top of page
  • Aku Energija

Kava z vidika kitajske medicine

Updated: Nov 18, 2022

Tako kot v številnih drugih evropskih državah je tudi v Sloveniji priljubljena kultura pitja kave. Kava ni le pijača, temveč je obred vsakdanjega življenja in socialnih stikov. Za mnoge pa je kava tudi rešiteljica energijskega življenja pri delu ali študiju. Veliko pacientov pride k meni po nasvet o zdravju in vprašanje o kavi je eno od najpogosteje zastavljenih. Zato se danes pogovorimo o kavi in kitajski medicini.

Kako lahko teorijo TKM uporabimo pri kavi?

Kava, ki jo običajno imenujemo kavna zrna, je dejansko narejena iz semen. Kavno zrno je seme rastline kavovec in je peška v rdečem oz. vijoličnem sadežu, ki ga pogosto imenujemo kavna češnja. Kavovec uspeva na določenem območju v tropih, imenovanem kavni pas. Odvisno od vrste kavovca, ta rastlina uspeva pri temperaturi od 15 do 30 stopinj Celzija in letni količini padavin od 150 do 300 cm. Plodove obirajo ročno in iz njih s posebnih postopkom pridobijo zelena kavna zrna. Kava se praži na različne načine, nato se zdrobi v prah, ki se na koncu skuha ali popari v kavo, ki jo pijemo iz naših skodelic.

Kava je prišla na Kitajsko šele v 19. stoletju. Zatorej starodavni medicinski zapisi o kavi ne obstajajo. V Kitajski Medici (1989) je zapisano, da je kava grenka in trpka, nevtralne narave, deluje energijsko poživljajoče, diuretično in spodbuja želodec. Vendar so učinki kave po mnenju TKM na splošno zelo zmedeni in neenotni. Vrsta kavovca, praženje in način priprave, vse to lahko vpliva na okus ter naravo kave. Če je na primer kavno zrno močno praženo, je po naravi toplo, medtem ko ima manj pražena kava bolj kiselkast okus, zato je njen učinek močnejše čiščenje in spodbujanje želodca.

Zagotovo pa lahko rečemo, da so po teoriji TKM živila za človeško telo najprimernejša, če so lokalna in sezonska. Če torej sodimo po viru, je kava v Evropi tujerodna snov, ki lahko poruši notranje ravnovesje.

Kako nam kava “priskrbi” energijo?

Pomemben podatek za razumevanje narave kave je dejstvo, da gre za seme. Semena rastejo navzgor in s seboj prinašajo globlje hranilne snovi, črpajo hranilne snovi iz globoke ravni in jih sproščajo. Samo kavno zrno hrani majhen del energije, včasih sladkor ali mleko, ki ju dodamo, prineseta nekaj več energije. Vendar pa učinek kave, ki povečuje energijo, večinoma deluje tako, da sprošča našo shranjeno energijo jing. Je stimulans za dvigovanje in zviševanje energije qi, zlasti qi jeter. Jetrni qi aktivira ledvično esenco (jing) in se dvigne visoko do srca in možganov, kar vpliva na koncentracijo in krepitev uma.

[Preberite si o Jing, Qi in Shen: trije zakladi v tradicionalni kitajski medicini]

Katere so slabosti in tveganja pitja kave?