top of page
  • Aku Energija

7 korakov do zmanjšanja pitja kave

Updated: Dec 26, 2019


Tako kot katerakoli vprašanja o zdravju ali prehrani, je tudi uživanje kave lahko sporno vprašanje. Medtem ko zagovorniki pitja kave pravijo, da je kava bogata z antioksidanti, spodbuja delovanje možganov, ima zaščitno funkcijo delovanja jeter, pa nasprotniki zagovarjajo mnenje, da je kava slaba za vas, saj vodi v težave s prebavili, spanjem, nervoznostjo, tesnobo, nerednimi srčnimi utripi ali čezmerno uriniranje, itd.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ponuja odličen vpogled v njeno klasifikacijo zelišč/hrane in njihov odnos do človeške specifične sestave. To nam omogoča nov pogled na razumevanje kave kot nadomestek zdravilnih zelišč/hrane in pomaga ugotoviti, kako jo najkoristneje uporabiti za vsakega posameznika. Z razliko od večine sistemov prehranskih prepričanj, TKM na hrano ne gleda kot dobro ali slabo. Hrana ni nikoli črno ali bela težava ampak dinamično ravnovesje, ki ustreza potrebam posameznika.

Kava ima naravo yang energije. Narejena je iz praženih semen, ki stimulirajo moč in vznemirjenje. Ljudem, ki trpijo zaradi tesnobe, aritmije in nespečnosti, v terminologiji TKM primanjkljaj yin energije ali presežek yang energije, ni priporočljivo pitje kave. Splošno soglasje izvajalcev TKM je, da kava izčrpa esenco ledvic. Esenca ledvic (jing) je izvorna življenjska energija. Določa osnovno konstitucijo, moč in vitalnost posameznika. Količinsko je večinoma fiksna, določena ob rojstvu: ne more se dodajati, lahko se le ohranja in porablja počasneje. Torej dejstvo, da kava izčrpuje to življenjsko esenco je nekaj na kar moramo biti pozorni. Ledvice in nadledvične žleze so tesno povezane. Funkcija nadledvičnih žlez v TKM spada pod sistem jeter. Medtem ko ledvični sistem dela na zalogi in pomiritvi, sistem jeter dela na moči in kontroli energije. Prekomerno stimuliranje ledvičnega sistema se kaže v energijskem dolgu. To je razlaga TKM o izčrpanju nadledvičnih žlez zaradi uživanja kave.

Tukaj je 7 korakov, do zmanjšanja pitja kave

  1. Veste zakaj Če občasno uživate v skodelici kave, zaradi njenega aromatičnega vonja in sprostitve, potem je to popolnoma v redu. Kakorkoli, če pa ne morete delati ne da bi spili 3 kave dnevno, potem pa nekaj ne deluje pravilno. V tem primeru pa se morate osredotočiti na težavo in najti rešitev.

  2. Veste kakšno je stanje Začnite z analiziranje vašega uživanje kave in vnosa kofeina. Kava, gazirana pijača, energijski napitki so očiten vir, medtem ko čokolada, žvečilni gumiji in celo zdravila brez recepta, imajo lahko enak vpliv.

  3. Zmanjšujte postopoma, naredite plan Uživanje kave je tako navada kot odvisnost. Nenadno prenehanje lahko povzroči hujše udarce in čustvene travme. Opuščanje pitja kave lahko moti dnevne funkcije. Motnje vključujejo glavobole, motnje v koncentraciji, razdra