Za boljši imunski sistem - okrepite svoj Wei Qi

Updated: Nov 12, 2021

V tradicionalni kitajski medicini se telo smatra za lastni mikrosistem oz. lastno ‘kraljestvo’, če smo bolj specifični. V tem kraljestvu ima vsak organ svojo vlogo in dodeljeno funkcijo: srce je vladar, pljuča so kancler za regulacijo, jetra general načrtovanja in odločanja ter tako naprej.

Wei Qi, telesni varovalni ščit

V kitajski medicini se varovalni ščit telesa imenuje Wei Qi, ki ga nadzirajo pljuča. Beseda wei” pomeni varuh in 氣”Qi” pomeni moč. Kot pri vsakem kraljestvu ima tudi to obrambni sistem. Pri tej paradigmi je Wei Qi prirojen oklep oz. zaščitna prepreka, ki se nahaja ob zidovih kraljestva oz. tik pod našo kožo. ‘Patogenom’ (kar poznamo kot virusi in bakterije) je vstop preprečen s to intuitivno samoobrambno mrežo. Ko se borba med vami in patogenom vname, se dobesedno vname tudi vaše telo.

To se zgodi, ker je Wei Qi po naravi jang energija (topla, energična). Za dosego zmage pa mora telo poslati na bojišče več Wei Qija.Wei Qi energija nadzira odpiranje in zapiranje naših por in je negovana z zrakom, ki ga vdihujemo, hrano, ki jo pojemo, in vodo, ki jo popijemo.

To je naša zaščitna plast in nas brani pred okužbami, ki jih povzročijo zunanji patogeni dejavniki. Ko je naša zaščitna qi močna, smo se sposobni braniti pred boleznimi; če je šibka, lahko zbolimo zaradi virusov, gripe ali prehlada. Če je v telesu izjemo pomanjkanje zaščitne qi, lahko bolezen prodre v globlje telesne nivoje in učinkuje na notranje organe.

Razumite simptome - znak, da se vaš imunski sistem bori

Obrambna Qi deluje večinoma na področju kože in mišic. Torej, če je telo napadeno s strani sovražnika, je to prva bojna linija. Prvi odgovor je blažji občutek hladu, zategnjenega vratu, težke glave, kar včasih spremlja blažja vročina ali potenje. Do tega pride, ker se energija, ki se običajno nahaja v vašem tkivu, premakne na območje, kjer se odvija boj s patogeni. Če tej liniji obrambe spodleti, bo moralo telo uporabiti močnejše orožje - vnetje ali celo vročino.

Blago potenje med vročino se po TKM smatra kot telesni način izločanja patogena, kjer pore spustijo ‘vsiljivca’ ven. Zato bo akupunkturist in kitajski zeliščar pogosto prej spodbudil vročino kot jo zatrl. Vendar če nekdo izkazuje znatno potenje med prehladom, je to nasprotje od zdravljenja in se smatra kot znak, da je telo zelo šibko, ob čimer se izgubljata ter puščata telesni material in energija.

Okrepite in podprite svoj Wei Qi

V trenutnem predzimskem obdobju, ko je zdravje vašega imunskega sistema in pljuč najobčutljivejše, vas želimo spodbuditi k preventivi. Ta vam bo pomagala zgraditi Wei Qi, ki se bo obnašala kot vaša obramba, ko boste začeli vstopati v ‘Sezono grip in prehladov’.

Tu je 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali okrepiti in podpreti vaš Wei Qi:

  • Telovadite. Spodbujajte cirkulacijo in krepite pljučni Qi ter na tak način izzovite potenje, kar vas bo očistilo patogenov še preden bi lahko vstopili na nivoju Wei Qi (koža/mišična plast). Pazite, da izenačite aerobno aktivnost (jang) z jogo, qi gongom, vajami za raztezanje in dihalnimi vajami (jin).

  • Prioritizirajte spanec. Spanec je vreden čas, ko jetra obnavljajo in prečistijo kri. Hkrati je to naš čas poživljanja, kar nam pomaga pri grajenju močnega imunskega sistema, počivanju, sanjanju in obnavljanju. Za preprečitev bolezni je nujnih vsaj 8 ur spanca na noč, kjer greste spat pred 11. Uro.

  • Jejte tople obroke in žitarice, da bo Wei Qi cirkuliral. Izogibajte se uživanju hladnega, surovega, težkega, sladkega, saj boste tako telo očistili precej patogenov in stimulirali črevesje, da telo prečisti odpadnih snovi.

  • Akupunktura. Pri krepljenju imunskega sistema vam lahko pomaga razbijanje stagnacije v pljučih/debelem črevesju. Ob tem vam pomaga tudi pri čiščenju patogenov še preden bi lahko prišli do globljih delov telesa. Akupunktura prav tako pomaga pri zmanjšanju stresa in izboljševanju kakovosti spanca.

  • Zeliščni dodatki, kot so goji jagode, ameriški ginseng, sveži ali sušeni gomolji lilije in sveži ingver, vam lahko zagotovijo moč in uporabne snovi za imunski sistem. Za boljši in močnejši učinek razmislite o obisku usposobljenega zeliščarja, ki vam bo predpisal personalizirano zeliščno mešanico.

Vir: Huang Di Nei Jing: “Nei Jing Kingdom Allegory” Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine (klasika tradicionalne kitajske medicine, op.prev.)


prevod: Tanja Topić

vir fotografij: internet


 

Strenghten your Wei Qi for better immunity