top of page

Kitajska zelišča

Kitajska zeliščna medicina je eden največjih zeliščarskih sistemov na svetu z neprekinjeno tradicijo, ki sega vse do 3. stoletja pr. n. š.
Zelišča so sestavljena iz listov, stebel, lubja, korenin ali semen. Za vsako od njih je značilno edinstveno delovanje. Kadar jih smotrno kombiniramo, opravljajo vrsto nalog in telesu pomagajo povrniti celovito ravnovesje.

Razlika med akupunkturo zelišči je v tem, da akupunktura pomaga telesu, da si to pomaga samo (nematerialna energija); vendar mu ne more dati tega, česar telo samo nima (materialna energija). Zelišča pa – tako kot akupunktura – pomagajo telesu, da si pomaga samo, hkrati pa mu zagotovijo tisto, kar mu manjka. Zato pogosto delujejo močnejše in učinkoviteje kot samo akupunktura.


Na Kitajskem ljudje uporabijo najprej zelišča, šele nato se zatečejo k akupunkturi. V zahodnem svetu večina akupunkturistov ne sme predpisovati zelišč, kar na Kitajskem štejejo za zelo neobičajno. Vsa zelišča so najvišje kakovosti in se predpisujejo individualno, da zadostijo pacientovim potrebam.
 

Zgodovina kitajske zeliščne medicine
Kitajska zeliščna medicina ima dolgo zgodovino. Uporaba zelišč najverjetneje izvira iz časa kmalu po odkritju ognja in kuhane hrane. Ljudje so začeli dodajati zelišča v hrano, ker so prepoznali njihove zdravilne učinke. To znanje se je kasneje razvijalo in se oblikovalo v lastno vejo zdravilstva že pred tisoči let ter je najverjetneje starejše od akupunkture.


Ali so kitajska zelišča varna?

Da, kitajska zelišča so varna. Morda ste v medijih o njih prebrali kaj slabega, na primer o tem, da se v kitajski medicini uporabljajo steroidi. Na Kitajskem so pred več kot 60 leti poenotili medicino ter uporabljajo zahodne farmacevtske proizvode in kitajska zelišča; tako ena sama tableta vsebuje oba tipa učinkovin, zaradi česar je bolj učinkovita. Žal pa so bile nekatere od teh tablet izvožene na zahod, kjer medicina ni poenotena, in so povzročale težave.
Uporabo kitajskih zelišč zdaj na zahodu strogo kontrolirajo, vsa uvožena zelišča pa so zagotovljene kakovosti.

 

Kateri so stranski učinki kitajskih zelišč?
Vsaka akcija sproži reakcije. Poznamo več tipov »stranskih učinkov« kitajskih zelišč; najpogostejša težava je nenavaden okus zelišč, ki pa se ga večina ljudi, tudi otrok, navadi. Drugi »stranski učinki« so lahko očiščevalni učinki ali prilagoditve telesa, vendar ti učinki običajno izzvenijo, ko pride do izboljšanja sistema. Če zelišča uporabljamo pod strokovnim nadzorom, so resni in dolgotrajni stranski učinki zelo redki.
 
Kateri so pozitivni učinki jemanja kitajskih zelišč?

Kitajska zelišča so v zdravstveni obravnavi pogosto prezrta. Tako je, ker se večina ljudi ne zaveda njihovih prednosti in ker večina akupunkturistov na žalost ne uporablja zeliščne medicine. Uporaba zelišč v zdravljenju lahko močno koristi tako moškim kot ženskam. Akupunktura pomaga uravnavati pretok energije in krvi, vendar vam ne more dati tega, česar sami nimate. Zelišča pa vam lahko dajo to, česar nimate, na primer energijo, kri in jin. Prav tako so učinkovitejša pri uravnavanju prebave, zmanjševanju anksioznosti, sproščanju toplote itd. Vse več raziskav se posveča pozitivnim učinkom kitajskih zelišč.

 

Kakšen okus imajo kitajska zelišča?
Zelišča so v obliki prahu. Nič več ni treba kuhati koščkov lubja, vejic ali semen. Vendar ima prah še vedno okus po zeliščih, ta okus pa ni prav prijeten. Zelišča je mogoče stisniti v tablete, kar odpravi slab okus. Sicer pa je res tudi, da se ljudje nenavadnega okusa sčasoma navadijo.

 

Kako pogosto naj vzamem kitajska zelišča?

Odvisno od nujnosti in resnosti težav jih običajno zaužijemo enkrat ali dvakrat dnevno po obroku s toplo vodo.

 

Kako se bom počutil/-a po uživanju kitajskih zelišč?

Po nekajtedenskem uživanju kitajskih zelišč ljudje poročajo o bistveno izboljšanem počutju. Kitajska zelišča delujejo na celotno telo, popravijo tudi druge težave ljudi, ki se zato počutijo bolj zdravi in zadovoljni. So bolj energični, bolje spijo, imajo boljšo prebavo, manj jih zebe ali jim je manj vroče in so čustveno bolj stabilni. Vendar se učinki od človeka do človeka razlikujejo in so odvisni tudi od tega, kako resna je bila težava na začetku. In najpomembneje: četudi se zelo hitro bolje počutite, je za rešitev globljega problema potrebno postopno delovanje in več časa.

 

Ali lahko dobim zelišča v obliki tablet?

Da, zeliščni prah je mogoče stisniti v tablete. Pri tem se uporablja visok zračni pritisk, zato tablete ne vsebujejo nikakršnih nečistoč. To pomeni, da bodo zelišča skorajda brez okusa in da jih bo zelo lahko zaužiti z vodo. Ta storitev se dodatno zaračuna.

History of Chinese herbal medicine
Are Chinese herbs safe?
What are the side effects of Chinese herbs?
What are the benefits of taking Chinese herbs?
What do Chinese herbs taste like?
How often do I take the Chinese herbs?
How will I feel after taking Chinese herbs?
Can I have the herbs in tablet form?
bottom of page