top of page
  • Aku Energija

Megla v glavi- Obvladovanje možganske megle in pomanjkanja koncentracije s TKM

Updated: Dec 1, 2022

Za možgansko meglo so značilni zmedenost, pozabljivost ter pomanjkanje osredotočenosti in jasnosti misli. To lahko povzročijo preobremenjenost, pomanjkanje spanja, stres, staranje in preveč časa, preživetega za računalnikom. Možganska megla je lahko neprijetna, vendar si je mogoče pomagati. Ne ignorirajte simptomov. Če se možganska megla ne zdravi, lahko vpliva na kakovost vašega življenja in vodi do drugih bolezni, kot so Parkinsonova bolezen, izguba spomina in Alzheimerjeva bolezen.

Teorija TKM o možganski megli in izgubi spomina

Po mnenju tradicionalne kitajske medicine sta možganska megla in izguba spomina povezani z ledvicami, vranico in ravnjo življenjske energije Qi. Sposobnost ohranjanja zbranosti in jasnega uma je močno odvisna od zadostne količine Qi in krvi, ki krožita v možganih. Ko je Qi in krvi v izobilju, sta um in duh jasna. Če pa je vitalne energije malo ali če jo blokirajo toksini, lahko pride do simptomov možganske megle. Glede na kitajsko medicino je lahko možganska megla posledica več razlogov. Najpogostejši so naslednji:

  1. oslabljeno delovanje ledvic zaradi staranja, preobremenjenosti, pomanjkanja spanja ali genetike;

  2. oslabljeno delovanje vranice zaradi slabe prehrane in pretiranega razmišljanja;

  3. oslabljena vitalna energija Qi in kri zaradi okužbe, kot je okužba s koronavirusom, ali parazitov.

Glede na moje klinične izkušnje so nepravilna prehrana, čustveni stres in pomanjkanje spanja glavni vzroki za prebavne težave, dolgotrajne prebavne težave pa se pogosto razvijejo v šibke možganske funkcije, kot so pomanjkanje koncentracije, možganska megla in pozabljivost. Zato je prvo, kar priporočimo bolniku, naj spremeni prehrano tako, da:

  1. uživa redne tople obroke;