top of page
  • Aku Energija

Preprečevanje kronične utrujenosti s TKM (1/2)

Updated: Nov 3, 2021


Slabo počutje in utrujenost

V svoji ordinaciji velikokrat poslušam paciente, ki se pritožujejo, da se kljub 7–8 uram spanja še vedno zbudijo utrujeni in neosveženi. Navadno se ob teh težavah pacienti pritožujejo še nad drugimi izrazitimi težavami, kot so bolečine v mišicah, ponavljajoča se gripa, ki se nikdar dokončno ne pozdravi, kronični glavoboli ali težave z razpoloženjem. Obstaja nekaj bolezni, ki pojasnjujejo takšno stanje, in sicer so to sindrom kronične utrujenosti, kronična limska borelioza ali fibromialgija. Ko pa bolje pogledamo te razlage, vidimo, da gre pravzaprav le za zbirko simptomov, in ne za logično pojasnilo. Brez jasnega vzroka je težko najti rešitev, če ne celo nemogoče.

Vedno ko srečam takšne paciente, jim poskušam orisati celotno sliko dogajanja v njihovem telesu. Čeprav gre za nove in nepoznane koncepte kitajske medicine, večina nima težav z njihovim razumevanjem in lahko sprejme naš pristop ter se ravna v skladu z njim. S primernimi načini zdravljenja in zelo pomembnima potrpljenjem in časom se stanje splošne ravni energije, kakovosti spanja in imunskega sistema mnogih izboljša.

Utrujenost in različni tipi energije

Vsi vemo, da je utrujenost znak nizke ravni energije, a zelo malo nas razume, da imamo različne tipe energije, še manj pa se nas spozna na mehanizem ustvarjanja energije. Pri ustvarjanju energije ne gre za biokemijo, kot sta metabolizem ATP ali Krebsov cikel, marveč za filološko in holistično razumevanje narave energije in njene produkcije.

Naše telo je tridimenzional