top of page
  • Aku Energija

Japonska prehrana - zakaj tako dobra za vaše zdravje


Japonska prehrana se smatra za eno izmed najbolj zdravih na svetu. Ravno zaradi tega je povprečna pričakovana življenjska doba Japoncev znatno daljša od te v zahodnem svetu [1]. Čemu tako?Integrativna in uravnovešena prehrana v primerjavi z nutricionistično snovano prehrano

Na vzhodu (v državah, kot so Japonska, Kitajska in Indija) so ljudje izoblikovali način opazovanja narave z namenom iskanja namigov, ki bodo pokazali, kako ostati zdrav in kako ponovno uravnovesiti nihanja v telesu. Najočitnejši namig bi bil ta, da se prehranjujemo glede na letni čas. Ideja je takšna, da nam zemlja ponudi točno to, kar potrebujemo za prilagoditev na letni čas v določenem podnebju.


Primer je japonski teishoku (nabor jedi), ki vseskozi leto ohranja glavno zaporedje jedi, kjer so v naboru neke vrste živalske ali rastlinske beljakovine, zelenjava, riž, juha in vložena zelenjava. Kot se spreminjajo letni časi, se spreminja tudi nabor uporabljene zelenjave. Po drugi strani pa na zahodu radi podrobno govorijo o nutricionistični sestavi posameznih živil. Uporabljajo se izrazi, kot so ‘proteini’, ‘ogljikovi hidrati’, ‘kalorije’, ‘vitamini’, ‘minerali’, ‘vlaknine’, kjer se večinoma govori o najboljših načinih prehranjevanja. Težava je, da se do takšnih odkritij večinoma pride v laboratorijskem okolju. Če niste atlet, ki ima za sabo ekipo, ki redno pregleduje njegov metabolizem, takšen pristop ni ravno praktičen in prilagodljiv, ko pride do posamezno prilagojene prehrane.


Prehranski vodič [2]

Vrtavka japonskega prehranskega vodiča je oblikovana tako, da spominja