top of page
  • Aku Energija

Zdravo prehranjevanje po tradicionalni kitajski medicini

Updated: Nov 2, 2021

Ker je danes na voljo veliko teorij zdrave prehrane, je težko vedeti, kaj je dejansko dobro za naše telo. Tu je pogled na hrano, popolnoma drugačen in kot tak je uveljavljen že tisoče let.

Tekom življenja v svetu z neštetimi teorijami zdrave prehrane je težko zanesljivo vedeti, kaj je res dobro za naše telo. Maslo je slabo, maslo je dobro; nizkokalorična kokakola je dobra, nizkokalorična kokakola je slaba; surova hrana je slaba, surova hrana je dobra.

Naš pogled na to, kaj je zdrava hrana, se ves čas spreminja. To je odvisno od najnovejših ugotovitev kliničnih raziskav. Vemo vse o maščobah, ogljikovih hidratih, beljakovinah, mineralih in vitaminih. Vendar ne glede na to, kako napreduje naše znanje o hrani, vedno obstajajo študije, ki uvajajo nekaj novega in ovržejo določene prehranske teorije. Kaj v resnici potrebuje naše telo? Izgleda, da je to vprašanje, na katerega nikoli ne bomo mogli najti odgovora.

Kitajci imajo svoj odgovor na zdravo prehrano s koncepti, ki so močno povezani s tradicionalno kitajsko medicino. Verjetno so najbolj trdni podporniki reka "Si tisto, kar ješ," ne glede na to, ali res ta nasvet upoštevajo.

Posvetovala sem se s kitajskim zdravnikom v Hongkongu, Chan-om Kei-fat-om, in Guo-om Qiming-om, zdravnikom iz Pekinga, ki ima trgovino v Kölnu, in ju prosila, da opišeta, v kolikšni meri so hrana in zdravila povezana in v kolikšni meri so ti koncepti primerni za uporabo zunaj Kitajske.

Štirje značaji hrane

Znotraj tradicionalne kitajske medicine so živila razdeljena na pet vrst, ki jih imenujemo "siqi": mrzla, hladna, neutralna, topla in vroča. Zna