Ginseng in njegove koristi za zdravje

Updated: May 10

Ginseng je eno izmed najbolj priljubljenih zeliščnih zdravil na svetu. To počasi rastočo, nizko rastlino z mesnatimi koreninami, lahko klasificiramo na tri različne načine, in sicer glede na to, kako dolgo je rasla: sveža, bela ali rdeča. Svež ginseng je pobran preden doseže 4. leto rasti, medtem ko se belega pobere med 4.-6. letom rasti, rdečega pa po 6 letih ali več. Obstaja več vrst ginsenga, vendar je najbolj priljubljen ameriški ginseng (Panax quinquefolius) in azijski ginseng (Panax Ginseng).

Ključni TKM koncepti za ginsengovimi (Ren Shen) lastnostmi

Ginseng je eno izmed najpomembnejših in običajnih ‘poživljajočih zelišč za pomanjkanje qi energije. Po naravi je topel, kar pomeni, da pomaga ljudem, ki imajo v svojem telesu preveč ‘hladnega’. Ravnotežje med jinom in jangom je ključen koncept zdravja v TKM. Pri ljudeh s preveč hladnega v telesu se pogosto kaže utrujenost, okončine so hladne, libido je nizek, krvna cirkulacija je slaba, imunski sistem je šibek, itd.

Ingver učinkuje na vranični, srčni in pljučni sistem. V TKM teoriji vranica prisostvuje pri prebavi, koaguliranju krvi in metaboluzmu tekočin v telesu. Poleg reguliranja krvnega pretoka za srce verjamejo,, da tudi hrani ‘duh’, kar se pravzaprav nanaša na vitalnost človeka. Za pljuča je mišljeno, da poleg dihanja kot ključni del sodelujejo v proizvajalni verigi qi energije in telesnih tekočin, ki negujejo telo.

Ginseng premore nešteto različnih koristi za zdravje, naštetih je le nekaj:

  • Bogat vir hranil: ginseng je bogat z antioksidanti, aminokislinami, vitamini, polisaharidi, peptidi in ginsenozidi, ki imajo neverjetne protivnetne koristi za zdravje [1].

  • Adaptogen: za ginseng se smatra, da je adaptogeno zelišče, to pa so zelišča, ki so zmožna pomagati telesu pri uravnovešanju stresnega odziva, hitrejšemu vzpostavljanju homeostaze, hkrati pa imajo lahko tudi nevrozaščitne in antidepresivne učinke ter delujejo proti utrujenosti [2].

  • Zmanjšuje nivo stresnih hormonov: zaradi svojih apoptotičnih učinkov lahko ginseng pomaga pri zmanjšanju stresnih hormonov, saj so odkrili, da regulira imunski odziv, tako kot tudi hormonske spremembe, do katerih pride zaradi stresa. Ginseng lahko pomaga pri vzpostavljanju homeostaze v telesu, medtem ko zmanjšuje simptome tesnobe [3].

  • Izboljšuje možganske funkcije: en izmed najbolj priljubljenih razlogov za rabo ginsenga je njegova zmožnost izboljševanja možganskih funkcij. Odkrili so, da ginseng pomaga pri izboljšanju kognitivne zmogljivosti in zmanjšuje psihično utrujenost [4]. Spojina K, metabolit, ki izvira iz ginsenozidov, je tudi pokazala nevrozaščitne koristi, prav tako pa so v študijah na živalih, ko so preučevali učinke spojine K na Alzheimerjevo bolezen, odkrili, da zmanjšuje vnetne markerje, [5].

  • Krepi imunski sistem: če stremite k izboljšanju imunskega sistema, bi morda želeli razmisliti o dodajanju ginsenga k svoji rutini prehranskih dodatkov. Raziskave so pokazale, da to zelišče koristi kot preventiva proti simptomom gripe in prehlada [6].

  • Izboljšuje plodnost: druga dobro poznana korist ginsenga ima opraviti z zdravjem rodil. Odkrili so, da ginseng izboljšuje kakovost spermijev zaradi ginsenozidnih spojin, ki jih premore ginseng; prav tako so odkrili, da pomaga pri zdravljenju spolne disfunkcije [7].

  • Tesnoba in depresija: drug običajen razlog, zakaj ljudje uporabljajo ginseng, so simptomi tesnobe in depresije. Študije so odkrile, da ginseng lahko pomaga kot oblika preventive proti stanjem, povezanih s stresom, in regulira telesni odziv na stres [3].

  • Zvišuje raven energije in preprečuje utrujenost: številni ljudje uporabljajo ginseng kot obliko podpore energiji in izboljšave telesne vzdržljivosti med vadbo [8]. Če trpite zaradi nizke ravni energije, je ginseng lahko odlična naravna možnost za zvišanje nivoja energije.

Ni vsak primeren za uživanje ginsenga - če je uporabljen neprimerno, se lahko pojavijo neugodni stranski učinki

Za ginseng se smatra, da je varen za večino ljudi. Četudi ginseng kaže kopico pozitivnih učinkov, ni raba tega močnega zelišča primerna za vsakogar. Raba TKM zelišč naj bo vedno vodena s strani profesionalnega zeliščarja.

Učinki obogatitve qi energije lahko uidejo izpod nadzora in potem lahko pride do naslednjih neželenih stranskih učinkov: