top of page

Nosečnost in porod

Pristop tradicionalne kitajske medicine k porodu

 

Kitajska je ena izmed držav z najštevilčnejšim prebivalstvom na svetu z razlogom – ker ima močno orodje za pomoč pri porodu, in sicer tradicionalno kitajsko medicino, ki pomaga tako pri zdravljenju težav z menstruacijo, neplodnostjo in impotenco, preprečevanju splava in težjih porodih, kot tudi pri okrevanju po porodu. Vse to obvladujemo s tehniko, ki jo uporabljamo že na tisoče let.

Najprej zdravje

 

Pri razmnoževanju gre za najosnovnejši in vendar ključni živalski nagon. Postopek razmnoževanja se začne že dolgo pred spolnostjo in zanositvijo. Da se lahko razmnožujemo, moramo najprej preživeti in biti zdravi, zato je vedno dobro skrbeti za splošno zdravje, če želimo postati starš. V skladu s TKM otroci podedujejo prirojeno energijo svojih staršev. Ta posebna energija je znana kot „ledvično bistvo“, kar predstavlja najčistejšo in najmočnejšo vrsto energije. Spremeni se v gradnike ter načrt našega razvoja. Moderna znanost jih imenuje matične celice in geni. Pri bistveni ledvični energiji gre pravzaprav za temelj posameznikove energije, saj je ne moremo spreminjati in nikdar ne usahne.

 

Zdravje staršev v času spočetja neposredno vpliva na kakovost otrokove konstitucije. Po spočetju je pretežna naloga matere, da zarodku v devetmesečnem obdobju nosečnosti zagotavlja hranljivo in rastno energijo. Za otroka sta pomembna tudi fizično in duhovno počutje matere.

 

Večina bodočih staršev se udeleži predavanj o predporodni negi in pripravlja sobe za svoje otroke. Kaj pa lahko storijo, da svoje telo pred nosečnostjo pripravijo za ustvarjanje zdravega in inteligentnega otroka? Začnejo lahko s čiščenjem svojega telesa ter polnjenjem telesa z energijam, da tako ustvarijo zdravo okolje za svojega še nerojenega otroka.

Priprave za in med nosečnostjo:

 • Počivajte in občasno zadremajte.

 • Sproščajte se v naravi.

 • Zagotovite si dovolj spanca.

 • Zmanjšajte stres in količino dela.

 • Naj vas prijatelji ne strašijo z groznimi zgodbami o nosečnosti.

 • Prehranjujte se zdravo, a se izogibajte mrzli in surovi hrani.

 • Izogibajte se kofeinu in alkoholu.

 • Redno meditirajte in poskusite pozitivno razmišljati.

 • Ne kadite.

 • Obiščite akupunkturista in dajte oceniti svojo raven energije ter preverite in se soočite s potencialnimi zdravstvenimi težavami že v zgodnjem stanju.

Je med nosečnostjo varno jemati zelišča?

 

Ja, nedvomno, dokler vam jih predpiše usposobljen izvajalec, ki se spozna na zelišča, ki nosečnicam predstavljajo tveganje, in jih zato ne predpiše. Med nosečnostjo delujejo zelišča kot energijska podpora. V tem času se nekatere terapije, kot sta odstranjevanje strupov in čiščenje sistema, začasno prekinejo.

Kakšne so koristi TKM?

 

 • Nudi varno lajšanje splošnih bolečin.

 • Pomaga preprečiti splav.

 • Pomaga pripraviti telo na rojstvo.

 • Pomaga pri okrevanju po rojstvu.

Kako med nosečnostjo ostati zdravi?

 

Obstaja veliko zeliščnih formul, s katerimi lahko zdravimo številna stanja, ki se lahko pojavijo med nosečnostjo, porodom in v poporodnem stanju. Zeliščna zdravila lahko na primer uporabljamo tudi za vzdrževanje moči in vitalnosti posameznice. Porod, dojenje in okrevanje terjajo ogromno energije Qi in krvne energije, zato se lahko kitajska zelišča predpišejo tudi za povečanje in dopolnitev Qija ter krvi, kar ženski pomaga pri okrevanju.

Kitajska poporodna omejitev

 

坐月子, zuò yuè zi, dobesedno pomeni „sedeči mesec“. Kljub temu da nekatere prakse vzbujajo veliko polemik in razprav med mlajšimi in starejšimi kitajskimi generacijami, so lahko koristne tako za mater kot novorojenčka, če se izvajajo previdno in pravilno. Žalostno je videti, da številne mlajše generacije Kitajcev predvidevajo, da ima zahodnjaška kultura vedno prav in da je naprednejša, zato kitajsko poporodno omejitev smatrajo za vraževerje in srednjeveški nesmisel. Ne zavedajo se, da so lahko majhne, a pravilne navade temeljni kamen za prihodnje zdravje ali obratno.

V različnih obdobjih nosečnosti se materino telo drastično spremeni. TKM spodbuja in obnavlja fizično, čustveno in celo mentalno harmonijo. Pomaga ohranjati notranje ravnotežje in dobro počutje, da se lažje soočite s spremembami, ki jih nosečnost prinaša za žensko telo in misli.

Predporodna akupunktura in kitajska medicina

Ko se rodi otrok, je njeno telo zelo odprto. Po porodu je lahko ženska oslabljena, če pa se izvaja posebna nega, ji to lahko omogoči, da postane celo močnejša. Za to je potrebna odlična nega novopečene matere.

Poporodna nega s TKM

Za stvaritev otroka sta potrebna dva
 
Pari, ki si trenutno ali v prihodnosti želijo otroka, bi morali skrbeti za svoje zdravje. Eden od šestih parov se bo namreč soočil s težavo neplodnosti. Odgovornost morajo prevzeti tako moški kot ženske. Več kot 30 % težav z neplodnostjo nastane zaradi moških, pri 10 % pa sta odgovorna oba partnerja.

Neplodnost

Kmalu. Prosimo, da redno obiskujete našo spletno stran, se naročite na naše novice ali nam sledite na Facebooku.

V TKM se impotenca razume kot moč ali šibkost moške spolne funkcije, ki jo povezujemo z energijami določenih funkcijskih sistemov, med drugim tudi ledvičnega, jetrnega ter srčnega. Ledvični sistem je ključen za spolno delovanje in razmnoževanje.

bottom of page