top of page
Website header (5).png

TKM za lajšanje kislinskega refluksa

Do kislinskega refluksa, ki je poznan tudi kot bolezen gastroezofagalnega refluksa (GERD), pride, ko kislina uide iz vašega želodca navzgor v požiralnik. Povzroča boleče, zategujoče in pekoče občutke in lahko konec koncev tudi poškoduje vaš požiralnik. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) nudi učinkovit pogled na bolezen in alternativno zdravljenje  le-temu stanju. V kitajski medicini je stabilno in močno zdravje prebave osnova za odlično zdravje vseskozi življenje. Ko je naš prebavni sistem zdrav, prebavlja hrano pravočasno in ekstrahira hranila, ki jih potrebujemo, ter izloča odpadne produkte. Poleg tega lahko dolgoročno prebavne težave vodijo do večih zdravstvenih težav.

Stomach acid.png
refluks želodčne kisline.jpg

TKM pojasnitev kislinskega refluksa

Jin-jang teorija podpira način, na katerega TKM obravnava bolezen. Naše telo ostaja zdravo tako dolgo, kot sta jin (hladno) in jang (toplo) v notranjem ravnovesju. Kislinski refluks je tako posledica neravnotežij v želodcu in jetrih ali celo obeh.

Eden izmed najpogostejših vzrokov za pojav kislinskega refluksa je odvečni želodčni ogenj. Normalen Želodčni ogenj/Jang je energija, s katero naše telo razgrajuje hrano. Hkrati pa mora biti uravnotežena z Želodčno vodo/Jin energijo. Običajno bo vodna energija v želodcu usmerila ogenj proti prebavnemu traktu in ga ohranila pod nadzorom. Kljub temu, če je v želodcu preveč želodčnega ognja, potem bo ta ušel izpod nadzora in se razplamtel navzgor ali izsušil ostale energije (kar povzroča razjede oz. čir). To stanje običajno spremljajo suho blato in občutki lakote in žeje. Stres, frustracije in ‘goreča’ živila, kot so kava in čili paprike, lahko prispevajo h krepitvi želodčnega ognja.

Kislinski refluks je prav tako lahko znak slabe prebave, ki je nastala zaradi kopičenja tekočin v želodcu, ki je poznana tudi kot želodčna vlažnost. Upočasni pretok krvi in qi (vitalne energije) po telesu. Ko je prisotna v želodcu, lahko povzroči občutek polnosti v želodcu, kar se bo manifestiralo v pretoku wi v napačno smer - navzgor namesto navzdol, kar vodi do kislinskega refluksa. Utrujenost, napihnjenost in pridobivanje na telesni teži so vsi znaki prisotnosti želodčne vlažnosti.

Konec koncev pa je jetrni ogenj prav tako odgovoren za kislinski refluks. Podoben je želodčnemu ognju in se običajno pojavi kot rezultat jeze ali stresa. Glede na TKM imajo jetra vlogo uravnavanja čustev; tako lahko neuravnovešeno čustveno stanje zmoti pretok qi in tudi delovanje vašega telesa.

Pomembnejše stvari najprej-prehrana in življenjski slog

Vzroki, da nekaterim ljudem, ki so prišli k nam z zdravljenjem ni uspelo,  se večinoma skrivajo v prehrani in težavah z življenjskim slogom. Želodec je kot gorivni rezervoar v vašem avtomobilu. TKM zdravniki vam lahko pomagajo pri njegovem čiščenju in popravljanju, vendar vas še vedno ne moremo nadzorovati, ko pride do česa in kako to vnašate. Brez dobrega goriva avtomobil ne more gladko delovati ali dolgoročno imeti majhne stroške vzdrževanja.

 

Drugič, naš želodec je zaposlen. Na dan deluje velikokrat, zato mu prosim pustite čas, da si opomore. Predstavljajte si, da bi popravljali vrata, medtem ko bi mimo hodilo veliko ljudi, vi pa tega ne morete ustaviti in vam ostane le to, da jih popravljate malo po malo. Za TKM je bilo dokazano, da je učinkovita pri številnih želodčnih in prebavnih težavah. Pomembno je poznati realističen pristop in časovni okvir zdravljenja, da ga lahko izvedete učinkoviteje in z boljšo usklajenostjo.

Prehranska priporočila za kislinski refluks

  • Izogibajte se vroči in pekoči hrani, prav tako cigaretom

  • Uživajte redne in kuhane obroke

  • Kuhajte s tehnikami, kot so vrenje, dušenje, sotiranje namesto cvretja, peke ali peke na žaru

  • Jejte več kuhane zelene listnate zelenjave

  • Izogibajte se sladkemu in mlečnemu

  • Namesto čaja, kave, sokov in gaziranih pijač pijte toplo vodo


Za podrobnejša prehranska pojasnila prosim obiščite Prehranski nasveti.

Image by Eaters Collective
Image by Ben Stern

​TKM zelišča za kislinski refluks

  • Lupina ostrig: pomaga pri prečiščevanju vlažnosti in nevtralizaciji kisline

  • Huang Lian (Rhizoma coptidis): lahko pomaga pri čiščenju vročine iz želodca, usmerja želodčni qi navzdol in lajša želodčne bolečine.

  • Sveži ingver: uporabljati ga morate previdno. Lahko uravnovesi zelišča hladne narave in prečisti vlažnost, vendar je po naravi vroč in ni primeren za vse vrste odvečnega želodčnega ognja.

  • Xiang Fu (Rhizoma Cyperi Rotundi): sposoben je usmerjati želodčni in jetrni Qi navzdol.

Zakaj bi se poslužili TKM, ko pa so PPI tablete učinkovite?

Inhibitor črpanja protonov (PPI, Proton Pump Inhibitor) je prvi na vrsti, ko pride do izbire načina zdravljenja kislinskega refluksa in trenutno prikazuje več koristi in učinkov kot katerokoli drugo zdravilo za kislinski refluks. Kljub temu učinkovitost ni 100 %. Raziskava je pokazala, da je dodajanje metode akupunkture učinkovitejše kot podvajanje odmerka PPI pri nadzorovanju simptomov bolezni gastroezofagalnega refluksa pri pacientih, ki se niso odzvali na standardni odmerek PPI [1]. Poleg tega so tu še fokus TKM in holističen pristop ter preventivna zdravljenja. Kislinski refluks je samo opozorilo telesa, da je s telesom nekaj narobe. Ta alarm lahko s tableti hitro utišate. Vendar zakaj je tu sploh težava? Kakšne so skrbi za zdravje in potencialno tveganje na dolgi rok? Če si vse to daste v razmislek, potem boste morda spoznali, da vam lahko TKM ponudi veliko več kot zgolj nadzor nad simptomi.

 

Upamo, da boste s temi informacij o kislinskem refluksu bolje opremljeni, ko pride do naravnih načinov zdravljenja bolezni. Preoblikovanje svoje diete, izvajanje sprememb življenjskega sloga in raba tradicionalne kitajske medicine lahko pomagajo pri oskrbi z dolgoročnim olajšanjem.

 

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17875198?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

Image by Alexandre Debiève
bottom of page