top of page
  • Aku Energija

Prehranski vnos ogljikovih hidratov in smrtnost - kakšna je povezava?

Updated: May 4, 2021


Prehrane s tako visoko kot nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov so povezali z zvišano smrtnostjo, kjer je bilo minimalno tveganje opaženo pri 50-55% vnosu ogljikovih hidratov - to je rezultat, odkrit v meta-analitični študiji s preko 15 000 udeležencev, ki je bila objavljena v Lancet, eni izmed najboljših medicinskih publikacij.


Trend diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in tveganja


Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki omejujo količino ogljikovih hidratov v prid zvišanega vnosa beljakovin ali maščob ali obeh, so priljubljena strategija hujšanja. Kljub temu je dolgoročni učinek omejevanja ogljikovih hidratov na smrtnost kontroverzen in je lahko odvisen od tega, ali so prehranski ogljikovi hidrati nadomeščeni z maščobami in beljakovinami na rastlinski ali živalski osnovi.


Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki zamenjajo ogljikove hidrate za višji vnos beljakovin ali maščob, so postale precej priljubljene zaradi svoje sposobnosti sprožitve kratkoročne izgube telesne teže, ne glede na nepopolne in konfliktne podatke, ki se tičejo dolgoročnih učinkov na zdravstveni izid.