top of page
  • Aku Energija

Nehajte kriviti za zdravstvene težave gluten, saj je lahko dober za vas

Updated: Jun 7, 2022

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v številnih žitih, vključno s pšenico, ječmenom in ržjo. Pogosto ga najdemo v živilih, kot so kruh, testenine, pica in žita. Ljudje s hudo avtoimunsko boleznijo celiakijo se na gluten odzovejo zelo močno.

Velika večina ljudi misli, da reagirajo na gluten čeprav temu ni tako

Celiakija prizadene le 1 % prebivalstva, nadaljnjih 6 % pa je lahko občutljivih na gluten brez celiakije (NCGS), kljub temu pa kar 22 % Kanadčanov poskuša iz svoje prehrane izločiti gluten[1]. Glede na raziskavo, ki jo je leta 2014 objavil nacionalni raziskovalni center Consumer Reports, kar 63 % Američanov meni, da bi lahko brezglutenska prehrana izboljšala njihovo duševno ali telesno zdravje. Kar tretjina Američanov pa ga zmanjšuje v upanju, da bo to izboljšalo njihovo zdravje ali preprečilo bolezni. [2]

Veliko večje je število ljudi, ki iz prehrane izločajo gluten v upanju, da bodo ublažili ali preprečili vrsto simptomov in bolezni - napihnjenost, debelost, možgansko meglo, Alzheimerjevo bolezen in avtizem. Trdnih diagnostičnih meril še ni, prav tako ne testov za ugotavljanje občutljivosti na gluten, zato je ugotavljanje, ali ima nekdo to bolezen, zelo subjektivno: večinoma gre za to, da se nekdo začne prehranjevati brez glutena in preveri, kako se počuti po tem.

Gluten ni krivec za gastrointestinalne simptome

Študija je pokazala, da se večina bolnikov s sumom na NCGS ob izzivanju z glutenom v dvojno slepem, s placebom nadzorovanem prehranskem izzivu ne prepozna, kar kaže na to, da gluten ni vzrok njihovih simptomov.[3] Bilo je povsem naključno, kako so se preiskovanci odzvali na gluten. Dejansko so se bolj odzvali na placebo kot na gluten.

Znanstveno dokazana potencialna zdravstvena tveganja, povezana s prehrano z nizko vsebnostjo glutena