top of page

Moško zdravje

Moški vedno bolj skrbijo za svoje zdravje in več govorijo o različnih težavah, ki so zanje najbolj pomembne: vzdrževanje zdrave telesne teže, seksualna vitalnost, trajna vrhunska zmogljivost ter dolgo življenje. Te teme so v tradicionalni kitajski medicini (TKM) že skozi celotno zgodovino postavljene v ospredje, zato obstajajo številni protokoli zdravljenja bolezni, specifičnih za moško zdravje. TKM se lahko uporablja za zmanjševanje tveganj za bolezni, specifične za moške, odstranjevanje glavnih razlogov zanje ali za zagotavljanje optimalnega splošnega zdravja moških.

To je seznam najpogostejših moških težav, s katerimi se soočamo:
 

Čeprav se ti simptomi nemudoma ne zdijo smrtno nevarni ali celo povezani z resnejšimi kroničnimi boleznimi, jih kitajska medicina obravnava resno in kot zgodnje opozorilne znake.

Najdite in zdravite vzrok


TKM verjame, da je ledvični sistem zelo pomemben zaradi centralne zaloge „bistvene energije“, ki predstavlja izvir moči in čisto snov za grajenje. Je tudi skladišče energije in lahko drugim sistemom pošlje rezervno energijo, ko ti potrebujejo dodatno energijsko pomoč. Ko samim ledvicam pojenja energija ali ko ne delujejo primerno, trpijo tudi drugi sistemi.
 
Več kot očitno ignoriranje takšnih nadležnih simptomov ne bo le vplivalo na kakovost vašega moškega življenja, temveč lahko sčasoma vpliva tudi na dolžino vašega življenja ter povzroči razvoj resnejših bolezni. Preventivno delovanje je načelo kitajske medicine za vzpostavljanje zdravja in dobrega počutja – če ste opazili katerega od teh simptomov, poskrbite za skrita neravnovesja v vašem telesu in vaš življenjski slog že danes in si tako zagotovite dolgo in zdravo življenje.

Nekaj nasvetov za nego, ki vam lahko pomagajo ohraniti energijo in zdravo delovanje vaše ledvične energije:

1.     Uravnavajte stres
Stres terja ogromno mentalne energije, ki jo poleg jetrnega in srčnega sistema pretežno podpira ledvični sistem. Kronični stres neprestano sili ledvice, naj pošiljajo dodatno energijsko podporo v jetra, tj. organ, ki ga stres najbolj prizadene. Ko se ledvični sistem izčrpa, lahko posameznik trpi za nespečnostjo, izgorelostjo, izgubo las itd. Poskušajte zmanjšati stres z dnevnim raztezanjem, meditacijo ali čigongom.

 

3.     Jejte živila, dobra za vaše ledvice
Rumenjaki, orehi ter semena črnega sezama vsebujejo zdravilno esenco, ki podpira delovanje vašega ledvičnega sistema. (Če ste alergični na orehe, morate najprej pozdraviti svojo alergijo.) Koristno je tudi zmerno uživanje morske trave in ostrig.

 

2.     Napolnite energijo s pravilno prehrano
Hrana telesu predstavlja primerni vir obnovljive energije, ki jo presnavljata želodec ter vranica, da lahko vsak dan poganjata druge organe. Jejte tople obroke z žitaricami in ne pozabite na zajtrk. Če ne zajtrkujete, črpa telo energijo iz omejenih rezerv, da lahko poganja njegove aktivnosti, namesto da bi trošilo obnovljivo želodčno energijo, ki jo ustvarja vaš prebavni sistem.

 

4.     Poskrbite za zadosten spanec in zvečer ne bedite predolgo
Spanje je proces, v katerem se telo obnavlja. V tem času se napolni tudi del bistvene ledvične energije, prav tako kot se napolni baterija našega mobilnega telefona. Če predolgo bedimo, to pomeni dvojno izčrpanost zaloge energije, saj ne le trošimo dodatno energijo, temveč tudi zaviramo proces polnjenja energije. Zato je dobro ohraniti reden urnik in potrebo po spanju uvrstiti med svoje prioritete.

 

bottom of page