top of page
Website header (5).png

Akupunktura in kitajska zelišča za alergije

Zakaj se pri nekaterih ljudeh razvijejo alergije, pri drugih pa ne, če vsi dihamo isti zrak? Zakaj so lahko arašidi za določene posameznike usodni, medtem ko jih lahko množica drugih normalno uživa? Alergije se zdijo zelo „nepravične“, ljudje, ki trpijo za njimi, pa so veliki „nesrečniki“. Ali se zgodba s tem konča?


Alergične reakcije se pojavijo, ko naše telo pretirano odreagira na določeno snov. Ko te snovi povzročijo alergijo, lahko simptomi postanejo vse od nadležnih do smrtonosnih. Pojavijo se izpuščaji, ustnice zatekajo. Seneni nahod spremljajo smrkanje ter pekoče oči; posledici alergije na hrano sta lahko bruhanje in driska. Pri manjšem številu nesrečnikov lahko alergije sprožijo potencialno nevarno reakcijo celotnega telesa, ki je znana kot anafilaktični šok. Statistika je tudi pokazala, da obstaja genetični element splošnih alergij in alergij na hrano, ki povečuje tveganje za astmo.

Sneezing
Scratch Test

Razumevanje alergije

Alergija se pojavi, ko imunski sistem tvori protitelesa na neko snov; lahko gre za reakcijo na cvetni prah rastlin, strup žuželk, kemikalijo v zraku ali določeno vrsto hrane. Telo dojema tujo snov kot grožnjo in proizvaja protitelesa za boj proti njej. Izcedek iz nosu (rinitis), solzenje oči, srbenje na različnih delih glave in telesa ter kihanje so način, kako telo poskuša odvrniti sprožilne alergene. Alergije lahko povzročijo tudi astmo, ko se telo na sprožilce odzove z vnetjem pljuč in bronhijev, kar povzroči kašelj, piskanje in oteženo dihanje.

5 najpogostejših alergij

Po podatkih Ameriškega kolegija za alergije, astmo in imunologijo (American College of Allergy, Asthma & Immunology) vsako leto za alergijami trpi več kot 50 milijonov Američanov. To vključuje sezonske in celoletne alergije. Obstajajo izdelki, ki lahko sprožijo alergijsko reakcijo, od hrane do kemikalij. Za alergike je pomembno, da imajo osnovno znanje o teh alergenih, da se naučijo pravilno obvladovati svoje alergije.

Alergija na cvetni prah

Alergije na cvetni prah vključujejo cvetni prah dreves, trave in plevela. Cvetni prah je eden glavnih vzrokov za alergijski rinitis, znan tudi kot seneni nahod. Ti simptomi običajno prizadenejo nos, grlo in dihalne poti. Nekateri pogosti simptomi so kihanje, kašljanje in srbeče oči. Večina ljudi, ki so alergični na cvetni prah, simptome doživlja v določenih letnih časih, znanih kot sezona opraševanja. Sezone opraševanja se razlikujejo glede na regijo. Pri nekaterih posameznikih pa se lahko alergijske reakcije pojavljajo vse leto.

Alergija na plesni

Alergija na plesni je pogost alergen v zaprtih prostorih, vendar jih lahko najdemo tudi na prostem. Zato se ji je težko izogniti. Najpogostejši simptom, povezan z alergijo na plesni, je astma. Ko nekateri ljudje vdihavajo spore plesni, to povzroča piskanje in težave z dihanjem. Zmanjšanje izpostavljenosti plesni je najboljši način za preprečevanje alergijske reakcije. Ker plesen hitro raste v vlažnih razmerah, je pomembno, da je vaš dom suh in da ne hodite na območja, kjer je visoka vlažnost, ki omogoča rast plesni na prostem. 

Alergija na hrano

Alergijsko reakcijo lahko povzroči veliko živil, vendar je 90 % alergij posledica 8 živil. Ta živila vključujejo:

  • Jajca

  • Ribe

  • Školjke

  • Oreščki dreves

  • Arašidi

  • Kravje mleko

  • Soja

  • Pšenica

Ta živila lahko povzročijo resne alergijske reakcije, kot je anafilaksija. Do reakcij običajno pride predvsem zaradi zaužitja, lahko pa tudi zaradi neposrednega stika. Če imate alergijo na hrano, mora biti branje označb na živilih prednostna naloga pri nakupovanju. Tako se boste izognili alergijski reakciji.

Alergija na pršice

Prašne pršice so drobni organizmi, ki živijo v vzmetnici in posteljnini. Večinoma so neškodljivi, vendar je lahko življenje z njimi neprijetno za tiste, ki trpijo zaradi alergije na pršice. Prašne pršice lahko povzročijo srbenje, kihanje, zamašen nos in težave z dihanjem. Če ponoči pihate, je to lahko posledica prašnih pršic. Dobra novica je, da je pršice v vašem domu mogoče zlahka nadzorovati. Na voljo so alergikom prijazne prevleke za vzmetnice, ki so zasnovane tako, da preprečujejo dostop pršicam. Prav tako morate posteljnino pogosto prati v vroči vodi, da uničite pršice.

Alergija na hišne ljubljenčke

Psi in mačke povzročajo večino alergij na hišne živali, vendar je pri mačkah dvakrat večja verjetnost za nastanek alergijske reakcije kot pri psih. Glavna krivca za to alergijo sta hišni prhljaj in slina. Sprožijo lahko srbenje, kihanje in težave z dihanjem. Alergijo na cvetni prah lahko povzročijo tudi hišni ljubljenčki, ki se gibljejo zunaj, če se cvetni prah prenese v notranjost. Alergije na hišne ljubljenčke je težko obvladati, ker se prenašajo po zraku. Ko vstopite v prostor, ne morete biti prepričani, ali je bil tam hišni ljubljenček ali ne, dokler se ne pojavijo simptomi.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) in alergijske bolezni

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) konvencionalni medicini ne nudi le alternativnega pristopa pri zdravljenju alergijskih reakcij, temveč zdravi tudi celotno osebo, da tako doseže dolgotrajno in celovito preventivo.

TKM vedno priznava dvojnost in razmerje med nasprotnimi in usklajevalnimi silami. V vsakem primeru iščemo notranje in zunanje dejavnike, ki vplivajo na zdravje osebe. V TKM ima imunski sistem tako notranje kot zunanje komponente. 

Ljudje, ki imajo zdravo količino energije in uravnotežen sistem, se na cvetni prah in druge alergene ne odzovejo prekomerno. TKM verjame, da mora biti oseba notranje šibka, da lahko zunanji dejavniki tako enostavno vplivajo nanjo. Včasih simptomi nakažejo na povezavo z določenim sistemom. Npr. težave s kihanjem in kašljanjem – TKM povezuje nos in grlo s pljuči, zato ta vrsta alergije izhaja iz slabega delovanja pljuč; težave s srbečico in rdečico v očeh – ta vrsta alergij izhaja iz preaktivnega delovanja jeter. Tudi obdobje, v katerem se pojavijo vaše alergije, nakazuje, kateri sistem je vzrok zanje. Spomladanske alergije so povezane z jetrnim sistemom, medtem ko jesenske alergije povezujemo s pljučnim sistemom.

Image by Conscious Design

Akupunktura za alergije

Akupunktura je veja tradicionalne kitajske medicine, ki za zdravljenje različnih bolezni v kožo vbode tanke igle. Strokovnjak te igle vstavi v različne akupunkturne točke, da uravnovesi energijo v telesu.

Po tradicionalni kitajski medicini je zdravje povezano z uravnoteženim jinom in jangom, vitalnima energijama, kot sta qi in xue, ter dobro delujočimi organskimi sistemi. Bolezni so posledica neravnovesja teh energij. Kadar imate alergije, to pomeni, da je pretok energije Qi blokiran ali da teče po napačnih meridianih. Posledica tega je presežek Qi v različnih organih in premalo v drugih. 

Zdravljenje alergij, kot je akupunktura, je neinvazivno in poskuša vzpostaviti ravnovesje v telesu z odpravo ovir na poteh. Akupunkturne igle se vstavijo v akupunkturne točke, da se odpravijo ovire, ki povzročajo alergije, odpravijo pomanjkljivosti in presežki ter odpravijo neravnovesja. Akupunktura odpre poti in omogoči pretok qi; s tem se odpravijo simptomi in reakcije na alergije.

Acupuncture
Image by Conscious Design

Kitajsko zeliščno zdravilo za alergije

Po tradicionalni kitajski medicini so alergije povezane z različnimi elementi. Zdravljenje alergij se osredotoča na krepitev telesa, da se pozdravi, vzpostavi ravnovesje in prepreči nastanek okužb. Zdravniki za zdravljenje alergij uporabljajo različna kitajska zeliščna zdravila, tako da ugotavljajo in zdravijo osnovne vzroke za alergije. To pomaga nadzorovati reakcije vašega telesa in preprečiti ponovitev več alergij.

Tradicionalna kitajska medicina je učinkovita ne glede na to, koliko let ste trpeli. Zdravnik pregleda vaše simptome in zdravstveno anamnezo, da bi razumel vaše stanje. Po ustrezni oceni vam glede na vzroke vaše alergije poda kitajska zelišča. Zelišča se razlikujejo od bolnika do bolnika, saj je vsak posameznik drugačen in vsak dobi zdravljenje po meri.

Prehranska terapija po
tradicionalni kitajski medicini

Da lahko pozdravimo alergije na hrano, je potrebno najprej razumeti, kaj sploh je hrana. Namen hrane ni raniti posameznika, temveč ga krepiti. Modrost TKM nas uči, da več ni vedno bolje. Energije morajo biti na optimalni ravni ter dobro uravnovešene. Preveč je lahko enako težavno kot premalo. Večina alergij na hrano pri otrocih je posledica težav z odvečno energijo. Tako se življenjska energija, ki naj bi nas krepila, iz hrane spremeni v energijo, ki naše življenje ogroža.

 

Ogromna razlika med sodobno prehransko znanostjo in TKM je način, kako obe veji analizirata hrano. Ko nanjo začnete gledati z novega stališča, lahko morda najdete nove odgovore. Za več informacij o lastnostih hrane s stališča TKM kliknite na naslednjo povezavo.

Image by Lily Banse
rhinitis video
Preproste vaje za obvladovanje rinitisa. Izvajajte jih vsakodnevno in se poslovite od nadležnih težav z nosom.
Alergija
Watch Now
Image by Henry & Co.

Preberite več povezanih člankov v našem blogu

bottom of page