top of page
  • Aku Energija

Prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov? Bodite pozorni na tveganja!

Updated: Mar 25, 2022

Ena izmed mojih glavnih dolžnosti kot praktikantka TKM je zagotavljanje prehranskih nasvetov. Pogosto pacienti niso zadovoljni, ko jim svetujem naj jedo več riža, ali vsaj nekoliko več kruha in testenin, še zlasti ne tisti, ki si želijo izgubiti težo. Večino časa jim poskušam razložiti, da po TKM teoriji riž zagotavlja Qi energijo in da je splošno znano, da žita zagotavljajo osnovno energijo, ki ohranja človeka pri življenju že tisočletja, tako na vzhodu kot na zahodu. Sedaj imam na voljo tudi veliko pomembnih informacij, ki me podpirajo.

Sistematične analize in meta-analize svetovnih poročil kažejo, da je prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov povezana z znatno večjim tveganjem umrljivosti na dolgi rok. Prav tako poročila kažejo, da prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov nujno ne ščiti ali škoduje glede na umrljivost in pogostost kardiovaskularnih bolezni. [1]

To je zelo razumljivo v teoriji TKM. Dobri in preprosti ogljikovi hidrati kot so npr. riž, pšenica, proso in ječmen zagotavljajo hiter in enostaven vir energije, ki podpira našo osnovno presnovo. Medtem, ko ketonska dieta, ki vključuje velike količine maščob in malo ogljikovih hidratov, v telesu povzroči ketozo (stanje, ko telo porablja maščobe za energijo, saj za porabo nima dovolj ogljikovih hidratov). Pozabimo na moderno fiziologijo Krebsovega ciklusa in to, da je presnova maščob zelo komplicirana in povzroča več metabolitov. Ideja, da telo silimo k porabi maščob, je prošnja, da telo porablja zaloge. Najbolj pomembna zaloga energije v našem telesu je bistvo ledvic. Ta vir življenjske energije prihaja v omejeni količini. Staranje se prične, ko se ledveno bistvo izgublja. In seveda, umremo, ko nam zmanjka vitalne, življenjske energije.

Nihče ne bi smel uporabljati ketonske diete - samo v primeru, da je izguba telesne teže bolj pomembna kot zdravje, pravi vodilni kardiolog. S tem mnenjem se popolnoma strinjam.

Vedno sem stroga s tistimi, ki pridejo k meni z željo po izgubi telesne teže. Če je njihov cilj priti k