Kako se z vidika TKM razvijejo virusne okužbe, kot sta gripa in prehlad

Updated: Sep 10, 2021

Običajno obravnavamo prehlad ali gripo kot okužbo zgornjih dihal (URTI). Povzroči jo akutna okužba, ki vključuje zgornjo dihalno pot, skupaj z nosom, sinusi, žrelom ali grlom. Običajno zajema zamašen nos, boleče grlo, tonzilitis (angina), faringitis, laringitis, sinusitis, vnetje srednjega ušesa in običajni prehlad. Večina okužb je po naravi virusnih, v ostalih primerih je vzrok bakterijski. URTI so lahko prav tako glivičnega ali parazitskega izvora, vendar se pojavijo poredko.

Kakor v moderni medicini, so tudi po TKM terminu patogeni sovražniki, ki napadejo naše telo. Razlika je v tem, da se tradicionalna kitajska medicina (TKM) pri razumevanju vzrokov gripe in prehlada poslužuje makroskopskega in holističnega koncepta, namesto da bi se osredotočala zgolj na specifičen virus, kot je koronavirus ali virus influence-A. TKM se osredotoča na naravo posledice, ki jo je povzročil virus. Npr., nekateri virusi povzročajo predvsem suhi kašelj, medtem ko drugi glavobole in utrujenost. Po vrednotenju simptomov s TKM diagnostiko smo razdelili te vsiljive napadalce v šest kategorij.

Tu je šest skupin ‘vsiljivih napadalcev’, in sicer ‘vetrno zlo’, ‘zlo poletne vročine’, ‘ognjeno zlo’, ‘vlažno zlo’, ‘suho zlo’ in ‘hladno zlo’. Med njimi se vetrno zlo smatra za vodilnega vsiljivca, ki naše telo napade najpogosteje, saj se hitro spreminja (tako kot mutirajoči virus). Ti patogeni sovražniki prav tako lahko sodelujejo skupaj in napadejo vse telesne sisteme. Do URTI pride, ko je napaden pljučni sistem; do miokarditisa, ko je napaden srčni sistem; okužbe urinarnega trakta, ko je napaden sistem mehurja, itd. Nekateri izmed manj prepoznavnih simptomov, kot sta vrtoglavica ali visok krvni pritisk, so prav tako lahko posledica prisotnosti vsiljivcev.

V teoriji TKM verjamemo, da če je telo okuženo z zunanjimi patogeni, to pomeni, da je naša notranja energija šibka. V nasprotnem primeru, če ima nekdo dober nivo energije, bi se moral imunski sistem primerno odzvati in odstraniti vsiljivce, brez da bi nam prizadejal več težav. Je več dejavnikov, ki lahko ošibijo našo notranjo energijo oz. z drugimi besedami imunost. Neugodne posledice vremenskih in sezonskih sprememb, kot so močan veter, hlad, vročina ali vlaga, prisilijo naše telo, da za odziv na neravnovesje porabi dodatno energijo. Stres je prav tako pogost vzrok za neravnovesje. Drugi vzroki za šibko notranjo energijo so lahko kronične bolezni, visoka starost ali celo prirojene težave. Po razumevanju kitajske medicine so simptomi prehlada in gripe rezultat bitke med telesno zaščitno energijo proti vsiljivcem. Zaščitna energija je tista vrsta vitalne energije, ki je odgovorna za našo odpornost.

TKM zdravljenje za prehlad ali gripo se ne osredotoča samo na neposredno uničenje virusa ali bakterij na mikroskopskem nivoju. Namesto tega se osredotoča na povrnitev notranje energije v človeško telo. S stališča sodobne medicine bi to lahko pojasnili kot preoblikovanje notranjega okolja človeškega telesa, tako da virusi ali bakterije tam ne morejo več najti dobrega habitata ali okolja za preživetje. S povrnitvijo zdrave notranje mikroflore v človeško telo bodo simptomi prehlada ali gripe postopoma izginili in bolezen minila. Vendar lahko za pospešitev okrevanja TKM uporablja tudi akupunkturo in zelišča za ‘izločitev vsiljivca’. Verjamemo, da če lahko sovražnik na nek način pride, potem lahko na enak način tudi odide. Npr., če nas ‘vetrno zlo’ napade preko kože, pospešimo zdravljenje z zelišči, ki bi lahko sprožila potenje, ali akupunkturnimi točkami, ki odpirajo pore. V primeru diareje zaradi virusne ali bakterijske okužbe ne smemo neposredno zaustaviti diareje. Namesto tega se moramo najprej znebiti, prečistiti teh patogenov. Zato imajo lahko včasih naši pacienti ‘neobičajno blato’ ali trebušne krče pred izboljšanjem vsesplošnega stanja diareje.

prevod: Tanja Topić vir fotografij: internet

 

How viral infection like Cold and Flu Develop in the view of Traditional Chinese medicine

A cold or flu is usually referred to as an upper respiratory tract infection (URTI). It is caused by an acute infection, which involves the upper respiratory tract, including the nose, sinuses, pharynx, or larynx. This commonly includes nasal obstruction, sore throat, tonsillitis, pha