ljudje morali zavedati, preden se spet na hitro odločijo za novo dieto ali program hujšanja.

Zdravilna moč globoke sprostive

Tradicionalna kitajska medicina pomaga telesu, da si opomore in doseže globoko sprostitev, tako da obogati potrebno "pomirjujočo energijo". Sprostitveni odziv je globoko zdravilno stanje. Dejansko je to lahko najbolj temeljno zdravilno stanje, katerega ste zmožni občutiti, kajti v tem stanju se zgodi to, da se lahko vse vaše vrojene težnje k ravnovesju in harmoniji izrazijo. 


Koristi tega posebnega stanja so resnično posledica globokega počitka vašega telesa in duha. Ko ste brez stresa in napetosti, nenehne težnje k ravnovesju v telesu dobijo možnost, da se uveljavijo. Vsaka celica ima v svojem jedru genetsko kodo ali načrt, ki prikazuje, kako popolna harmonija, ravnovesje in zdravje izgledajo za vas. Ta načrt vsebuje podrobna navodila za vsako posamezno celico, kar zadeva njegovo lastno vlogo pri obnavljanju stanja ravnovesja.


Kitajska beseda 鬆 je stanje popolnoma uravnoteženega tona, telesne in duševne blaginje, v kateri vsaka mišica počne ravno to, kar bi morala. To stanje se doživlja kot lahka, svobodna, odprta in brez napora; vendar hkrati stabilna, močna in dobro ukoreninjena. 
 

bottom of page