Pogosta vprašanja

Iščete odgovore na naslednja vprašanja?

Kako deluje akupunktura?


Po kitajski medicini Qi ali bistvena telesna energija kroži po mreži meridijanov, ki potekajo po površini telesa in se povezujejo z organi. V slabem zdravstvenem stanju se lahko energija v teh kanalih blokira ali v organih pride do neravnovesja. Ob teh kanalih so določene točke, ki vplivajo na delovanje določenih organov. Akupunktura vključuje vstavljanje tankih sterilnih igel v te točke, kar uravnava energijo, ki teče po kanalih, s čimer spodbuja lastno zdravilno moč telesa in ponovno vzpostavlja njegovo naravno ravnovesje. Poleg akupunkture lahko izvajalec TKM izvaja tudi ventuza terapijo, moksibustijo ali aurikulo terapijo.
Kako delujejo zelišča?


Zdravljenje s kitajsko zeliščno medicino vključuje uporabo kombinacije zelišč, namenjenih odpravljanju določene neskladnosti posameznika. Če se pacientovo stanje izboljšuje, lahko spremenimo ravnovesje in kombinacijo zelišč. Zelišča TKM niso ena sama kemična aktivna spojina kot konvencionalna zdravila. Ta zelišča delujejo tako, da uravnavajo patološko naravo na različnih ravneh sistemov. Če oseba na primer nima dovolj Qi energije v pljučnem sistemu, jo napolnimo, če pa ima v jetrnem sistemu preveč energije ognja, jo očistimo.
Ali so kitajska zelišča varna?


Kitajska zelišča so zelo varna, če jih ustrezno predpiše za to usposobljen izvajalec TKM. Izvajalec skrbno spremlja vsakega pacienta, da zagotovo ne pride do nenavadnih reakcij na zdravljenje. Izvajalca TKM obvezno obvestite o kakršnemkoli morebitnem zdravljenju z zdravili, da zagotovimo združljivost zdravil in sestavin v zeliščni formuli. Ne uporabljamo ogroženih vrst in živalskih proizvodov, zato so varni tudi za naš planet.
Ali lahko istočasno uživam kitajska zelišča in konvencionalne tablete?


Da, tradicionalna kitajska medicina (TKM) se lahko uspešno povezuje s konvencionalno medicino. Uživajte jih z vsaj 2-4-urnim razmikom. Če jemljete katerokoli zdravilo proti strjevanju krvi, nas o tem obvestite.
Kako pogosto naj pridem na zdravljenje?


Na splošno: 1) akutno stanje – enkrat do dvakrat na teden; 2) začetek zdravljenja – enkrat na teden za obdobje dveh do štirih tednov; 3) stabilno prilagoditveno obdobje – vsak drugi teden za obdobje enega do treh mesecev; 4) zelo stabilni pacienti, ki skrbijo za svoje splošno zdravje – vsake 3 do 4 tedne. Če se pacient odloči, da ne bo užival zelišč, bo akupunktura pogostejša, običajno 8 do 10 obiskov enkrat na teden. Dejanski načrt zdravljenja se lahko razlikuje od osebe do osebe.
Ali obstajajo kakšni stranski učinki po akupunkturi ali uživanju zelišč?


Da, toda so nekoliko drugačni od tistih ob jemanju konvencionalnih zdravil. Obstajajo nekateri stranski učinki, ki se jim lahko izognemo s skrbnim uravnavanjem intenzivnosti zdravljenja ali s posebno pripravo pred zdravljenjem. Najpogosteje so pacienti prešibki za stimulacijo akupunkture ali zelišč, zato jim najprej okrepimo imunski sistem, preden začnemo z zdravljenjem prizadetega sistema. Nekateri stranski učinki so del postopka zdravljenja, kratek izbruh vaših simptomov kot del »zdravilne reakcije«. Lahko nastopi blago znojenje, blaga driska, rahla pordelost kože ali srbenje itd. Če imate kakršnekoli dvome o učinku zelišč, prenehajte z uživanjem in nas o tem obvestite. Lahko vam svetujemo, da zmanjšate odmerek ali pridete na posvet, da prilagodimo zelišča. Pri akupunkturi ali ventuza terapiji je najpogostejši stranski učinek pojav modric. Običajno izginejo v nekaj dneh. Nekateri pacienti so lahko po akupunkturi utrujeni. V tem primeru nas obvestite, da zmanjšamo intenzivnost zdravljenja, ali pa se izogibajte telesnim aktivnostim pred in po zdravljenju.
Zakaj je vsak moj postopek akupunkture drugačen?


Ker je akupunktura del individualiziranega pristopa TKM. Sezona, živila, biološki cikli in tako naprej lahko vplivajo na naše dinamično ravnovesje, zato so potrebne ustrezne prilagoditve. Za paciente z bolečino je razlog še bolj očiten. Vsakič se osredotočimo na določen del telesa ali skupino mišic, zato so točke in lokacija lahko drugačne.
Ne razumem TKM in dvomim, da mi lahko resnično pomagate.


To je povsem običajen odziv. Vsi predmeti v vesolju so nagnjeni k temu, da ostanejo v trenutnem stanju, razen če nastopi zunanja sila. Če to berete, ste že naredili najtežji korak s tem, ko ste prišli k nam. To je tako kot vožnja z avtomobilom, ko za začetek vožnje dejansko porabimo največ goriva. Ko prestavimo v višjo prestavo, bi avtomobil šel hitreje in hitreje. Pravzaprav ne rabimo biti mehaniki, da bi vozili, zato je popolnoma v redu, če ne razumete žargonov TKM. Seveda bi bilo v veliko pomoč, če bi imeli boljšo predstavo o vsem tem. Obiščite našo spletno stran, Facebook stran ali pa se udeležite našega seminarja, če želite izvedeti več o tej veliki modrosti. Če na tem listu ne najdete odgovora, vzpostavite stik z nami neposredno.
Kolikokrat vas moram obiskati?


Na splošno je za izvedbo enega tretmaja potrebnih 6–10 obiskov, za nekatera stanja, zlasti kronična in zapletena, pa je potrebnega več časa. To si lahko predstavljate tako, kot da obnavljate svojo hišo. Če gre za 60 let staro hišo z veliko poškodbami, ki je ne moremo porušiti in ponovno zgraditi, moramo porabiti več časa za njeno obnovitev, kot bi ga porabili za novejšo hišo v boljšem stanju. In ko že govorimo o vzdrževanju – prav v tem se TKM najbolj razlikuje od konvencionalne medicine. TKM poudarja pomen zdravja ter podpira in ponovno vzpostavlja dinamično ravnovesje našega telesa, medtem ko se konvencionalna medicina bolj osredotoča na nego bolnih in poskuša odstraniti kemične markerje in simptome, ki povzročajo trpljenje, ter uravnati snovi v telesu. Zato določeni ljudje za zdravljenje svojih zdravstvenih težav raje poskrbijo, zatem ko odpravijo glavno težavo. Z našimi pacienti se na vsaki ravni zdravljenja pogovorimo in jim pojasnimo stanje, da lahko izberejo rešitev, ki jim najbolj ugaja.