top of page
Tinitus

Tinitus – piskanje v ušesih, alternativno zdravljenje s TKM

 
Pri tinitusu gre za občutek zvoka, ko v resnici ni prisoten noben zunanji zvok. Občutek je lahko prekinjen ali neprestan, pojavi se lahko v enem ali obeh ušesih, zvok pa je lahko visok ali nizek. Zvoke tinitusa so opisali kot žvižgajoče, klikajoče, predirljive, bučne, brenčeče, utripajoče, šumeče in še na številne druge načine. Glasnost zvoka lahko niha, najbolj pa je ponavadi opazen ponoči ali v obdobjih tišine. Tinitus ima več kot 340 milijonov ljudi po vsem svetu, njihovo število pa iz neznanih razlogov še narašča. Čeprav bi to bolezen lahko povezali z izgubo sluha, približno 40 % obolelih za tinitusom nikdar ne izgubi sluha, niti v kroničnih primerih.


Tinitus je lahko začasna ali stalna težava. Hrup lahko vpliva na koncentracijo in povzroči nespečnost. Na kronični ravni ga lahko povezujemo z anksioznostjo in depresijo. Pogosteje se pojavi pri ljudeh, starejših od 60 let.
 

 

Pogosti simptomi

 • Vztrajen zvok v ušesih, kot so npr. zvonjenje ali drugi visoki ali nizki zvoki. Pogost simptom je tudi ritmičen zvok.

 • Občutek zadelanega ušesa ali obeh ušes.

 • Pogosto se zgodi, da se pri pacientih zadelanost ušes ter zvok pojavita hkrati.    

 
Tinitus pogosto vpliva na kakovost pacientovega sluha, zaradi česar je učinkovito zdravljenje še bolj pomembno.

Vzroki tinitusa

 

Natančnega vzroka za njegov pojav še niso odkrili. Pri največ poročanjih o tinitusu gre za „subjektivni tinitus“, kar pomeni, da lahko zvok v glavi ali ušesih zazna le pacient.

Drugi pogosti vzroki tinitusa:

 • Znatna izpostavljenost hrupu.

 • Vnetje ušesa.

 • Stranski učinek določenih zdravil.

 • Benigni tumor na slušnem živcu.

 • Simptom Menierove bolezni – bolezen, ki vpliva na sluh in ravnotežje.

 • Simptom otoskleroze. Gre za dedno bolezen, pri kateri kosti v srednjem ušesu preveč zrastejo ter blokirajo sluh.

 • Poškodbe glave in vrata.

 • Sindrom temporomandibularnega sklepa (čeljustnega sklepa) ter drugih težav z vratom in čeljustjo.

 • Pri starejših je možnost za nastanek tinitusa večja.

Zdravljenje tinitusa

 

Trenutno za večino tipov tinitusa ni znanstveno utemeljenih zdravil. Kljub temu obstajajo zdravila, ki preusmerijo pozornost in ter vplivajo na čustva, in/ali kognitivna terapija.

Razumevanje tinitusa s TKM

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je piskanje v ušesih oz. tinitus bolezen, ki je najbolj povezana z ledvičnim sistemom, saj je uho njegova zunanja odprtina.
 
Pet glavnih vzrokov TKM za tinitus je:

 1. Nezadostna bistvena energija ledvic.

 2. Hiperaktiven jetrni ogenj.

 3. Nabiranje sluzi (onesnažena voda v telesu).

 4. Zastoj krvi, ki je lahko povezan tudi s stagnacijo hrane, ki je posledica stagnacije energije Qi v želodcu ter slabe cirkulacije.

 5. Pomanjkanje vranične energije Qi.

Bistveno je razlikovati med dvema različnima tipoma tinitusa: pomanjkljivim ter odvečnnim. Pri nekaterih težjih primerih obstaja možnost, da gre za mešanico obeh sistemov.
 
Odvečni tip: Vzrok je vedno večji ogenj jeter in žolčnika. Ponavadi se pojavi nenadno in vključuje glasne zvoke, ki jih včasih spremljata glavobol in vrtoglavica.
 
Pomanjkljivi tip: Vzrok je pomanjkanje bistvene ledvične energije. Bolezen se pojavi postopoma. Zvok je nizek in včasih spominja na šumenje deroče vode. Nekateri pacienti občutijo praznino v glavi, poslabšanje spomina, zamegljen vid, kronično bolečino spodnjega dela hrbtenice, sindrome menopavze in slabo spolno delovanje.

Zdravljenje tinitusa s kitajskimi zelišči


Pacientu se po pozornem in natančnem pregledu predpiše kombinacija kitajskih zelišč, s katerimi se ugotavljajo ravni energije v posameznih sistemih. Zelišče, ki pomaga eni osebi, morda ne bo pomagalo drugemu, saj se njuni situaciji razlikujeta.
 
Vsako zelišče vsebuje določeno energijo in vstopa v določene energetske kanale. Če se tinitus pojavi zaradi pomanjkanja bistvenih energij, se uporabijo zelišča, ki dvigujejo energijo. Predpisana zelišča izboljšajo cirkulacijo krvi in zmanjšajo utrujenost. Če pa so vzrok za nastanek bolezni odvečne energije, se uporabijo zelišča za čiščenje in pomiritev.

 

Preberite si več o naravi zelišč.

Akupunktura za tinitus

 

Študija (Acupuncture for chronic nonpulsatile tinnitus: A randomized clinical trial [1]) je ugotovila, da je akupunktura učinkovita pri zmanjševanju glasnosti in resnosti tinitusa ter da je lahko koristna za zdravljenje nepulzirajočega kroničnega tinitusa. Tudi druga študija (Acupuncture for tinnitus immediate relief [2]) je pokazala, da so bili zvoki v obeh skupinah precej manj pogosti po vstavljanju iglic. V eksperimentalni skupini je bila redukcija zvokov večja kot v kontrolni skupini.
 
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5771359/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16951850

Pogoste akupunkturne točke, ki se uporabljajo za zdravljenje tinitusa, so:


GB 20 – „vetrni ribnik“ – za izločanje hitrega in spreminjajočega se patogena (v TKM patogen vetrne narave). S to točko lahko uravnavamo težave z glavo, možgani (napadi, spomin, mentalne/nevrološke motnje), obrazom, grlom in čutnimi organi (oči, ušesa, nos, jezik). Zdravimo lahko tudi glavobol (zlasti zatilnični) ter hipertenzijo (zlasti z odvečnim jetrnim ognjem).


TH 21 – „ušesna vrata“ – za neposredno stimulacijo in izboljšanje lokalne cirkulacije. S to točko lahko uravnavamo težave z ušesi, ki so lahko posledica tako odvečne kot tudi pomanjkljive narave. Z njo je mogoče omiliti tudi težave s sindromom temporomandibularnega sklepa in zobobol v zgornjem delu čeljusti.
 
SP 6 – „presek treh jinov“ – za utrjevanje pomirjujoče energije. Pogosto se uporablja za zdravljenje nespečnosti, palpitacij in drugih težav, povezanih z anksioznostjo, ter za uravnavanje vrtoglavice in hipertenzije pri pomanjkljivem tipu tinitusa.
 

bottom of page