O Meni

CHENG Ka Pik, Rachel

Dodiplomski študij (BA) kitajske medicine in dodiplomski študij (Hons) biomedicine
Baptistična univerza v Hongkongu

Magistrski študij (MA) kitajske medicine
Baptistična univerza v Hongkongu

Po končanem petletnem dodiplomskem študiju kitajske medicine in biomedicinske znanosti sem se zaposlila v centru za kitajsko medicino. Poleg vsakdanjih bolezni sem zdravila tudi mnogo rakavih pacientov. Uporabljala sem paliativno in komplementarno zdravljenje stranskih učinkov in delovala na področju dolgoročnega preprečevanja škode. Delo me je tako navdihnilo, da sem se poglobila v področje akupunkture za rakave paciente. Na to temo sem za potrebe magisterija iz kitajske medicine napisala članek z naslovom Akupunktura za komplementarno zdravljenje in preprečevanje raka. Upala sem, da bom lahko delala na raziskovalnem področju, in sem se zaposlila kot znanstvena sodelavka na oddelku za psihiatrijo Univerze v Hongkongu. Sodelovala sem v nadzorovanem poizkusu akupunkturne obravnave nespečnosti pri bolnikih z depresijo. Še bolj kot teoretično znanstveno raziskovanje pa me je zanimalo delo v praksi. Tako sem leta 2012 začela opravljati pripravništvo pri lokalnemu zdravniku, specialistu za zdravilstvo Yijing/I Ching.

Tradicionalna kitajska medicina v Hongkongu se razlikuje od tiste na celinski Kitajski.

 

1) S predpisi o kitajski medicini je določeno, da se smejo v okviru tradicionalne kitajske medicine uporabljati zgolj tradicionalna zdravila in posegi. To pomeni, da se ne smejo uporabljati posegi ali zdravila, ki so značilni za zahodno zdravniško doktrino (moderno medicino). Tradicionalni zdravniki so osredotočeni na čisto kitajsko medicino in se ne zanašajo na »hitro in močno« moderno medicino.


2) Način zdravniške prakse in delovnega okolja je v veliki meri podoben načinu delovanja v zahodnih državah, kjer sta zelo pomembni zasebnost in komunikacija. Jasno so navedene cene za posvet in druge storitve. Večina pacientov nas pozna prek priporočil prejšnjih pacientov.


3) V bolnišnicah celinske Kitajske se zdravniki TKM usmerijo v točno določene segmente, medtem ko podiplomska specializacija v Hongkongu poteka na klinikah, kjer pacienta obravnavamo celostno. Zdravimo širok spekter bolezni in pri tem uporabljamo zelišča, akupunkturo, moksibustijo itd.

4) Vsi dodiplomski študenti v Hongkongu morajo opraviti izpit v angleščini, prav tako potekajo v angleškem jeziku predavanja iz zahodne medicine. Zato je komunikacija s pacienti veliko lažja.

V dolgoletni praksi sem se največkrat srečevala z alergijami, migreno, ekcemi, rinitisom, nespečnostjo, menstrualnimi težavami, nosečniško slabostjo, visokim krvnim tlakom, protinom, obvladovanjem bolečine, obravnavo po možganski kapi in geriatričnimi obolenji. Pri zdravljenju zelo uspešno uporabljam različne metode in pripomočke, kot so zeliščni praški, zelišča, akupunktura, moksibustija.

 

Pozimi 2015 se mi je ponudila priložnost za novo poglavje v življenju v Sloveniji. Prvič v življenju sem živela v deželi, kjer v mrzli zimi sneg pobeli pokrajino; pa vendar so se me vedno dotaknila in me ogrela topla srca prebivalcev Slovenije. V čast in veselje mi je, da lahko pomagam slovenskim pacientom.

Nudimo vam najboljšo obravnavo

Akupunktura je starodavna veščina zdravljenja z vstavljanjem zelo tankih igel v točke na telesu, da bi s tem aktivirali energijo qi. Pretok energije qi je lahko oviran zaradi več dejavnikov, npr. čustev, slabe prehrane, preveč dela, travme ali stresa. Akupunktura obnavlja naravni pretok energije qi in telesu povrne celovito ravnovesje.

 


> Več

Kitajska zeliščna medicina je eden največjih zeliščarskih sistemov na svetu z neprekinjeno tradicijo, ki sega vse do 3. stoletja pr. n. š.
Zelišča so sestavljena iz listov, stebel, lubja, korenin ali semen. Za vsako od njih je značilno edinstveno delovanje. Kadar jih smotrno kombiniramo, opravljajo vrsto nalog in telesu pomagajo povrniti celovito ravnovesje.


> Več

V tradicionalni kitajski medicini je tradicionalno »zdrava« hrana zelo drugačna od modernih priporočil, ki jih lahko zasledimo na televiziji ali v revijah. Prehranjevanje v skladu s kitajsko medicino temelji na energetskih načelih in spodbuja ravnotežje telesa, ki se očisti strupov, rezultat pa je dobro delujoče telo, ki je polno energije in zdravo.

> Več

Vizija
Poslanstvo
Vrednote

Kaj nas ločuje od drugih?

  1. Poskrbimo za zalogo več kot 100 različnih zeliščnih granul, kar našemu izvajalcu TKM omogoča, da prilagodi recepte za zeliščna zdravila, ki temeljijo na konkretnem zdravstvenem stanju posameznega pacienta.

  2. Pazljivo poslušamo in tako zdravimo celotnega pacienta, ne le bolezni.

  3. Zagotavljamo celovito oceno in diagnozo za vse, ki pridejo k nam.

  4. S podajanjem obširnih razlag zagotavljamo dovolj informacij o zdravstvenih težavah posameznika in razložimo, kaj lahko storite za preprečevanje zdravstvenih težav v prihodnosti.

  5. Sestavljamo individualizirane načrte zdravljenja, ki temeljijo na vaših ciljih. Mnogi zdravstveni delavci pri vseh pacientih uporabijo podoben protokol. V podjetju Aku Energija načrt za zdravljenje prilagodimo izključno vašim potrebam.

Informacije
Storitve

064 259 185 | info@akupunkturatkm.com 
PE Novo mesto: Ulica talcev 9, 8000 Novo mesto
PE Ljubljana: Tacenska cesta 135a, 1000 Ljubljana

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2017 by HKG izobraževanje in svetovanje, Ka Pik Cheng, s.p.