top of page
  • Aku Energija

Akupunktura učinkovita pri sindromu kronične utrujenosti

Sindrom kronične utrujenosti (CFS) je bolezen, za katero je značilna izjemna utrujenost, ki se ne izboljša niti s počitkom, ob telesnih in duševnih naporih pa se poslabša. Patofiziologija kljub intenzivnim raziskavam več patoloških dejavnikov ostaja neznana. Terapevtsko zdravljenje CFS je v okviru konvencionalne medicine zelo omejeno.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je kot alternativna medicina zagotovila nekaj dokazov, ki temeljijo na starodavnih besedilih in nedavnih študijah. V zadnjem času je akupunkturno zdravljenje CFS postopoma pritegnilo pozornost zdravnikov in bolnikov. Pregled literature iz leta 2019 kaže, da akupunktura morda obeta zdravljenje, čeprav se strokovnjaki strinjajo, da so potrebne dodatne raziskave. [1]

Kaj je utrujenost?

Utrujenost v primeru CFS pomeni več kot le blago utrujenost ali zaspanost, temveč izčrpanost. Ljudje, ki trpijo za CFS, se počutijo tako izčrpani, da njihova izčrpanost moti njihovo vsakdanje življenje. Številna stanja in zdravila lahko povzročijo preveliko utrujenost. Do utrujenosti lahko privedejo tudi nezdrava prehrana, pomanjkanje spanja in premalo ali preveč telesne dejavnosti.

Če se spopadate z utrujenostjo, se lahko počutite preveč utrujeni za številne vsakodnevne dejavnosti, vključno z:

  • osebno higieno in nego

  • preživljanje časa z otroki

  • obveznosti na delovnem mestu

  • gospodinjska opravila