top of page
  • Writer's pictureAku Energija

Razumevanje depresije in tesnobe v TKM

Updated: Feb 28, 2021


Teorija petih elementov vključuje tudi 5 energij, ki niso fizične narave in so povezane oz. pripadajo našim petim sistemom.

  • Ogenj: sistem srca in Shen (temeljna nadzorna energija).

  • Kovina: sistem pljuč in Po (stabilnost).

  • Voda: sistem ledvic in Zhi (odločnost).

  • Zemlja: sistem vranice in Yin (intelektualno razmišljanje).

  • Les: sistem jeter in Hun (duša).

Primer klinične depresije je običajno zapleten in večsistemski problem:

  1. Zaradi prizadetega srca in Shena ne moremo nadzorovati izpadov besa.

  2. Občutimo splošno utrujenost zaradi prizadetega sistema pljuč in Poja.

  3. Počasneje razmišljamo, saj je prizadet sistem vranice in Yina;

  4. Smo nagle jeze, saj so bila napadena jetra in Hun;

  5. Negativne misli zaradi prizadetih ledvic in Zhija.

Če povzamemo, sta depresija in anksioznost obliki nizke stopnje in/ali nenadzorovane energije, znane kot energija Yang. V stanju Yang energija vpliva na običajne funkcije sistema 5 elementov, kar je posledica nizke ali šibke energije Qi, motene oskrbe z energijo Qi zaradi stagnacij meridianov (energijskih kanalov) ali poškodovanega sistema.

Kako si lahko pomagamo sami?

Veliko mojih pacientov z depresijo ali anksioznostjo ima simptom, ki jim je skupen: slab apetit ali slabo prebavo. Zato bodite pozorni, da jeste redno in da imate tople obroke, saj le ti telesu zagotavljajo vnos energije Qi. Izogibajte se sladkarijam, da se tako izognete preobremenitvi energijskih kanalov. Pri nas lahko v pomoč dobite tudi prehranska priporočila. Če gre za bolezen tipa preobremenjenosti, morate zmerno in redno telovaditi ter se gibati. V primeru bolezni tipa šibkosti pa morate več počivati in se izogibati stresnim situacijam. Lahko si pomagate z jogo ali treningi čuječnosti. Za določitev tipa bolezni in ugotavljanje, kateri sistem je bil napaden in prizadet, se prosim posvetujte s strokovnjakom TKM. Stanje bolezni se razlikujejo od osebe do osebe. Ni se vsak zmožen pozdraviti sam. Nezdravljena depresija ali tesnoba pa lahko človeku naredita veliko škodo.

Poiščite pomoč, preden bo prepozno.

715 views
bottom of page