top of page
  • Aku Energija

Koliko vode naj bi popili? Razumevanje vodne energije s TKM

Updated: Mar 31, 2022

Pacientka mi je zaupala, da ker je bila njena kri pregosta, se je odločila piti več vode. Številni moji pacienti imajo prav tako zdravo navado, da dnevno popijejo več litrov vode. Vendar kljub vsemu njihovemu trudu je njihovo telo še vedno šibko kar se tiče vodne energije glede na TKM. Čemu tako?

Pogovorimo se najprej o znanstveni obliki vode

Človeško telo je sestavljeno iz približno 60 % vode. Funkcije telesnih tekočin vključujejo prebavo, absorpcijo, pretok, tvorbo sline, transport hranilnih snovi in vzdrževanje stalne telesne temperature. Tu voda večinoma pomeni strukturo H2O. Za merjenje telesnega deleža vode znanstveniki uporabljajo merjenje razmerja med vnašanjem in izločanjem vode. Če vnos vode ni enak njenemu izločanju, lahko postanete dehidrirani. Izguba tekočin je toliko večja v toplejših podnebjih, med naporno telovadbo, na višjih nadmorskih višinah itd.

Če je naše telo preprosto sestavljeno iz 60-70 % vode, potem bi morali le nastaviti intravenozni vnos in črpati vodo naravnost v telo, mar ne? Nekateri domnevajo, da so naši možgani sestavljeni iz 90 % vode, torej, zakaj ne bi vode dovajali naravnost noter? Seveda, srednješolska izobrazba na področju znanosti obsega tudi osmotski tlak. Če bi vodo samo zlili v naše telo, potem bi zaradi difuzije tekočin pravzaprav umrli.

Naše telo je veliko bolj kompleksen sistem, torej kako točno vsrkava, nadzoruje, transportira in izloča vodo?

Voda v primerjavi s telesnimi tekočinami in vodno energijo v TKM

Najprej, večine znanstvenih vodnih komponent v našem telesu je v TKM res označenih kot telesna tekočina. To se nanaša na različne vrste fizioloških tekočin, ki jih najdemo v telesu, vključno s tekočinami v organih in tkivih, želodčno tekočino, črevesno tekočino, spermo in solzami.

Vodna energija ne vključuje samo telesne tekočine. Pomeni tudi moč pomirjanja, prehranjevanja telesa in izvajanja gibanja po telesu navzdol. Pri povezavi med naravo energije in našim organskim sistemom v teoriji TKM je ledvični sistem najbolj povezan z vodno energijo. Torej po eni strani ledvični sistem prečiščuje telesne tekočine, po drugi pa nadzira celoten vodni sistem s pomočjo mehurja in številnih meridianov.

Izvor, porazdelitev in izločanje telesni