top of page
  • Aku Energija

Pomanjkanje Qi energije: kaj to je in kako jo obvladati?

Updated: Mar 31, 2022

Qi je glede na tradicionalno kitajsko medicino (TKM) vitalna energija, ki vedno kroži po telesu. Primanjkljaj Qi-ja je povezan s poslabšanimi funkcijami notranjega telesnega sistema. Počivanje in prehranjevanje z določeno hrano lahko izboljša njegovo neravnovesje.

Koncepti TKM ne temeljijo na sodobni znanosti, ampak izvirajo iz starodavne kitajske filozofije. Ni znanstvenih dokazov, ki bi pričali o obstoju Qi ali pomanjkanju le-tega, vendar veliko ljudi te izraze razume na načine, ki opisujejo težave v telesu kot celoti.

Kaj je primanjkljaj Qi?

Glede na TKM je Qi življenjska sila oz. vitalna energija. V nadaljnjem jo lahko interpretiramo kot

  1. Qi kot moč in sila, ki kroži glede na naše telo in vesolje in

  2. Qi, neizpodbitno pravilo življenja, kot program ali algoritem, ki skrbi, da vse funkcionira in deluje na določen način.

TKM verjame, da je za uravnoteženost v življenju in stanje brez fizičnih in psihičnih težav pri osebi prav tako potreben uravnotežen Qi; ne preveč, ne premalo. Bolezni in ostala stanja se pojavijo le takrat, ko je v telesu neravnovesje ali primanjkljaj Qi energije.

Kakšni so simptomi?

V grobem prevedeno, Qi pomeni energija, torej preprosto rečeno, primanjkljaj Qi pomeni nizko raven energije. To lahko učinkuje na telo kot celoto ali na le specifičen organ, kar se odraža v drugačnih simptomih.

Splošen primanjkljaj Qi lahko povzroči splošne simptome