top of page
  • Aku Energija

Obvladovanje stresa: Kako zmanjšati, preprečiti in prenašati stres

Updated: Jul 21, 2022

Morda se vam zdi, da na raven stresa ne morete vplivati. Računi ne nehajo prihajati, nikoli ne bo več ur v dnevu za vse vaše opravke in vaše poklicne ali družinske obveznosti bodo vedno zahtevne. Kljub temu imate veliko več nadzora, kot si mislite. Pravzaprav je potrebno le spoznanje, da imate kontrolo nad svojim življenjem, to je temelj obvladovanja stresa.

Obvladovanje stresa je odvisno od upravljanja: upravljanja vaših misli, čustev, vašega urnika, okolja v katerem živite in načina kako rešujete težave. Najvišji cilj je uravnoteženo življenje v katerem je dovolj časa za delo, odnose, sprostitev in zabavo – poleg tega pa tudi trdoživost, ki pomaga zdržati pod pritiskom in pri soočenju z izzivi.

Ugotovite vire stresa v svojem življenju

Obvladovanje stresa se začne s prepoznavanjem virov stresa v vašem življenju. To ni tako enostavno, kot se sliši. Vaši pravi viri stresa niso vedno očitni in zelo enostavno je spregledati lastne misli, občutke in vedenja, ki povzročajo stres. Seveda, zavedate se, da vas skrbijo nenehni roki pri delu. Toda mogoče je za ta stres krivo vaše odlašanje z delom in ne dejanske zahteve v službi. Za prepoznavanje vaših pravih virov stresa, natančno preučite svoje navade, vedenje in izgovore:

  • Si razlagate stres kot nekaj začasnega (“enostavno se mi dogaja preveč stvari naenkrat”) čeprav se ne spomnite, kdaj ste se nazadnje sprostili?

  • Ali definirate stres kot sestavni del vašega službenega in privatnega življenja (“tu vedno vlada zmešnjava”) ali kot del vašega značaja (“samo malo sem nervozen, to je vse”).

  • Ali krivite za svoj stres druge ljudi oziroma zunanje dogodke ali ga smatrate kot nekaj povsem običajnega in vsakdanjega?

Dokler ne sprejmete odgovornosti pri ustvarjanju in vzdrževanju stresa, se nivo le-tega ne bo spremenil in bo ostal zunaj vašega nadzora.

Začnite pisati dnevnik o stresu