top of page

Žensko zdravje

Kot pravi kitajski pregovor, ženske držijo pol neba. Res je, kljub vsem dolgoletnim gibanjem za enakopravnost spolov življenje modernih žensk ni nič lažje. Morda je celo postalo težje. Mlade ženske poskušajo neprestano dosegati družbena pričakovanja glede seksualnosti in lepote. Matere si prizadevajo shajati med uspešno kariero in družino. Starejšim generacijam, ki imajo končno čas uživati življenje, pa telo omejuje svobodo.

Ženske se pogosto povezuje s konceptom skrbnosti in ljubezni. A ne moremo dajati nečesa, česar nimamo. Zato mora ženska najprej dobro poskrbeti zase in imeti rada svoje telo, če želi svoji druži nuditi neprestano podporo in nesebično ljubezen. Tudi ženske, ki želijo slediti svojim sanjam in uživati v svobodi, morajo za to imeti zdravo telo.

Ženske imajo edinstvene zdravstvene težave, kot so nosečnost, menopavza in različna bolezenska stanja ženskih organov. Njihova nosečnost je lahko zdrava, če dovolj zgodaj začnejo z redno predporodno nego. Priporočeno je tudi, da obiskujejo preglede za raka na dojki, raka materničnega vratu in merjenja kostne gostote.

Mnoge zdravstvene težave pa so ženskam in moškim skupne, a lahko na ženske vplivajo drugače. Takšni primeri so:

  • Večja verjetnost je, da bo po srčni kapi umrla ženska kot moški.

  • Ženske kažejo znake depresije in anksioznosti pogosteje kot moški.

  • Osteoartritis prizadene več žensk kot moških.

  • Ženske imajo s sečili več težav kot moški.

Poleg zdravljenja s konvencionalno medicino se vse bolj ozavešča in obrača k naravni in alternativni medicini. Več informacij o tem, kako lahko TKM pomaga ženskam, najdete spodaj.

Ženske se soočajo z inkontinenco dvakrat pogosteje kot moški. To je posledica nosečnosti, poroda, menopavze in same strukture ženskih sečil. 

Inkontinenca

Osteoporoza največkrat prizadane starejše ženske, a s preventivo se začne že v mlajših letih. 

Preprečevanje nastanka osteoporoze

Večina avtoimunskih bolezni je veliko bolj razširjena med ženskami kot moškimi. Med bolniki s sistemskim eritematoznim lupusom, z avtoimunskimi bolezni ščitnice ali sistemsko sklerozo je kar 80-95% žensk, med tistimi z artritisom in multuplosklerozo pa 60%. 

 

Avtoimunske bolezni

Za otroka je pomembno tako fizično kot duševno dobro počutje matere. 

Nosečnost in porod

Depresija je pri ženskah zelo pogosta. Pravzaprav bo ženska verjetneje razvila klinično depresijo kot moški. Ena od štirihi žensk bo po vsej verjetnosti imela obdobje težje depresije v neki točki življenja.  

Depresija in anksioznost

Kaj imajo skupnega bolezni kot so endometrioza, miomi maternice, ciste jajčnikov, endometriomi jajčnikov in sindrom policističnih jajčnikov? 

Nenormalne rasti na ženskem reproduktivnem sistemu

Potrebe ženskega metabolizma se po njenem 40. letu spremenijo. Zato morate narediti nekaj prilagoditev v prehranjevalnih navadah. 

Prehrana

TKM nima vpliva le na začetek nosečnosti. Če starša pred ali med nosečnostjo nista zdrava, potem otrok ne bo prejel tiste najboljše energije za lasten razvoj. Zdrava nosečnost se začne s stanjem ravnovesja v telesu. 

Neplodnost

Ženske gredo lažje skozi obdobje menopavze s pravimi preventivnimi ukrepi in nekaj pomoči. 

Menopavza

Ženska uretra je krajša od moške. Zaradi te anatomske razlike so ženske bolj dovzetne za okužbe sečil.  

Vnetje sečil

Obstaja naraven, varen in učinkovit način spreminjanje vaše kože in učvrstitve obraza. Z njim, ne naslovite le kože ampak naredite, da sijete od znotraj. Ta način je terapija pomlajevanja obraza, bolj znana kot kozmetična akupunktura.

Kozmetična akupunktura

Kmalu. Prosimo, da redno obiskujete našo spletno stran, se naročite na naše novice ali nam sledite na Facebooku.

Več
bottom of page