top of page
  • Aku Energija

Riž - izvor energije Qi

Riž je eden izmed najstarejših in najpomembnejših pridelkov na zemlji. Na podlagi arheoloških dokazov naj bi bil riž najprej udomačen v regiji doline reke Jangce na Kitajskem. Nedavni genetski dokazi kažejo, da vse vrste azijskega riža, tako indica kot japonica, izvirajo iz enega samega dogodka udomačevanja, ki se je zgodil pred 8.200–13.500 leti v regiji doline Biserne reke na Kitajskem. [1]

V kitajskem znaku je Qi 氣 kombinacija 气 (kroženje moči) in 米 (riž). Glede na to, da je Qi simbol virtualne energije, ni nobenega dvoma o pomembnosti riža v kitajski kulturi, pa tudi v tradicionalni kitajski medicini (TKM).

Zdravilne lastnosti riža v TKM

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je riž več kot le hrana. Riž se uporablja kot zdravilo v kombinaciji z drugimi zdravilnimi zelišči. Riž je enostaven in hiter za prebavo ter daje moč za presnovo. Okus riža je sladek in se šteje kot nevtralen po temperaturi.

TKM predlaga, da lahko riž izboljša prebavo, okrepi Qi vranice in želodca, usklajuje prebavni sistem in uravnava apetit.

Riž ima krepilen, zdravilen in preventiven učinek ter je zelo dostopen. Riževa juha ali znana kot congee je običajen zajtrk na Kitajskem. Riževa juha je "bolna hrana" številka ena za Kitajce. Ko zbolimo, namesto da bi pili limonado ali jemali vitaminske tablete, kot to počnejo Zahodnjaki, se tradicionalno odpravimo na skledo vroče riževe juhe. Je univerzalno zdravilo za najrazličnejše bolezni, kot so bolezni prebavil, alergije in gripe ali prehladi.

Dojenčkom, ki ne prebavljajo dobro materinega mleka, bomo obrok dopolnili in jih nahranili s čajem s praženim rižem. Basmati riž ali jasminov riž je aromatičen in boljši za ljudi z vlago, prekomerno telesno težo in drugimi stagncijskimi stanji.

[Oglejte si naš video o kuhanju riževe kaše]

Vrste in deli riža

Zanimivo in pomembno je vedeti, da se zdravilni riž od živilskega riža razlikuje glede na čas žetve. Riž, pobran do junija, se uporablja kot hrana, ki je bogatejša s toploto in vlažnostjo. Medtem ko se zdravilni riž pobira veliko kasneje, po oktobru. Zdravilni riž, znan kot Geng Mi 粳米, je bolj suh in manj lepljiv kot navaden riž. Medtem ko je navadni živilski riž primernejši za zagotavljanje aktivacijske moči, Geng Mi ponuja boljši učinek hlajenja in čiščenja, hkrati pa zagotavlja določeno energijsko hranilo.