top of page

Nosečnost in porod

Poporodna nega s TKM

TKM na porod gleda kot na portal v edinstveno drugačno in morda celo izboljšano zdravstveno stanje. Telo in razum ženske prestajata v tem času ogromne spremembe. Ko se rodi otrok, je njeno telo zelo odprto. Po porodu je lahko ženska oslabljena, če pa se izvaja posebna nega, ji to lahko omogoči, da postane celo močnejša. Za to je potrebna odlična nega novopečene matere.

Enomesečno obdobje po rojstvu se imenuje „zuo yue zi“ (dobesedno „sedeči mesec“. V tem obdobju mora mati počivati in početi čim manj. Ona je namreč primarni vir hranilnih snovi za otroka, zato mora biti tudi sama negovana, da lahko svojemu otroku nudi najboljši nego.

Kaj početi po porodu?

  • Izogibajte se hladnih stvari: nobenih hladnih pijač, hladne ali surove hrane ali mrzle vode pri kopanju.

  • Izogibajte se neposrednemu vetru ali močnim klimatskim napravam.

  • Ne uporabljajte paketov ledu.

  • Ogromno počivajte.

  • Izogibajte se počepanju.

  • Še naprej uživajte zdravo hrano.

  • Če je možno, se na delo ne vrnite prehitro.

  • Jemljite zeliščne pripravke, da tako pomagate obnoviti energijo Qi.​

Ženska po porodu izgubi ogromno krvi in energije Qi. V teoriji TKM sta kri in vitalna življenjska energija Qi povezani, zato izguba krvi pomeni izgubo energije Qi. Mati je zato šibka in zelo dovzetna za prehlad. V tem obdobju lahko mraz enostavno prodre globoko v meridiane. To stanje lahko kasneje vodi v simptome, kot je bolečina v mišicah ali živcih. Mesto, kjer se razvije bolečina, je mesto, kjer je ostal mraz. Celo poleti se materam svetuje, naj se izogibajo hladnim stanjem.

Ženske zelišča pogosto dobijo po porodu, da z njimi obnovijo raven Qija in krvi. Obstajajo klasične zeliščne formule, ki so namenjene prav tem pogojem ter stimulirajo cirkulacijo Qija in krvi. Ni nenavadno, da ženske po porodu preživljajo močne čustvene spremembe. Številne trpijo za poporodno depresijo. V tem primeru se zelišča predpišejo za stabilizacijo čustev.

V različnih obdobjih nosečnosti se materino telo drastično spremeni. TKM spodbuja in obnavlja fizično, čustveno in celo mentalno harmonijo. Pomaga ohranjati notranje ravnotežje in dobro počutje, da se lažje soočite s spremembami, ki jih nosečnost prinaša za žensko telo in misli.

Predporodna akupunktura in kitajska medicina

Ko se rodi otrok, je njeno telo zelo odprto. Po porodu je lahko ženska oslabljena, če pa se izvaja posebna nega, ji to lahko omogoči, da postane celo močnejša. Za to je potrebna odlična nega novopečene matere.

Poporodna nega s TKM

Kmalu. Prosimo, da redno obiskujete našo spletno stran, se naročite na naše novice ali nam sledite na Facebooku.

bottom of page