Vegetarijanska prehrana - možna zdravstvena tveganja, če neprimerna

V zadnjih letih postajata vegetarijanska ali celo veganska prehrana vse bolj priljubljeni, kjer kot pogost motiv zasledimo skrb za zdravje. Čeprav se v medijih vegansko prehrano pogosto oglašuje kot ‘’bolj zdravo’’, tega ne odražajo vedno znanstvene raziskave, prav tako pa tega ne opažam v svoji vsakodnevni klinični praksi.Nekatere raziskave so sicer pokazale, da imajo veganske diete pozitivne učinke na zdravje. Sem spadajo nižja tveganja za bolezni srca, sladkorno bolezen in divertikularne bolezni. Vendarle pa je nedavna študija pokazala, da imajo vegani višje tveganje za zlome, vegani in vegetarijanci skupaj pa večje tveganje za hemoragično kap.


Skrajno prehranjevanje


1. Stročnični viri beljakovin lahko zvišajo tveganje za pojav prekomerno prepustnega črevesja

Ker veganska prehrana izključuje vse oblike živalskih beljakovin, vključno z mesom, ribami, jajci in mlečnimi izdelki, se njeni pristaši pogosto obračajo k stročnicam kot rastlinskemu viru beljakovin. Stročnice imajo visoko vsebnost antinutrientov, vključno z lektini in fitati, ki lahko povečajo prepustnost črevesja, kar drugače imenujemo tudi puščajoče črevesje.


2. Nevarnost anemije zaradi pomanjkanja hemskega železa

Anemija oz. pomanjkanje železa je najpogostejše prehransko pomanjkanje na svetu in tako vegani kot tudi vegetarijanci so bolj izpostavljeni tveganju za pojav tega stanja. Rastlinska hrana sicer vsebuje neko obliko železa, ki se imenuje nehemsko železo. Slednjega telo absorbira veliko manj. Anemija s pomanjkanjem železa lahko povzroči resne simptome, vključno z utrujenostjo. Ženske v rodni dobi se morajo zavedati, kako lahko veganska ali vegetarijanska prehrana hitro privedeta do anemije.


Če ste anemični, vam lahko pri lajšanju pomaga TKM, Preberite si tukaj, kako.


3. Vegetarijanci in vegani imajo lahko višje tveganje za možgansko kap [1]

Študija EPIC-Oxford je velik dolgoročni raziskovalni projekt, ki se ukvarja s prehrano in zdravjem. Raziskovalci iz Združenega kraljestva so skoraj dve desetletji analizirali tveganja za kap in ostale zdravstvene težave med 50.000 ljudmi, kjer so opazovali njihovo prehrano. Analizirane so bile tudi vrste možganske kapi, vključno s krvavitvijo v možganih (hemoragična možganska kap) in nekrvavitveno možgansko kapjo (ishemična možganska kap). V primerjavi z jedci mesa:

  • je bila pri pesketarijancih pojavnost srčnih bolezni (na primer angine ali srčnega napada) 13% nižja

  • je bila pri vegetarijancih pojavnost bolezni srca za 22% nižja

  • je bila stopnja možganske kapi med vegetarijanci 20% večja. Vendar je bilo splošno tveganje majhno in je znašalo tri dodatne primere na 1.000 ljudi v desetih letih.

  • je bilo med vegetarijanci večje tveganje za možgansko kap večinoma posledica hemoragične možganske kapi.

  • večjega tveganja za možgansko kap pri pesketarijancih niso opazili.


4. Veganom grozi razvoj pomanjkanja vitamina B12, ki ima lahko nepopravljive učinke, če ga ne obravnavamo

Po podatkih Ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje lahko številne simptome pomanjkanja vitamina B12 zamenjamo z drugimi stanji, kot so izguba teže, izguba apetita, zaprtje, utrujenost, šibkost in anemija. Nekateri nevrološki simptomi te pomanjkljivosti, ki so potencialno nepopravljivi, vključujejo otrplost ali mravljinčenje v rokah in nogah, težave z ravnotežjem in celo demenco.


5. Pomanjkanje holina lahko vpliva na spomin, razpoloženje in nadzor mišic

Veganom lahko primanjkuje holina, ki je ključno hranilo za zdravje možganov. Pogosto ga najdemo v jajcih, mleku in govedini. Vse rastlinske in živalske celice potrebujejo holin, da ohranijo svojo strukturno celovitost. Poleg tega je holin potreben za proizvodnjo acetilholina; pomembnega nevrotransmiterja za spomin, razpoloženje, nadzor mišic in druge funkcije možganov ter živčnega sistema. Holin ima tudi pomembno vlogo pri uravnavanju izražanja genov, signalizaciji celične membrane, transportu in presnovi lipidov ter zgodnjem razvoju možganov.


Preberite si, kako lahko na vas ugodno vpliva japonski način prehranjevanja.


Prehranski dodatki niso vedno učinkoviti in praktični

Medtem ko lahko dodatke železa jemljemo za odpravo ali preprečevanje anemije, večina žensk ne mara jemanja dodatkov železa zaradi možnih negativnih stranskih učinkov, vključno z zaprtjem. Mnogi se odločijo za vegetarijanske beljakovinske dodatke; oglejmo si jih pobližje. Beli riž vsebuje približno le 4% beljakovin, rjavi riž pa nekje med 5% in 9%. Koliko riža potrebujete za pridobitev zadostne količine beljakovin in koliko dodatne vode, goriv in drugih virov vložite v proizvodnjo v tem procesu, ki lahko še kako drugače škodujejo našemu okolju?


Veganska prehrana ni trajnostna ali praktična za vsakogar

Vsaki dieti, ki vključuje popolno izključitev več skupin živil, je težko slediti in ne deluje pri vseh. Nekateri verjamejo, da je veganstvo (ali katera koli posebna prehrana) edina pot do zdravja, kar preprosto ni res. Veganska prehrana ne pomeni nujno, da je zdrava, saj po definiciji ne izključuje veliko predelane hrane, sladkorja ali uvoženega sadja. Samo poglejte priljubljenost ponarejenega mesa, ki je izjemno predelano in ni nikakor nujno zdravo. Ob tem pa so potrebne velike emisije ogljika za uvoz banan ali avokada samo zato, da bi se izognili bližje pridelanim jajcem iz proste reje. Če želite izvedeti več o primerni prehrani, si lahko o tem preberite na tej povezavi.


vir: [1] Tong T Y N, Appleby P N, Bradbury K E, Perez-Cornago A, Travis R C, Clarke R et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study BMJ 2019; 366 :l4897 doi:10.1136/bmj.l4897prevod: Tajda Kolenc

vir fotografij: online 

Potential health risks on an unsuitable vegetarian dietVegetarian or even Vegan diet has gained growing popularity in recent years, health is often cited as a popular motive. Although vegan diets are often touted as being “healthier” in the media, this isn’t always reflected by scientific research and not observed in my daily practice.


While some research has shown that vegan diets have positive health effects, such as lower risks of heart disease, diabe